bekijk de webversie
8 november 2022| nummer 21
Nieuws
 
Minister Franc Weerwind reikt Hein Roethofprijs uit
 
De Cyber Ambassadeurs Breda hebben de Hein Roethofprijs 2022 gewonnen. Het CCV reikt deze prijs elke 2 jaar uit aan een samenwerkingsverband of organisatie die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. 31 Oktober ontvingen de winnaars in Kasteel De Haar in Haarzuilens €20.000 en een kunstwerk van Jan Ketelaar uit handen van minister Franc Weerwind.
 Verslag van de prijsuitreiking
 
Het CCV is landelijk coördinatiepunt wijk-GGD
 
De functie van de wijk-GGD’er bestaat nog maar kort. Tussen 2017 en 2022 begeleidde het CCV maar liefst 65 gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. Om ervoor te zorgen dat deze werkwijze toekomstbestendig blijft, is het nodig de kaders voor dit concept helder vast te leggen. Deze taak ligt bij  het CCV als landelijk coördinatiepunt wijk-GGD.
 Lees meer
 
Het CCV is bij De Dag van het gedrag
 
CCV-adviseur Sara Wester was donderdag bij ‘De Dag van het gedrag', georganiseerd door BinNL. Zij stelde daar de deelnemers de vraag: ‘aan welke knop draai jij als je een interventie bedenkt voor jouw doelgroep?’. En legde uit hoe het InterventieKompas (een vrij beschikbare online tool) je daarbij kan helpen.
 Zelf aan de slag met het InterventieKompas
 
Toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit 
 
Heb jij de nieuwe online toolbox ‘Jongeren en georganiseerde criminaliteit’ van het CCV al bekeken? Daarin vind je informatie en verschillende aanpakken gericht op jongeren uit de ondermijnende en georganiseerede criminaliteit houden. Het gaat daarbij vooral om preventieve aanpakken van ondermijning in kwetsbare wijken.
 Bekijk de toolbox
 
Schatting financiële schade cybercrime in jouw gemeente
De Cyberslachtoffer Tool van het CCV heeft een update gekregen. Het is nu mogelijk om een schatting te maken over de financiële schade van slachtoffers van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit per gemeente. Deze schatting wordt samen met de indicatie van het aantal slachtoffers gegeven. Benieuwd naar de gegevens van jouw gemeente? Gebruik dan gemakkelijk en snel de Cyberslachtoffer Tool.
 Lees meer
 
 
Interactieve training cyberweerbaarheid senioren
Wil jij een workshop voor ouderen over digitale oplichting organiseren? Maak gebruik van de interactieve film ‘Echt of Nep?’ van de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR). In de film zitten keuzemogelijkheden; de senioren bepalen zelf de afloop. Dit is een van de projecten van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime die staat in het webdossier Cybercrime van het CCV.
 Lees meer
 
 
Gesprekken over hacken: Kijk deze talkshow terug
Anydeskfraude, spoofing en social engineering. Dit zijn allemaal ingewikkelde termen voor digitale criminaliteit. In de talkshow: 'Gesprekken over Hacken' wordt verteld over de gevaren van het internet en wat je kunt doen om je daar zo goed mogelijk tegen te beschermen. Deze talkshow werd georganiseerd door Politie Nederland, Bibliotheek West-Brabant, Hackhelpdesk.nl en het CCV.
 Ga naar talkshow
 
Roy Tomeij nieuwe programmaleider City Deal lokale weerbaarheid cybercrime
 
Roy Tomeij vervult sinds 1 oktober de functie als programmaleider van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Tomeij heeft ruime ervaring in de uitvoering van innovatieve programma's in de publieke sector. Het CCV is dan ook verheugd met zijn komst en kijkt uit naar de samenwerking.
 Lees meer
 
Cyber Sessions aflevering 3 ‘Cyberincidenten en -crises’ nu online
Bij een grote brand hebben gemeenten hun scenario’s tot in de puntjes uitgewerkt. Maar zijn ze ook goed voorbereid op een cyberincident? De derde Cyber Session ‘The time is now’ van het CCV en de VNG staat online. Zorg dat jouw gemeente goed is voorbereid op een cyberincident. Ga direct aan de slag met alle tips uit deze aflevering die gaat over cyberincidenten en -crises.
 Bekijk Cyber Sessions 3
 
 
Bijeenkomst over maatschappelijke onrust
 
Op 10 november organiseren het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland en het CCV een bijeenkomst over maatschappelijke onrust. Onrust begrijpen, vraagt om anders te kijken. Specialist Veiligheidsbeleving Marnix Specialist Veiligheidsbeleving Marnix Eysink Smeets schreef over dit onderwerp een essay en gaat hierover met je in gesprek. Mis het niet!
 Meld je aan
 
CCV-adviseur geeft presentatie over online aangejaagde ordeverstoringen
 
Op 10 november staat het thema ‘escalatie van onrust en ongenoegen’ centraal tijdens de Dag van de maatschappelijke stabiliteit.
In een van de werksessies deelt CCV-adviseur Joeri Vig informatie vanuit de CCV-leerkringen over online aangejaagde ordeverstoringen. Hij gaat met deelnemers in gesprek aan de hand van een praktijkcase over de inzet van een dwangsom.
 Meld je aan
 
 
Meld Misdaad Anoniem gaat misstanden in de vastgoedbranche te lijf 
 
Meld Misdaad Anoniem is een campagne gestart om misstanden in de vastgoedbranche tegen te gaan. De campagne bestaat onder meer uit een e-learning om signalen van vastgoedcriminaliteit te herkennen en door te geven. Deze is ook opgenomen in het webdossier Vastgoedcriminaliteit van het CCV. 
 Bekijk webdossier Vastgoedcriminaliteit
 
Inzetten op werk is belangrijk in de aanpak van georganiseerde criminaliteit
 
Uit onderzoeken van het ministerie van SZW blijkt dat werk van groot belang is in de aanpak van ondermijning. Ook blijkt dat het belangrijk dat  gemeenten hierbij zoveel mogelijk bestaande instrumenten inzetten. Deze vind je onder meer in de CCV-toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit.
 Lees meer over de onderzoeken
 
Modelprotocol ondermijning is aangepast
In de media is afgelopen zomer aandacht geweest voor het modelprotocol Ondermijning. In de checklist daarvan werden woonwagenbewoners genoemd als personen die een signaal kunnen zijn van ondermijning. Het is verkeerd dat de focus op een specifieke groep personen werd gelegd, omdat dit kan bijdragen aan stigmatisering. Daarom is het protocol aangepast.
 Lees het hele bericht op de CCV-website
 
 
Vragen over de Wet aanpak woonoverlast? Kom naar de online vragenuurtjes
 
Het aantal vragen over de aanpak van woonoverlast neemt toe. Elke 6 weken organiseert het CCV daarom een online vragenuurtje. “We merken dat gemeenten, corporaties en hun partners worden geconfronteerd met veel casuïstiek, met soms zeer complexe gevallen,” vertelt CCV-adviseur Katja Steverink. Heb je ook vragen?
 Neem deel
 
Uit met ouders
 
De gemeente Meierijstad organiseerde 31 oktober in Sint-Oedenrode ‘Uit met ouders’. Deze kroegentocht was speciaal voor vaders en moeders van tieners, zodat zij met hen kunnen praten over wat zich in het uitgaansleven kan voordoen. Meer informatie over deze kroegentocht vind je in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan.
 Naar praktijkvoorbeeld in keuzewijzer
 
Aantal aangehouden jongeren bij zware steekincidenten blijft gelijk
 
Het aantal jongeren dat wordt aangehouden als verdachte van een steekincident binnen de categorie ‘zwaar/fataal geweld’ stabiliseert. Dit stelt minister Yesilgöz-Zegerius op basis van gegevens van de politie. In de toolbox Wapens en Jongeren van het CCV vind je handvatten om wapenbezit onder jongeren tegen te gaan.
Lees het hele bericht
 Lees hele bericht
 
 
Jury Hein Roethofprijs noemt You Choose een aansprekende aanpak
 
De jury van de Hein Roethofprijs vindt de campagne You Choose een aansprekende aanpak om een actueel probleem bespreekbaar te maken. Dit bleek 31 oktober bij de uitreiking. You Choose richt zich op het terugdringen van wapenbezit onder jongeren. Deze aanpak en anderen vind je in de online toolbox Wapens en Jongeren van het CCV.
 Naar de toolbox
 
Eervolle vermelding voor ADAMAS uit Amsterdam
 
ADAMAS uit Amsterdam kreeg van de jury van de Hein Roethofprijs een eervolle vermelding. Het is een mooi voorbeeld van het inzetten van ervaringsdeskundigen in Amsterdam. ADAMAS zijn professionals die geworteld zijn in de wijken en die kunnen doordringen tot jongeren die in de (drugs)criminaliteit zitten. Meer hierover staat in de toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit van het CCV.
 Lees meer over ADAMAS
 
PKVW-adviseurs en vrijwilligers bezoeken samen buurten
In Almere gingen mensen uit buurtpreventieteams op pad om de stad een beetje veiliger te maken. Er zijn 250 vrijwilligers actief die hieraan meewerken. Dit doen ze samen met adviseurs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) die sinds 2013 in dienst zijn van de gemeente Almere en inwoners adviseren over het voorkomen van woninginbraak.
 Lees meer op Politiekeurmerk Veilig Wonen
 
 
Het CCV biedt handvatten bij veranderen van ongewenst gedrag
 
Loopt jouw organisatie tegen een maatschappelijk probleem aan? Het CCV-team Gedrag en samenleving analyseert probleemgedrag en bevordert gewenst gedrag. Het team faciliteert, bemiddelt en denkt mee over oplossingen en verbeteringen. Daarvoor biedt het team inzicht, perspectief en verbinding.
 Lees meer
 
Agrariërs Zuid-Oost Drenthe binden strijd aan met criminaliteit
 
Hoe voorkom je GPS-diefstal en wat zijn de risico’s voor agrariërs op gebied van cybercrime? Hoe ruikt een drugslab en hoe verhuur je je schuren veilig? Al deze vragen kwamen aan bod in Valthermond tijdens een ondernemersavond op 28 oktober. Deze werd mede georganiseerd door het CCV. Ook een bijeenkomst over ondermijning houden in jouw gemeente?
 Naar CCV-webdossier Veilig Buitengebied
 
The Break Room: nieuw idee voor een veilige avond uit 
 
Voor de afronding van de studie Trend Research & Concept Creation in Lifestyle maakte Nook Weiss het conceptboek ‘Het nieuwe uitgaan’. Het CCV begeleidde Nook bij haar onderzoek. Op die manier ontstond het concept van The Break Room: een veilige plek in het uitgaansgebied gericht op het aanleren van de juiste normen en waarden die gelden in het nachtleven. 
 Lees het conceptboek
 
 
Publicaties
ToeZine: Toezicht op cybersecurity onder de loep
Column Secondant: Een effectief duwtje
Agenda
Trainingen voor ondernemers over het voorkomen van o.a. cybercrime, diefstallen, overvallen en ondermijning - Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland
diverse data 2022
In gesprek over maatschappelijke onrust
10 november 2022
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact