bekijk de webversie
September 2021 | nummer 16
Nieuws
 
Het CCV gaat aan de slag met Europees barrièremodel voertuigcriminaliteit
 
Mobiele bendes houden zich steeds meer bezig met voertuigcriminaliteit. Dit vindt in heel Europa plaats. Om voertuigcriminaliteit effectief tegen te gaan, is het belangrijk eerst inzicht in het fenomeen te hebben. Daarom gaan het CCV, Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy de komende tijd aan de slag met een Europees barrièremodel.
 Lees meer
 
Advertentiebedrijven moeten stoppen met misleiding klanten slotenmakers
 
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt de advertentiebedrijven Allfree bv en Leadle bv te stoppen met het misleiden van klanten die online een slotenmaker zoeken. Deze bedrijven hebben veel websites die de indruk wekken van een lokale, gecertificeerde slotenmaker te zijn. Met een brede aanpak door verschillende organisaties wil de ACM voorkomen dat consumenten terechtkomen bij bedrijven die misbruik maken van de situatie.
 Lees meer
 
“Het liefst een eerste opvang bij zorgmeldingen”
 
Vertrouwen, elkaar kennen en weten te vinden als politie en hulpverleners en het actief opzoeken van persoonlijk contact helpt uiteindelijk de mensen die hulp nodig hebben. Daar is Ruben Jansen, Operationeel Expert Gebiedsgebonden Politie in Bergeijk, van overtuigd. Het liefst zouden hij en zijn collega’s een eerste opvang bij zorgmeldingen hebben.
 Lees het hele verhaal
 
Cybercrime
 
Projectpresentaties op congres City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
Staat het congres City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime al in jouw agenda op 14 oktober? Het congres vindt tussen 13.00 en 16.00 uur online plaats. Tijdens dit congres worden alle cyberprojecten van de City Deal Cybercrime gepresenteerd en is er een interessant programma. Mis het niet en noteer dit congres alvast in je agenda. De inschrijving wordt heel binnenkort geopend.

PS: In deze nieuwsbrief geven we hieronder 5 voorbeelden van de cyberprojecten uit de City Deal die specifiek gericht zijn op ondernemers. Deze projecten komen ook terug tijdens het congres.
 Bekijk het congresprogramma
 
 
Cyberchef MKB Amersfoort
 
Met het project Cyberchef van de gemeente Amersfoort helpen IT-studenten ondernemers bij het in kaart brengen van hun cybersecurity. De ondernemers kunnen vervolgens zelf of met hulp hun cybersecurity verhogen. In 2021 deden 32 ondernemers uit Amersfoort mee met Cyberchef. Lees de achtergronden en tips in de factsheet om te kijken of het project Cyberchef ook geschikt is voor jouw gemeente. 
 Lees de factsheet
 
 
Cyberambassadeurs helpen andere ondernemers
In de cybercrime-aanpak van PVO Amsterdam-Amstelland gaat het erom dat ondernemers hun kennis en ervaringen over digitale veiligheid rechtstreeks kunnen overbrengen aan andere ondernemers. Er is een netwerk gevormd van ongeveer 25 actieve cyberambassadeurs. Dit netwerk wordt gaandeweg verder uitgebreid. Is het ambassadeursnetwerk ook wat voor jouw gemeente? 
 Lees de factsheet
 
 
Cyberbuddie neemt ondernemer aan de hand mee
PVO regio Rotterdam zet cyberbuddies in om ondernemers maatwerkadvies te geven voor de basisbescherming tegen cybercrime. Cyberbuddies zijn speciaal opgeleide ICT-studenten die de ondernemer aan de hand meenemen om cybercriminelen te weren. Inmiddels hebben vijftig ondernemers de cyberbuddie-scan gedaan. Bekijk de facsheet of dit project ook toepasbaar is in jouw gemeente.
 Lees de factsheet
 
Hackhelpdesk voor ondernemers
 
Wanneer ondernemers geconfronteerd worden met cybercrime, is er meestal geen crisisplan aanwezig. De Hackhelpdesk is door PVO Zeeland West-Brabant opgericht als een digitale eerstehulpverlening aan ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit. Op de website hackhelpdesk.nl staat een concreet stappenplan bij een incident. Zo is hulp altijd dichtbij. 
 Lees de factsheet
 
Gemeente Weert zet meerdere kanalen in voor digitale preventie
 
Het platform Veilig Ondernemen Limburg zet meerdere kanalen in om bewoners en ondernemers digitaal bewuster te maken. Samen met het IT-Lyceum van ROC Gildeopleidingen en de gemeente Weert is onder andere de website studeskweert.nl en een helpdesk ingericht die door studenten bemenst wordt. 
 Lees de factsheet
 
Heb jij je al ingeschreven voor het online congres van Handhaving en Gedrag?
Op dinsdag 28 september vindt het tweejaarlijkse congres van het programma Handhaving en Gedrag plaats. Tijdens het online congres worden de laatste gedragswetenschappelijke inzichten gedeeld. Universitair docent privaatrecht en postdoctoraal onderzoeker Catalina Goanta vertelt je als keynote-spreker alles over toezicht op influencer marketing. Op het congres kun je meedenken over lopend onderzoek en ontmoet je vakgenoten. Ben jij erbij?
 Schrijf je nu in
 
 
Update ‘Checklist invoering controle op wapenbezit scholen’
 
Bureau Beke heeft de 'Checklist invoering controle op wapenbezit scholen' vernieuwd. Deze helpt scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs controle op wapenbezit succesvol in te voeren. Meer informatie staat in het webdossier Wapens en Jongeren van het CCV.
 Naar het webdossier
 
CCV-adviseur en ondermijningscontainer bij KIEK UUT in Buren
 
De gemeente Buren besteedde onlangs aandacht aan het fenomeen ondermijning, de vermenging van de boven- en onderwereld. CCV-adviseur Paul van der Weiden was te gast tijdens de online talkshow KIEK UUT. “Ondermijning is vaak onzichtbaar en grijpt sluipenderwijs in bij het functioneren van de bovenwereld. Het heeft een ontwrichtend karakter."
 Lees meer
 
Secondant: Probleemgerichte aanpak van High Impact Crime
 
High Impact Crime (HIC) krijgt de laatste tijd minder aandacht dan bijvoorbeeld ondermijning en cybercrime. Maar het blijft een belangrijk onderwerp, ook vanwege de grote impact op de slachtoffers. Voor een probleemgerichte aanpak op lokaal niveau is een website met een serie samengebrachte instrumenten ontwikkeld. 
 Lees het artikel op Secondant
 
Alle relevante jurisprudentie over artikel 13b Opiumwet online
Wist jij dat het webdossier drugscriminaliteit een overzicht van alle relevante juridische uitspraken over de toepassing van artikel 13b Opiumwet bevat? De uitspraken kunnen je helpen als je een dossier of bestuurlijke rapportage over drugscriminaliteit wilt opbouwen. Ook kun je aan de hand van de uitspraken toetsen of jouw zaak kans van slagen heeft bij de rechter. Meer weten?
 Bekijk de jurisprudentie
 
 
Sluiting drugspand? Zo communiceer je met bewoners
 
Hoe ervaren omwonenden het sluiten van een drugspand in hun wijk? De gemeente Loon op Zand deed hier onderzoek naar. Resultaten die hieruit voortvloeiden gaven onder andere inzicht hoe de gemeente haar communicatiebeleid beter in kan richten. Het CCV sprak hierover met de ambtenaren openbare orde en veiligheid van de gemeente Loon op Zand.
 Lees het hele artikel
 
Wat is polarisatie en hoe bepaalt jouw mening de (lokale) aanpak?
 
Ben je je er bewust van hoezeer meningen en overtuigingen de werkelijkheid kleuren? Dat gebeurt ook bij het onderwerp polarisatie. Tijdens een online bijeenkomst op 16 september onderzoeken we onder meer aan de hand van socratische gespreksmethoden wat polarisatie is en hoe jouw mening de acties op dit onderwerp beïnvloeden. Op deze manier uitwisselen met collega-professionals biedt je een andere kijk op dit actuele thema. Doe je mee? 
 Lees meer
 
Heb jij ook te maken met normoverschrijdend gedrag?
 
Professionals die zich bezighouden met de aanpak van criminaliteit binnen familienetwerken hebben steeds vaker te maken met normoverschrijdend gedrag, zoals laster via media, intimidatie, dreiging of zelfs fysiek geweld. Het CCV wil deze signalen concretiseren en verder brengen. Houd jij je als professional, beleidsmedewerker, manager of bestuurder met dit onderwerp bezig en herken jij dit gedrag? Vul dan de 9 vragen van de enquête in en help mee.
 Naar de enquête
 
Webinar over conclusie evenredigheidstoets en artikel 13b Opiumwet
Onlangs hebben de staatsraden advocaat-generaal Widdershoven en Wattel een conclusie uitgebracht over de evenredigheidstoets. Op maandag 6 september praat advocaat Franc Pommer de deelnemers van de kenniskring bestuurlijke aanpak drugscriminaliteit en andere geïnteresseerden tijdens een speciaal ingelast webinar bij over deze conclusie. Ook legt hij uit wat de conclusie zegt over artikel 13b Opiumwet en welke gevolgen er zijn voor de praktijk.
 Meer informatie
 
 
Milieurapport Rekenkamer: dit zijn mogelijke effecten voor toezicht
 
Het is niet best gesteld met het toezicht op milieucriminaliteit. Dat blijkt uit het rapport van de Algemene Rekenkamer ‘Handhaven in het Duister’. Voor de oplossing wijst de Rekenkamer vooral naar de politiek: er is bijsturing nodig. Wat zou dit betekenen voor milieutoezichthouders bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de omgevingsdiensten? 
 Lees het op ToeZine.nl
 
Nieuwe CCV-schema’s Onderhoud BMI en OAI gepubliceerd
 
Het CCV heeft de nieuwe certificatieschema’s voor onderhoud van brandmeldinstallaties (BMI) en ontruimingsalarminstallaties (OAI) gepubliceerd. De ingangsdatum is 1 januari 2022, maar onderhoudsbedrijven en certificatie-instellingen mogen al direct met de nieuwe versies aan de slag.
 Lees meer
 
Publicaties
Toezine - Betere omstandigheden voor boa's? Zo kan het
 
Secondant - Aanslagen kan je maar beperkt voorkomen
 
Agenda
Webinar over conclusie evenredigheidstoets artikel 13b Opiumwet
6 september 2021
Wat is polarisatie en hoe bepaalt jouw mening de (lokale) aanpak?
16 september 2021
Congres Handhaving en Gedrag
28 september 2021
City Deal Cybercrime
congres
14 oktober 2021
BOA Event
4 en 5 november 2021
Landelijke bijeenkomst: ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden?’
23 november 2021
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact