bekijk de webversie
22 december 2022 | nummer 24
Nieuws
 
Steeds meer online datingfraude bij beleggingen
 
De Fraudehelpdesk signaleert een toename in het aantal meldingen van beleggingsfraude bij online dating. Van het totaal aantal meldingen van online datingfraude dit jaar probeerden fraudeurs in 11% van de gevallen hun date te verleiden om te beleggen. In 2021 bedroeg dit percentage nog iets meer dan 2%. De totale financiële schade voor online datingfraude bedraagt dit jaar al €4 miljoen.
 Lees meer
 
Harmonisatiedocument Inspectierapport PGS gepubliceerd
 
Het CCV beheert 2 inspectieschema’s voor brandbeveiliging bij opslag van gevaarlijke stoffen, passend bij de richtlijnen uit de publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS). Voor de uitvoering van deze 2 schema’s heeft het CCV het ‘Harmonisatiedocument inspectierapport PGS’ gepubliceerd.
 Lees meer
 
Bewoners van gemeente Almere winnen PKVW-certificaat
 
In de gemeente Almere zijn Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-certificaten verloot. In Almere staat woninginbraakpreventie hoog op de agenda. Daarom heeft de gemeente in 5 wijken waar het meest wordt ingebroken een verlotingsactie georganiseerd. Per wijk waren er 3 prijzen te winnen.
 Lees het bericht
 
Testers gezocht voor vernieuwde vragenlijst OOV
Ben jij OOV’er en heb je zin in een appeltaart? Dan zoeken wij jou om onze vragenlijst te testen. De vragenlijst is gericht op de OOV-adviseur en gaat over je informatiepositie, beslissingsbevoegdheden, samenwerkingsverbanden, vacatureruimte binnen de afdeling, prioriteiten en enkele verdiepende vragen over inhoudelijke onderwerpen. Wij willen onze dienstverlening laten aansluiten op jouw behoeften en horen graag wat jij van onze vernieuwde vragenlijst vindt. De eerste 3 aanmeldingen krijgen een lekkere appeltaart naar kantoor gestuurd. Belangstelling? Stuur dan nog voor de jaarwisseling een mail naar info@hetccv.nl. Alvast bedankt!
 Stuur een mail
 
 
Gebruik de adviestool Wet MBVEO bij ernstige overlast
 
Gebruik jij de adviestool Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast (MBVEO) al? Deze wet kun je namelijk ook inzetten bij overlast in de wijk. Met de adviestool kunnen gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, KNVB en betaald voetbalorganisaties advies krijgen in specifieke casussen. 
 Lees meer
 
Woningvervuiling: samen doordringen tot de kern
 
In Rotterdam benaderen gemeente en partners woningvervuiling als een zorgprobleem, en niet als overlast. Katja Steverink, CCV-adviseur woonoverlast, sprak voor de Wall of Connection met 3 van de 4 specialisten van de GGD Rotterdam Rijnmond. Ze vroeg hen hoe zij samenwerken met zorg- en veiligheidspartners en wat anderen kunnen leren van hun aanpak.
 Lees meer
 
Hoe help je gezinnen met multiproblematiek?
 
Wat extra tijd deze dagen om je in een onderwerp te verdiepen en te horen hoe collega's dat aanpakken? Luister dan naar de podcastserie Multiproblematiek. Collega's van gemeenten en politie vertellen wat zij nodig hebben om samen mensen met multiproblematiek te helpen. Waar lopen zij tegenaan en wat is nodig om de samenwerking te verbeteren?  
 Luister naar de podcast
 
 
Praktische aanwijzingen bij aanpak studentenoverlast
Nachtelijke feestjes in de tuin of op het dakterras, veel aanloop van bezoekers en opgestapelde bierkratten. Hoe ga je als gemeente en samenwerkingspartners om met dit soort overlast waarbij leefstijlen in de wijk botsen? Samen met gemeenten ontwikkelde het CCV praktische aanwijzingen voor de aanpak van studentenoverlast. 
 Bekijk de infosheet
 
 
Meer incidenten met verwarde mensen
 
De afgelopen jaren zijn er meer incidenten geweest waarbij verwarde mensen betrokken zijn. Volgens een nieuwe analyse van onderzoekers van het ministerie van Justitie en Veiligheid registreerde de politie van 2017 tot en met 2021, 886.000 gevallen van dit soort overlast. De wijk-GGD’er is de professional bij uitstek die dit soort problemen kan oppakken en helpen oplossen. 
 Lees meer
 
Cyber Sessions, aflevering 5 ‘Online aangejaagde ordeverstoringen’ nu online
 
Online oproepen kunnen razendsnel tot fysieke openbare ordeverstoringen leiden. Hoe pakt jouw gemeente dit adequaat aan? In aflevering 5 van de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG gaat het over online aangejaagde ordeverstoringen. Ga als gemeente direct aan de slag met alle tips uit deze aflevering.
 Bekijk aflevering 5
 
IT-vaardigheden op een positieve manier inzetten tijdens re_B00TCMP
 
In november heeft in Limburg de eerste re_B00TCMP plaatsgevonden. Tijdens een event zijn jongeren en hun ouders geïnformeerd over wat wel en niet mag op het internet. Daarbij leren de jongeren hoe ze hun IT-vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten. In de database Lokale Cyberprojecten is een video over dit project toegevoegd. 
 Bekijk de video
 
OOV’ers gezocht om inzichten te verrijken
 
Voor het vernieuwde instrument 'OOV op orde' is het CCV bezig met het vullen van een benchmark. Dit doen we in de vorm van een vragenlijst over hoe jouw afdeling OOV is georganiseerd. Zo help je gemeenten straks met extra referentiemateriaal om hun afdeling beter in te richten en te positioneren. Doe jij ook mee?
 Naar de vragenlijst
 
Joost van den Hout: ‘Je komt achter deuren die voor anderen gesloten blijven’
Op het BOA-expertisecentrum van het CCV wordt regelmatig een interview met een boa of iemand met een aanverwante functie geplaatst. Meer weten over iemand anders werk, geeft inspiratie. Dit keer is het de beurt aan Joost van den Hout (35). Hij is repressief toezichthouder bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en boa domein II, Milieu, Welzijn en Infra bij de afdeling Klachten & Handhaving.
 Lees het interview met Joost
 
 
Secondant: Een nieuw onderzoek van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing
 
Van welke vormen van criminaliteit heeft het bedrijfsleven volgens ondernemers en experts het meest last? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing is uitgevoerd. En wat moet er gebeuren in de aanpak tegen verschillende criminaliteitsvormen die het bedrijfsleven raken?
 Lees het artikel op Secondant
 
Publieke en private partijen pakken criminaliteit met parallelle import van auto’s aan
 
Om fraude en witwassen bij parallelle import van auto’s tegen te gaan, hebben verschillende publieke en private partijen hier samen onderzoek naar gedaan. Dit deden ze aan de hand van het barrièremodel. In 4 sessies brachten zij het bedrijfsproces, de gelegenheden, de signalen en faciliteerders in kaart. Hierdoor ontdekten ze welke barrières opgeworpen kunnen worden om de criminaliteit te verstoren. De partijen gaan nu aan de slag met de barrières.
 Lees het bericht
 
Focus op voortzetting bestrijding mobiele bendes na opheffen aanjagende Taskforce
Op 1 december is de Taskforce Mobiel Banditisme gestopt. De Taskforce heeft er als aanjager voor gezorgd dat alle partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van mobiele bendes hun krachten hebben gebundeld. Deze samenwerking wordt door deze partijen nu voortgezet en verder geïntensiveerd om criminaliteit gepleegd door rondreizende bandieten blijvend aan te pakken. 
 Lees meer
 
 
Hoe gaan mobiele bendes te werk?

 
"Khalid fronst zijn wenkbrauwen als hij langs de cosmetica-afdeling loopt. Het schap met foundation is bijna helemaal leeg. Ook het schap met opzetborstels is volledig leeggehaald. Bestolen, maar hoe dan?!" Zo start een van de casussen in de publicatie over mobiele bendes. De publicatie geeft een goed beeld van de werkwijze van deze bendes en laat zien welke maatregelen partijen kunnen treffen. Meer weten? 
 Bekijk de pdf
 
 
Mobiele bendes effectief tegengaan met volledig vernieuwd barrièremodel
Winkeldiefstal, zakkenrollerij, woninginbraak en autokraak. Stuk voor stuk vergrijpen die de samenleving ondermijnen. Wanneer dit stelselmatig gebeurt en er samen wordt gewerkt door daders die uit het buitenland afkomstig zijn, spreken we van mobiele bendes. Wil je weten welke barrières jij en je partners hiertegen kunnen opwerpen? 
 Bekijk het barrièremodel
 
Nieuwe jurisprudentie over artikel 13b Opiumwet online
 
In oktober en november zijn er weer veel juridische uitspraken over de toepassingen van artikel 13b Opiumwet gedaan. Deze uitspraken kunnen je helpen als je een dossier of bestuurlijke rapportage over drugscriminaliteit wilt opbouwen. De nieuwste uitspraken hebben we overzichtelijk onder elkaar gezet. In het webdossier drugscriminaliteit zijn de uitspraken in categorieën ingedeeld.
 Naar het webdossier
 
ToeZine: Hoe meten we de effectiviteit van milieutoezicht?
 
Toezicht houden en handhaven is nodig en zinvol. Natuurlijk. Maar toch. Wat bereik je ermee en hoe meet je of een interventie effectief is? Project Outcome ging met die vragen aan de slag. Een eerste resultaat ligt er: een praktische checklist.
 Lees het artikel op ToeZine.nl
 
 
Nieuw: modelprotocol van de collectieve horecaontzegging nu openbaar
 
Met de collectieve horecaontzegging (CHO) worden notoire overlastgevers geweerd uit de horeca. Ook heeft de CHO een afschrikkende werking. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ontwikkelde een modelprotocol dat vanaf nu openbaar is. Alle uitgaansgebieden in Nederland kunnen gebruik maken van dit protocol. In het webdossier over de CHO vind je alle informatie hierover bij elkaar.
 Naar het webdossier
 
Kroegentocht voor middelbare scholieren
 
Gemeente Zutphen neemt verschillende maatregelen om de overlast van jongeren tijdens het uitgaan terug te dringen. 1 daarvan is een kroegentocht voor middelbare scholieren. Daarin leren de scholieren op ludieke wijze hoe ze zich moeten gedragen in het uitgaansleven. Meer van dit soort praktijkvoorbeelden vind je in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan.
 Bekijk de Keuzewijzer Veilig Uitgaan
 
Evaluatie van de effecten van de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers
 
In de aanpak van geweld speelt de bestrijding van middelengebruik een belangrijke rol. Op 1 januari 2017 ging de Wet Middelenonderzoek bij geweldplegers (WMG) in. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) evalueert nu de effecten van deze wet. Meer informatie over deze evaluatie en andere onderzoeken vind je in onze online toolbox Wapens en Jongeren.
 Bekijk de toolbox
 
 
Publicaties
ToeZine: Veiliger werken door gedrag te veranderen
 
Secondant: De georganiseerde misdaad is in nevelen gehuld
 
Agenda
Juridische terugblik op 2022
17 januari 2023
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact