De laatste updates op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid lees je hieronder. Wil je alleen de berichten lezen over een specifiek thema? Klik dan in onderstaand menu op jouw voorkeur.
Op 5 december 2021 vond crisisoverleg plaats. De feiten zijn ernstig. Een minderjarig meisje is verdwenen. De naam van een beruchte familie valt. En wat heeft dit te maken met die schietpartij in een andere provincie? De angst bij professionals is groot. Dit leidt tot het oprichten van het Landelijk Outreachend Team (LOT).
Het project ‘Friese agrarische sector cyberproof’ heeft de Hein Roethof Preventieprijs 2024 gewonnen. Het project kreeg €20.000 en een kunstwerk van Jan Ketelaar. “We willen dit project voor boeren heel graag in heel Nederland uitrollen”, zegt Nienke Hoeksma, directeur van MKB Cyber Campus.
Het project ‘Friese agrarische sector cyberproof’ heeft de Hein Roethof Preventieprijs 2024 gewonnen. De organisatie was in handen van het CCV. De uitreiking vond 28 oktober plaats in kasteel De Haar in het Utrechtse Haarzuilens.
Donderdagmiddag 12 december vindt de kwartaalsessie lokale cyberweerbaarheid in Roermond plaats. Dé bijeenkomst om kennis op te doen over cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Het programma en het aanmeldformulier volgen binnenkort. Tot die tijd: save the date!
Ken jij de cyberwegenkaart senioren en cyber van het CCV al? Dit is een aanvullende route van de weg ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ op de lokale cyberwegenkaart. Langs de route staan interventies om senioren beter te beschermen tegen digitale bedreigingen.
Neem een kijkje in het vernieuwde webdossier Cybercrime van het CCV. Doorloop het hoofdstuk ‘Beleid’ dat zorgt voor het verankeren van de aanpak in je veiligheidsplan. Lees in het hoofdstuk ‘Aanpak per doelgroep’ hoe je kwetsbare groepen cyberweerbaar maakt. En laat je inspireren en informeren door het hoofdstuk ‘Blijf op de hoogte’.
Om vroeg signalen te herkennen bij de aanpak van ondermijning, is er behoefte bij gemeenten aan een datagedreven manier van werken. Dan kan capaciteit gericht(er) worden ingezet. Op 16 december start het CCV hierover een online lesprogramma met 10 In Zicht-bijeenkomsten.
CCV-adviseurs Jacco van den Heuvel en Herman Dooijewaard leveren op 14 november een bijdrage aan het webinar ‘Hoe keurmerken de digitale veiligheid verbeteren’. Je leert welke keurmerken er zijn voor cybersecuritydiensten en waarom deze cruciaal zijn voor het verbeteren van de digitale veiligheid.
Een bedrijventerrein is door de ligging vaak aantrekkelijk voor criminelen. Een ondernemer of werknemer op een industrieterrein kan helpen verdachte activiteiten te signaleren en zo bijdragen aan een veilige werkomgeving. In deze blog staat hoe die signalen kunnen worden herkend.
Ondernemers die te maken krijgen met een hack, kunnen rekenen op eerste hulp via HackHelpdesk.nl. Deze digitale helpdesk biedt met de Cyberwijzer, een AI-gestuurde chatbot, snelle en gerichte hulp bij cyberincidenten.
E-learning voor handhaven registratieplicht handelaren
Ga als boa heling tegen
Boa's hebben een belangrijke taak in het tegengaan van heling. Vaak krijgen zij de opdracht om de registratieplicht van handelaren te handhaven. Met de e-learning van het CCV leren boa's hoe ze de controle het beste uitvoeren en welke bevoegdheden ze mogen inzetten.
Veel mensen hebben zich al aangemeld voor het seminar Wapens en Jongeren op 29 januari 2025. Als je dat nog niet hebt gedaan, doe dat dan zo snel mogelijk, want het aantal plaatsen is beperkt. Het CCV heeft een gevarieerd programma samengesteld en er zijn veel workshops.
De last onder dwangsom kan worden gebruikt bij jongeren die herhaaldelijk strafbaar gedrag vertonen. Hiermee kunnen burgemeesters handhavend optreden tegen jeugdoverlast. Voorafgaand zijn verschillende overwegingen van belang. Deze nieuwe handreiking van het CCV geeft daarvan een overzicht.
Het is voor toezichthouders uitdagend om grip te krijgen op het snel veranderde veld van influencer marketing. Deze manier van reclame maken werkt erg goed. Dit zorgt ook voor de nodige risico’s. Het programma Handhaving en gedrag, waarvan het CCV projectleider is, organiseerde hier een bijeenkomst over.
Je hoort het vaak. Mensen zijn slachtoffer van babbeltrucs. “Vanuit het Politiekeurmerk adviseren we altijd goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk, waaronder de kierstandhouder, om dit te voorkomen”, vertelt CCV-adviseur Dominique Storimans. Volgens haar wordt de kans op een woningoverval ook met andere maatregelen van het PKVW verkleind.
'Bij werving van nieuwe collega's vinden we talent belangrijker dan een cv'
Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht
Gezocht: foutenspeurneuzen, bruggenbouwers en ontrafelaars. Bij de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) zijn dit soort talenten belangrijker dan een indrukwekkend cv. Tevreden medewerkers, snel ingevulde vacatures én een prijs voor Beste Werkgever. Hoe werkt dit in de praktijk?
“Handhaving van wetten en regels gebeurt onvoldoende”
Grote schrik afgelopen voorjaar in Nieuwegein: de hellingbanen van de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis stortten in. Het was niet het eerste incident met een groot gebouw. Wat is er aan de hand en wat zegt dit over het bouwtoezicht? Hoogleraar Rob Nijsse van de TU Delft legt uit op ToeZine.nl.
Wat weet jij over plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling? Wat werkt bij het stoppen van (ex-) partnergeweld? Het webinar ‘Blinde vlekken bij huiselijk geweld en kindermishandeling: wie is die pleger?’ op 26 november brengt je op de hoogte van de laatste kennis en biedt je handelingsperspectief. Ben jij er ook bij?
Gegevensdeling door scholen bij zorgen over criminaliteit
Onderzoek Avans Hogeschool
Scholen krijgen soms signalen dat leerlingen of studenten betrokken zijn bij criminaliteit. Maar vaak weten scholen niet hoe zij gevoelige informatie zoals persoonsgegevens met anderen mogen delen met het oog op privacywetgeving. Hoe kijken onderwijsprofessionals tegen dit fenomeen aan?
Subsidie voor cyberveiligheid kleine ondernemingen
Speciaal voor micro- en kleine ondernemingen is er de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Deze regeling biedt financiële steun voor de aanschaf en invoering van belangrijke maatregelen tegen cybercrime. Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) een bedrag van maar liefst één miljoen euro beschikbaar.