ELF Voetbal nieuwsbrief van 14-04-2023
Helmond Sport dichtbij megastunt in KNVB Beker: "Man wat was ik boos"

"Heel Helmond zat in Utrecht. In de stad leefde iedereen al weken mee." Niet vreemd. Op 6 juni 1985 krijgt Helmond Sport als laagvlieger in de Eerste Divisie de kans om de eerste hoofdprijs in de clubhistorie te pakken. Een stunt is dichtbij. Heel dichtbij. De finale van de KNVB Beker tegen FC Utrecht gaat pas diep in de extra tijd verloren. "Waar al die minuten vandaan kwamen, weet nog steeds niemand."


lees verder
Cupfighters: Twijfel rond uitstel van cupduels voor belangrijk WK-duel

Na ‘De Kortste Weg naar Europa’ met bekerverhalen uit de jaren zestig, verschijnt binnenkort ‘Cupfighters’ over de KNVB Beker in de periode 1970-80. Schrijver Ernst Bouwes blikt terug op de mooiste verhalen uit onze cuphistorie en Europese belevenissen van de bekerwinnaars in die jaren. De website van ELF Voetbal biedt in de komende weken een voorproefje.

lees verder
Stunt Special ELF Voetbal: de grootste stunts, surprises en verrassingen in het voetbal

Gestuurde lotingen door potindelingen, ruimer opgezette WK's en EK's en extra bekertoernooien. De FIFA, UEFA en KNVB pakken vele mogelijkheden aan om het verrassingseffect in de voetbalwereld zoveel mogelijk uit te sluiten. Gelukkig is het onmogelijk om alles honderd procent in de hand te houden. De nieuwe editie van ELF Voetbal, omgedoopt tot Stunt Special, is een ode aan de voetbalverrassing. Een extra dik overzicht van de grootste stunts en verrassingen op het gebied van de KNVB Beker, Europa Cup, Champions League en op transfergebied.

lees verder
PEC Zwolle-duo Bram van Polen en Bart van Hintum: "Met ons niveau hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen"

PEC Zwolle zorgde in 2014 voor een van de grootste stunts uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis door de bekerfinale tegen Ajax met 5-1 te winnen. Het was zo'n dag dat alles op z'n plek viel. Bram van Polen en Bart van Hintum, die op korte termijn de terugkeer naar de Eredivisie willen vieren met de Blauwvingers, waren negen jaar geleden van de partij. "Met ons niveau van die dag hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen."

lees verder
PANNA! 74: Kudus on fire, strijder Quilindschy Hartman, Jeremie Frimpong en Daniëlle van de Donk

Hoppa! De nieuwe PANNA! is uit. Ook nummer 74 staat weer vol met leuke verhalen. PANNA!-lezer Luca heeft een interview met Feyenoord-talent Quilindschy Hartman, het prachtige verhaal van Ajax-ster Mohammed Kudus, eSporter Greenhopper streed met Brian Brobbey, Chanté-Mary Dompig vertelt hoe ze bij AC Milan terecht is gekomen en Bundesliga-held Jeremie Frimpong wil graag in Oranje vlammen. En uiteraard weer acht gratis superposters.

lees verder
King Karim! Benzema scoort er op zijn 35e nog flink op los

Een prachtige bal van Dani Carvajal over de Chelsea-verdediging heen, een klein, maar noodzakelijk tikje van Vinicius Junior en uiteindelijk het simpele afmaken van Karim Benzema. De 35-jarige spits van Real Madrid liep uitstekend met de aanval mee, leek precies te weten waar de bal ging komen en hoefde alleen nog maar binnen te tikken, nadat Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga nog met zijn vingertoppen aan de poging van Vinicius zat. Het betekende voor Benzema zijn veertiende doelpunt in zijn laatste negen knock-outwedstrijden in de Champions League.

lees verder
Drietal spelers over historisch UEFA Cup-avontuur FC Groningen: "We hadden Italië nooit levend verlaten"

Achter de uitschakeling van grootmacht Atlético Madrid kwam een groen vinkje. Bijna volbracht FC Groningen ook een tweede stunt, maar tegen Internazionale ging het in de laatste acht minuten alsnog mis. Rob McDonald, Walter Waalderbos en Karel Hiddink maakten deel uit van de ploeg die in het seizoen 1983/84 geschiedenis schreef. "We lieten de mensen in Groningen weer met de borst vooruit lopen, maar o, wat waren we dichtbij. We hadden Inter uit de UEFA Cup kunnen kegelen."

lees verder
Deze pittige opdrachten staan Sven Mislintat te wachten bij Ajax

Sven Mislintat is de nieuwe technisch directeur van Ajax. Vermoedelijk een onbekende naam voor velen en daarom stelde ELF hem al even voor in dit artikel. En er is direct véél werk aan de winkel voor de Duitser, die na een dik jaar de schoenen van Marc Overmars gaat aantrekken. ELF Voetbal zet op een rijtje wat de belangrijkste kopzorgen voor Mislintat gaan worden in de komende maanden.

lees verder
Remko Bicentini blikt vooruit op loting Gold Cup met Curaçao: "We zijn tegen iedereen de favoriet"

Aanstaande vrijdag vindt de loting van de Gold Cup plaats. Het Curaçao van bondscoach Remko Bicentini zit in de koker om de laatste voorrondes te spelen. De Nijmegenaar reist vol goede moed af naar Los Angeles. "Ik ga er vanuit dat we gewoon meedoen."

lees verder