Permacultuur Logo

Nieuwsbrief zomer 2022

Onze Nieuwsbrief maandelijks versturen lukt weer ondamks dat het gewoon druk is. Er is veel belangstelling. Er speelt veel in de wereld, veel dat met klimaat, voedselzekerheid en voedselkwaliteit te maken heeft en dus naar o.a. Permacultuur wijst. Met de bescheiden middelen die we hebben en een portie doorzettingsvermogen proberen we de impact van de huidige voedselcrises te beteugelen en stimuleren we haalbare en schaalbare oplossingen.

TEN GELEIDE

Er zijn wat nieuwe ontwikkelingen die we graag met u delen, zoals het Hügelbeet en we verwijzen nog eens naar het Voedselmoeras en Madestein.

Er komen steeds meer mensen langs op Eetbaar Park, soms uit belangstelling, vaak ook om een handje te helpen.
De tuinwerkdagen worden druk bezocht

 

BOEKEN
Het aantal Nederlandstalige boeken over permacultuur en verwante gebieden groeit gestaag
- Permacultuurboeken

 

AGENDA van Activiteiten en programma's op Eetbaar Park
De linken in onderstaand overzicht leiden direct naar de website

di 05 jul - rondleiding - Eetbaar Park in de Zomer - Menno Swaak

za 16 jul - workshop - Balkontuinieren - Suzanne Luppens

di 26 jul - rondleiding - Eetbaar Park in de Zomer - Menno Swaak

vr 19 aug - workshop - Herfst- en Wintergroenten verbouwen - Taco Blom

za 20 aug - workshop - Zelf Composteren - Menno Swaak

za 27 aug - workshop - De Eetbare Watertuin - Taco Blom

za 03 sept - intro tot - Permacultuur Opleidingen en cursus - Taco Blom

za 10 sep - start - 4-days Basic Permaculture Course - Rutger Spoelstra

zo 11 sep - intro tot - Permacultuur Opleiding en Voedselbosrand - Taco Blom

vr 18 sep - start - Voedselbosrand cursus - Taco Blom

vr 23 sep - start - Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023 - Taco Blom

za 24 sep - start - Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023 - Taco Blom

vr 14 okt - start - Permacultuur Vervolg Opleiding - Taco Blom

Maar kijk ook zeker naar het aanbod hier onder

Hallo B A D ,

De corona-tijd was best spannend. En al wordt een nieuwe opleving mogelijk in de herfst verwacht, ervaar ik de meeste signifgicante ontwikkelingen van dit moment als zeker zo spannend en bepalend voor onze toekomst. Hoofdthema's zijn voor mij nu: voedseltekorten, klimaat en water. We zullen moeten (leren) samenwerken om daarin een verschil te maken.

 

SAMENWERKEN:
In onze beginjaren was praktijk, het actief werkzaam zijn in een tuinproject tijdens onze Jaaropleidingen om daarvan te leren, een min of meer essentieel onderdeel. Wat later, toen de projecten (= tuinen) al wat meer hun ...... gekregen hadden, werd dat wat minder en in de coronatijd viel het bijna helemaal weg.
Nu, mede onder invloed van de ontwikkelingen rondom de voedselsituatie in de wereld, zijn we er meer belang aan gaan hechten en is het aspect samenwerken naar de voorgrond gehaald.
Elke Jaaropleiding krijgt een specifieke opdracht, een thema, mee en daarvan moeten de resultaten ook zichtbaar zijn en als voorbeeld voor anderen kunnen dienen.
Zo is er een jaargroep actief om de oudste permacultuurtuin op Madestein weer terug te brengen in de oorspronkelijke opzet, de fouten eruit te halen en de tuin te optimaliseren.
Een ander voorbeeld van een stukje praktijk, dat is voortgekomen uit een jaargroep, is het Voedselmoeras, waarvan een pilot gerealiseerd werd naast Eetbaar Park Zuiderpark en dat alom grote belangstelling geniet.
Meer recent is een lopende jaargroep hard! bezig om ook weer naast Eetbaar Park een Hügelbeet-stuk aan te leggen en daarmee ervaring op te doen met sterk verhoogde bedden met vaste planten èn met een jaarrond-salade-bar als stimuleren voorbeeld.
Nog recenter zijn we begonnen met een traject van aanpassingen in het oudste deel van Eetbaar Park om daarmee dat deel weer meer terug te zetten in een pioniersfase, zodat ook dat weer een voorbeeldige situatie gaat opleveren, waarvan we weer veel kunnen leren.
Ja, en dan? De Jaaropleidingen die in september gaan beginnen? Wat gaan die als project aanpakken? Een wens was al een tijdje om meer aandacht voor leifruit te hebben. Leibomen en -struiken (al is dat natuurlijk niet zo natuurlijk) zijn een goede oplossing voor als we slechts klein betuind zijn en toch veel oogst willen.
Zulke projecten en projectjes vragen in alle fasen om onderlinge afstemming en samenwerking, eigenschappen, die je vervolgens goed bij je latere activiteiten kunt inzetten.

 

DE PROJECTEN
Met al die activiteit op en naast Eetbaar Park is het de laatste tijd een drukte van belang. Het groeit en bloeit aan alle kanten. Dat geldt voor de moestuin van Eetbaar Park waar we dit jaar veel meer oogst hebben dan we gewend waren en de voedselbosrand die gedijt, maar die (nog) niet zo veel oogst biedt.

Graag nog even wat aandacht voor de al genoemde projecten:
Voedselmoeras
Hoofdthema is eetbare water-, moeras- en oeverplanten en daar heeft de betreffende jaargroep een aanmoedigingsprijs mee gewonnen bij wij-land en daarmee naast Eetbaar Park een pilot kunnen realiseren van een mogelijke oplossing voor problemen op het veen-weide gebied. Meer info:
Hügelbeet / Jaar-rond-Salade-bar
Waar het voedselmoeras de diepte zocht gaat deze jaargroep de hoogte in met een aantal verhoogde bedden, hügelbeet genoemd. Je graaft een greppel, vult die stevig op met hout en bedekt dt met het zand uit de greppel. Zo'n beet zou het liefst een meter hoog moeten zijn, maar dat is niet echt gelukt op die plek. Het hout in het hügelbeet verteert langzaam en voedt ze voor vele jaren de bodem en wat er op groeit. Een crowdfunding moet gaan helpen de juiste beplanting te krijgen.
Permacultuurtuin Madestein
Dit is de kleinste tuin van Eetbaar Park en een van de oudste permacultuurtuinen en heeft het bekende ronde ontwerp. Deze tuin heeft perioden van intensiever beheer gekend afgewisseld met minimale aandacht. Nu we (na corona) er weer makkelijker naar toe kunnen kan de tuin z'n oorspronkelijke, educatieve functie weer gaan vervullen. Er is inmiddels al veel ruimte gemaakt en de oude patronen komen tevoorschijn. Wildgroei wordt getemd en er komt een verbeterd beplantingsplan.

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag


Geinteresseerden bij Eetbaat Park 1 Rondleidingen Eetbaar Park I

dinsdagavond 5 juli - uitleg door Menno Swaak

Aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes wordt getoond hoe de tuin is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden..


ComposterenWorkshop balkontuinieren

zaterdag 16 juli met Suzanne Luppens

De omstandigheden op een balkon of terras zijn vaak extremer dan in een tuin, waardoor balkontuinieren een echte uitdaging kan zijn.
In deze workshop krijg je tips hoe hier mee om te gaan..
.


WintergroentenHerfst- en Wintergroenten verbouwen

vrijdag 19 augustus - workshop met Taco Blom

Hoe voorzie je je zelf in de herfst en winter van voedsel. Welke groenten kan je dan nog succesvol verbouwen en hoe pak je dat aan. We kijken daarbij ook naar het oogsten en bewaren.
Waar voedsel schaars en duur wordt is het steeds belangrijker om het hele jaar rond voedsel te kunnen verbouwen en oogsten.


ComposterenZELF compostEREN:
composthoop, compostvat en wormENcompostbak

zaterdag 20 augustus - workshop met Menno Swaak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.


Snoekkruid, een eetbare waterplant

DE EETBARE WATERTUIN

zaterdag 27 augustus 10.00-17.00u.
+ 24 september 19.00-21.30u.
workshop met Taco Blom

In deze workshop van een hele dag en een avond enkele weken later gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden en hoe je het moet aanpakken. Heb je plek voor minimaal 6m2 voor water, maar een groter stuk biedt meer mogelijkheden, dan kan je ermee beginnen. We behandelen het ontwerp, de aanleg, substraat voor de bodem, beplanting, gezondheidsaspecten, zuiverende werking, beheer en onderhoud. urs2021Q4


Les

introductie tot Jaaropleiding en voedselbosrand

zaterdagavond 3 september - met Taco Blom
idem:
zondagavond 11 september

Voor wie geïnteresseerd is in de Extra Permacultuur Jaaropleiding van 12 zondagen, die op 3 april begint, is deze introductie-avond bedoeld.
Je krijgt een indruk van de opzet en aanpak in deze op de praktijk gerichte opleiding en maakt kennis met de docent.


Ontwerp Eetbaar Park 2

4-days Basic Permaculture Course

Saturday September 10 start
with Rutger Spoelstra (in English)

Permaculture is a design philosophy that allows you to design a sustainable life, or even beyond sustainable. It is also described as: “Permaculture is a dance with nature - in which nature leads.”. During this course you will get acquainted with permaculture. It is a broad introduction, but also practically applicable. .


Les

Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen

cursus van 4 vrijdagen vanaf 18 september met Taco Blom

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers. Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.en lokale economie zijn onderwerpen die behandeld worden met oog voor theorie en praktijk.


Taco in de voedselbosrand-in-aanleg

Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023

12 vrijdagen m.i.v. 23 september - met Taco Blom

Permacultuur vindt tegenwoordig breed toepassing: ver voorbij land- en tuinbouw alleen. Je kunt met deze ontwerpprincipes een ecologische wijk ontwerpen of er je bedrijf mee opzetten. Ze zijn universeel.
In deze jaarcursus richten we ons in de eerste plaats op voedselproductie, tuin -en landschapsinrichting en de daarbij aansluitende praktische toepassingen.
O.a. bodem en bodemverbetering, water, compost, éénjarige en vaste eetbare planten, fruitstruiken en -bomen, bosrandtuin, dieren in permacultuur, plaagbeheer, gewasverzorging, oogsten en bewaren, en lokale economie zijn onderwerpen die behandeld worden met oog voor theorie en praktijk.

Permacultuur Jaaropleiding 2022-2023

12 zaterdag m.i.v. 24 september - met Taco Blom


Taco op Landgoed HeerdebergPermacultuur VERVOLG opleiding

9 dagen vanaf 14 oktober - met Taco Blom en gastdocent

Deze Vervolgopleiding is bedoeld voor wie al een Jaaropleiding met Taco Blom afgerond heeft of voor wie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt.
Opbouw:

- inleiding/stukje herhaling
- planning, financiën
- snoei, enten, stekken, vermeerderen, leifruit
- voedselbosrand op zand, klei en veen
- rekening houden met regelgeving in planning en tekening
- plantengemeenschappen
- bedrijf opstarten
- gemeenschap / samenleving

Het kan zijn dat we om praktische redenen (reistijd en kosten) een aantal keren kiezen voor lesblokken van twee aaneengesloten dagen.
Locaties: Het zal plaatsvinden op verschillende locaties waaronder Eetbaar Park in Den Haag en Heerdeberg in Cadier en Keer.
Deze vervolg opleiding is nog in ontwikkeling en bovenstaande gegevens zijn nog onder voorbehoud.


Werken in het ZuiderparkTuindagen - meewerken en leren

Wie de afgelopen tijd af en toe de Eetbaar Park tuinen heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn: de staat van onderhoud op Eetbaar Park II is echt goed en die op Eetbaar Park 1 wordt snel beter. Enthousiaste vrijwilligers met soms veel soms wat minder ervaring zorgen daarvoor.
Wil je graag ook wat extra ervaring opdoen of gewoon goed bezig zijn voor een paar uurtjes (of meer) per week, wees welkom. Bekijk het overzicht met vaste en extra tuinwerkdagen


NIEUWTJES en ONTWIKKELINGEN

Zo af en toe de nieuwtjes, de ontwikkelingen dus, delen met jullie geinteresseerden, is wat we graag doen. Kort samengevat: promo voor Mens en Tuin, Het Voedselmoeras, Slalom, Eetbaar Park Madestein en Eetbaar Park Zuiderpark en Bomen voor Den Haag.

 


Alom Sla -> Sla Alom -> Slalom:  CROWDFUNDING

SLALOM – jaarrond salade uit eigen (stads)tuin
Je eigen voedsel verbouwen: er is steeds meer interesse voor, maar hoe pak je het aan wanneer je in de stad woont? In het Eetbaar Park is een nieuw initiatief gestart, met als doel om alle Hagenaren en andere stedelingen een concrete handleiding te bieden – geschikt voor elke vierkante meter stadstuin én balkons!
Crowdfunding: Om dit project te financieren zijn we als initiatiefgroep onder meer een crowdfunding gestart. Wil je bijdragen aan een dit stadtuinbouwinitiatief?


PLANTEN KOPEN

Logo Mens en Tuin

Zorgtuin / Stadskwekerij Mens en Tuin heef

t een groot aanbod aan diverse planten en we helpen hen graag die (aan jullie) kwijt te raken.
Sowieso is die tuin een bezoek meer dan waard. Let even op de openingstijden (maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag). Ze zitten aan de Hillegaardsweg/Lichtenbergweg.
Zie https://www.mensentuin.nl/
Ze hebben een overvloed aan:
Kruiden:
diverse soorten munt, stevia, bonenkruid, tijm, basilicum
Groenten:
cherrytomatem, verschillende pompoen, mais
Bloemen:
akelei, gernium, lange ereprijs, at.janskruid,juffertje in het groen, grassen, zonnebloemen, nog véél meer...
En je steunt ze en dat hebben ze hard nodig.


 

VOEDSELMOERAS‍

Meer dan een jaar geleden is naast Eetbaar Park een pilot aangelegd van een Voedselmoeras door een van onze jaargroepen. Het kreeg en krijgt veel, ook landelijke belangstelling. En je kunt het bezoeken als je toch naar Eetbaar Park komt of op een nieuwe website.


EEtbaar park madestein

Ook op de oudste tuin van Eetbaar Park op Madestein zijn we weer volop actief om èn het oorspronkelijke plan te herstellen èn dat te verbeteren (de fouten eruit te halen) en optimaliseren. Sinds enkele maanden is Fatima daar actief om een en ander te coordineren en heeft een van onze jaargroepen de opdracht om dat als project op te pakken en tot realisatie te brengen.


EEtbaar park zuiderpark

De meest recent gestarte jaargroep kreeg ook een project toebedeeld. De nu twaalf jaar oude tuin heeft het stadium bereikt van opbouw en afbraak. In de praktijk betekent dat dat we een deel van de tuin dat te ver doorgroeide naar een 'bos' wat terug gezet gaat worden naar een pioniersfase. Daar kunnen we dan weer gaan werken aan het (opnieuw) starten van een voedselbosrand.
We rapporteren de ontwikkelingen en nodigen je uit af en toe te komen kijken.


BOMEN VOOR DEN HAAG

Gratis bomen voor Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven!
Net als vorig jaar geeft de Gemeente Den Haag gratis bomen weg aan bewoners en sommige soorten bedrijven en instellingen. Ook dit jaar is Duurzaam Den Haag partner bij de verwerkelijking van deze actie. Waar men vorig jaar nog wat steekjes liet vallen bij zowel het aanbod als bij de begeleidende informatie lijkt het dit jaar beter te gaan. In het aanbod zit veel eetbaars bijvoorbeeld (en daar zijn we voorstander van) en ook de informatie is completer en accurater.
Toch een waarschuwing:...


DE PERMACULTUUR BOEKEN COLLECTIE

De Permacultuur Boeken Collectie‍

Hieronder een greep uit de‍ de uitgebreide voorraad Engelse en Nederlandse boeken op het terrein van Permacultuur, Voedselbossen, Herstellende Landbouw, Natuurlijk Moestuinieren, ecologisch leven, bouwen en wonen, en wildplukken. Enkele nieuwe boeke krijgen wat extra aandacht:

 

Boeken‍ die door bijvoorbeeld onze cursisten gewaardeerd worden zijn:
Tuin Smakelijk- Vera Greutink
Permacultuur voor de Moestuin - Christopher Shein
Combineen in de Natuurlijke Moestuin - Frank Anrijs
Permacultuur - van Appelboom tot Zeekool - Linder van den Heerik
Een kleine eetbare tuin met vaste planten - Madelon Oostwoud
Voedselbos - Madelon Oostwoud
Voedselbosrand - Madelon Oostwoud
Praktisch Handboek Voedselbossen - Martin Crawford
Het Bodemvoedselweb - Jeff Lowenfels
Verweven Leven - Merlin Sheldrake
Dankzij de microben - Marc-André Selosse
Onkruid herkennen - Henk Glas
Eetbare wilde planten, 200 soorten - Steffen Guido Fleischhauer
Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen - Bert Maes
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten - Geert Verhelst
Bodem onder het landschap - Jan Bokhorst
Holzer's Permacultuur - Sepp Holzer
Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven - Looby Macnamara

 

bRILJANTE PLANten


Een fantastisch boek voor kinderen èn ook hartstikke leuk en leerzaam voor volwassenen.‍ Was al zeer snel uitverkocht maar inmiddels weer verkrijgbaar.

Briljante planten

Planten zijn zo braaf nog niet, en ze zijn ook nog eens een stuk sterker en slimmer dan ze lijken. Lees er alles over in dit grappige en mooie informatieve kinderboek, boordevol leuke weetjes over plantengedrag. Planten zijn altijd druk bezig en zijn een stuk slimmer dan je denkt. Soms zijn ze lief en behulpzaam, maar soms zijn ze sluw of gemeen. En wat zou er met ons gebeuren als ze er helemaal niet zouden zijn? "Briljante planten' gaat over... nou ja, planten dus! Over hoe ze dieren voor de gek houden, over hoe gras de held van voetbal werd en nog heel veel meer.

Geert-Jan Roebers is bioloog en daarnaast ook nog columnist en auteur. De eigenzinnige illustraties van Margot Westermann (o.a. bekend van 'De zweetvoetenman') brengen zijn kennis over de natuur tot leven.

Edible Water Gardens: Growing Water Plants for Food and Profit

Reprinted 2022
This book is the first complete guide to what is known of the uses, cultivation and worldwide availability of edible and other commercially important aquatic plants other than seaweeds, which already have an extensive literature of their own. Whether you are a backyard grower or a botanist, a student of horticulture, or of aquaculture, or of agriculture, you will find many ways to make use of the rich lode of information brought together in this book.

Edible Water Gardens is the first complete guide to growing and using edible wetland plants.

 

Edible Water Garden
Heg

heG - een behaaglijk landschap voor mens en natuur

Een eeuw geleden stond er meer dan 200.000 strekkende kilometer heg in ons land, waarvan tegenwoordig minder dan 30 procent over is. En nog steeds worden heggen opgeruimd. Is dat erg? Ja! Kenneth Rijsdijk neemt je mee in zijn onderzoek naar de rol van heggen in ons landschap. Ze bieden een woonplek, voedsel en verbinding aan talloze planten en dieren. Maar ze beschermen ons ook tegen muizenplagen, overstromingen en erosie en ze maken ons landschap lieflijk. Daarnaast spelen ze een rol in het verminderen van de verspreiding van ammonia, pesticiden en mens-dier overdrachtelijke ziekten (Q-koorts!)..
Geweldige aanvulling op Permacultuur.

Een vlecht van heilig gras

Hoe de natuur, wetenschap en tradionele kennis ons leren respectovol met de aarde om te gaan.
In ‘Een vlecht van heilig gras’ toont Robin Wall Kimmerer ons de waarde van de natuur en hoe we moeten inzetten op duurzaamheid om deze te beschermen. Met haar wetenschappelijke kennis van de natuur, de legendes van haar inheems-Amerikaanse voorouders en persoonlijke inzichten toont ze hoe we liefdevoller met de planeet om kunnen gaan.
Kimmerer weet op poëtische wijze uit te leggen hoe we de geschenken van de aarde met respect en dankbaarheid moeten ontvangen en weg moeten van de cultuur van alsmaar nemen. ‘Een vlecht van heilig gras’ verandert blijvend je kijk op de natuur en je relatie met onze planeet.

Heilig gras
Wildpluk compendium

Wildpluk Compendium

Volledig naslagwerk van de (on)eetbaarheid van alle planten in onze natuur

Dit standaardwerk voor de wildplukker biedt een ENCYCLOPEDISCH OVERZICHT van de (on)eetbaarheid van alle in onze natuur groeiende planten. De therapeutische kant van de planten wordt ook belicht. Tegelijk is het een KOOKBOEK om culinair mee aan de slag te gaan.
Wie graag tuiniert vindt in dit boek een schat aan inheemse planten die graag samenwerken met onze fauna. Of je nu een kleine stadstuin hebt, pioniert met een VOEDSELBOS of misschien zelfs met een eetbaar landschap, plant dan in plaats van exoten eens lage landen natuur!
Je kunt het Wildpluk Compendium gebruiken als naslagwerk om doelgericht informatie op te zoeken, maar de schrijfstijl nodigt ook uit om het van A-Z als een leesboek ter hand te nemen.‍

Understanding Roots

Discover How to Make Your Garden Flourish
Understanding Roots uncovers one of the greatest mysteries underground-the secret lives and magical workings of the roots that move and grow invisibly beneath our feet.
Roots, it seems, do more than just keep a plant from falling over: they gather water and nutrients, exude wondrous elixirs to create good soil, make friends with microbes and fungi, communicate with other roots, and adapt themselves to all manner of soils, winds, and climates, nourishing and sustaining our gardens, lawns, and woodlands.

Understanding Roots
Veldgids Nederlands Flora

Veldgids Nederlandse flora

Wilde planten herkennen & determineren

Met deze geïllustreerde flora van Nederland breng je meer dan 2000 Nederlandse plantensoorten - zonder al te veel voorkennis - snel en makkelijk op naam. De focus ligt op waarneembare veldkenmerken wat ideaal is voor beginners. Gevorderden vinden de verschillen tussen soorten in één oogopslag terug. Dat is vooral handig in het veld. De determinatiesleutels zijn - vergeleken met andere flora's - compact en overzichtelijk. Steeds is duidelijk zichtbaar wat onderscheidende en wat aanvullende kenmerken zijn. Ook is er gebruik gemaakt van duidelijk waarneembare, bij voorkeur vegetatieve kenmerken. Dit is handig voor beginners. Iedereen leert snel met deze flora werken en ook ‘moeilijke’ groepen blijken toegankelijk.

 

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu     info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
winkel@permacultuurboeken.nl

 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op:
Afmelden  

Statistics image