NOS Nieuwsbrief
Deze week werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de Bevrijding gevierd, wederom zonder publiek op de Dam en zonder grote feesten.
De speech van André van Duin maakte diepe indruk. Hij stond tijdens de Nationale Dodenherdenking stil bij verdraagzaamheid en vrijheid. Vanwege de coronapandemie was er net als vorig jaar bijna niemand welkom om de herdenking fysiek op de Dam te volgen. Wel mocht, in tegenstelling tot vorig jaar, een kleine groep genodigden de plechtigheden bijwonen.
Er waren geen Bevrijdingsfestivals, maar er was wel een 5 mei-lezing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, via een live-verbinding vanuit Berlijn. Zij ging niet alleen in op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar benoemde ook het ongemak van het vieren van vrijheid in een tijd van vrijheidsbeperkende maatregelen
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
  • Bij een groot ongeluk met een metro in Mexico-Stad kwamen zeker 23 mensen om nadat een viaduct instortte
  • De Amerikaanse president Biden wil na kritiek vier keer zoveel vluchtelingen toelaten
  • In Den Haag is een 17-jarige jongen doodgestoken
  • De grootste sieradenmaker ter wereld, Pandora, gaat voortaan alleen nog maar diamanten uit laboratoria gebruiken
  • Liane den Haan, het enige Kamerlid voor 50Plus, verlaat haar partij maar neemt wel haar zetel mee
Verhalen om wat langer bij stil te staan:
Ze verborgen onderduikers in hun eigen huis, fietsten met wapens en voedselbonnen door het land, beraamden aanslagen en smokkelden Joodse kinderen weg om ze op een veilige plek onder te brengen. En dat alles met gevaar voor eigen leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel vrouwen in verzet tegen de bezetter, maar hun verhalen kwamen na de oorlog lang niet altijd terug in de geschiedenisboeken. Lees er hier meer over.
Ze zijn nu al levensreddend bij sommige ziektes: stamcellen. En hun toekomstige potentie is eindeloos. Wat zijn stamcellen en wat is hun belofte voor nu nog ongeneeslijke ziektes en aandoeningen? NOS op 3 legt uit.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Deze zaterdag 8 mei is de laatste dag dat belastingaangiftes gedaan kunnen worden over 2020.
  • De eerste landelijke actiedag tegen het plaatsen van megawindturbines wordt zaterdag gehouden in Amsterdam.