Het EK heeft onverwachte winnaars gekend. Griekenland won in 2004; Denemarken in 1992. Deze week Het Deense sprookje van '92 uitgezocht in de nieuwe YouTube! Onze tv-uitzending onthult het avontuurlijke goochelaarsleven van Okito. Verder in deze nieuwsbrief: links als reactie op rechts, de impact van een val tijdens het wielrennen en hoe ver reikte de invloed van Peter R. de Vries?
 
 
EK voetbal: soms een verrassende winnaar
Youtube: De Schatkamer van Andere Tijden

EK voetbal: soms een verrassende winnaar


 
Het zijn weer the usual suspects, maar soms zit er wel eens een verrassing tussen. Zwitserland en Roemenië deden het dit jaar goed, Griekenland won al eens in 2004, maar wie herinnert zich het Deense Sprookje uit 1992 nog?
 
Bekijk online
 


 
Goochelaar Okito werd een beroemdheid in Amerika, reikte met zijn magische acts tot aan het Verre Oosten en wist de Tweede Wereldoorlog nipt te ontvluchten. Bekijk wat er achter deze bijzondere man en zijn acts schuilt.

 

Artikelen

Peter R. de Vries: Geliefd en Gevreesd
 

Peter R. de Vries: Geliefd en Gevreesd

 
 
Misdaadverslaggever, rechtvaardigheidsicoon en luis in de pels van justitie. Morgen wordt een monument voor Peter R. De Vries onthuld in Amsterdam. Hij beet zich vast in vele bekende criminele zaken, zoals de moord op Nicky Verstappen, de Puttense moordzaak en de jacht op Ridouan Taghi. Al vechtend voor gerechtigheid werd hij vermoord. Op 6 juli 2021 neergeschoten op klaarlichte dag en negen dagen later overleden aan zijn verwondingen. Aanvankelijk volgde hij de Heineken ontvoering van Holleeder's clubje als journalist, maar ook in deze zaak liet hij in de loop der jaren zijn stempel achter. Hij raakte over de jaren heen goed bevriend met Holleeder’s compagnon Cor van Hout en beloofde om te kijken naar zijn kinderen. De bekende zus van Willem Holleeder, Astrid, kwam zo ook in zijn leven waaruit een hechte band ontstond. Peter heeft zijn hand uitgestoken als vertrouwenspersoon en expert om Astrid te ondersteunen in haar strijd tegen haar criminele broer. Er zijn tal van boeken geschreven over de Holleeder zaak en Astrid Holleeder is onderhand uitgegroeid tot bekende Nederlander. Hoe is Holleeder in eerste instantie opgepakt? Bekijk de chaotische klopjacht op de Heineken ontvoerders in de aflevering Holleeder op de vlucht.
 
Bekijk de aflevering
 

Links versus radicaal-rechts?

Links versus radicaal-rechts?

De radicaal-rechtse Georgia Meloni wist al in Italië te winnen in 2022, gevolgd door Geert Wilders in ons eigen land dit jaar. Als gevolg hiervan werd een Europese ruk naar radicaal-rechts voorspeld. Maar tegen alle verwachtingen bleek de winst voor radicaal-rechts bij de Europese verkiezingen dit jaar gematigd. Bovendien wist links recent bij nationale verkiezingen juist te winnen. Het centrumlinkse Labour komt op bijna 2/3 van de zetels in het Verenigd Koninkrijk, terwijl het radicaal-linkse Niveau Front Populaire bijna 1/3 van de stemmen krijgt in Frankrijk. Alhoewel radicaal-rechts in deze landen alsnog veel zetels heeft binnengehaald, is er geen sprake van overwicht. In Nederland deed de GL/PVDA coalitie het redelijk met de Tweede Kamerverkiezingen, maar het is lange tijd geleden dat links domineerde. Net als links in Frankrijk en Nederland nu, heeft links Nederland eerder een verenigd machtsblok proberen te vormen. Wisten zij hier eveneens stemmen mee binnen te halen? Andere Tijden maakte hier een aflevering over. Zie de linkse strijd in Van Klein Links naar Groen Links.

Bekijk de aflevering
De klap van de val

De klap van de val

Een val lijkt een onvermijdelijk onderdeel van een wielerwedstrijd. Het is eerder de norm dan de uitzondering. In de huidige Tour de France zijn de Russische Vlasov en de Deense Pedersen niet gespaard. Door een enkelblessure en steutelbeenbreuk is de Tour voor hen nu voorbij. Zo’n val kan ook wel eens fataal zijn, zoals bij de Noorse André Drege. Hij overleed recent aan zijn verwondingen na een val tijdens een afdaling in de Tour of Austria. De impact kan ook sluipend zijn. Niet hard durven dalen, angst voor peloton-rijden en overmatig remmen behoren tot de veelgehoorde klachten van gevallen professionals. Dit geldt ook voor de Nederlandse Johnny Hoogerland. Het is de Tour de France van 2011. Johnny wordt door een botsing met een enorme vaart het prikkeldraad ingeworpen. Toegetakeld fietst hij tóch de Tour uit. Later wordt hij tijdens een training in Spanje opnieuw aangereden, maar overleeft dit. De mentale impact op hem wordt steeds groter. Andere Tijden Sport maakte de aflevering De val van Wielrenner Johnny Hoogerland over zijn heldhaftige Tour de France rit. De nasleep houdt Hoogerland in zijn greep…

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De echo van MH17

De echo van MH17

Het is 17 juli 2014. MH17 wordt uit de lucht geschoten in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden overlijden ter plekke. MH17 wordt gezien als een van de grootste en bekendste strafzaken van ons land. In de documentairereeks De echo van MH17 wordt de impact uitgelicht. Zie morgen de eerste aflevering op NPO2 om 22 10.

Bekijk de serie
 
Mapping Colonial History

Mapping Colonial History

De tentoonstelling Inheritance - Mapping Colonial History #2 is nu te zien in Museum Arnhem. De onderbelichte thema’s van de Nederlandse slavernij krijgen de aandacht. Zo waren er vroege koloniën in Brazilië en Nieuw Nederland en was de Nederlandse slavernij in ‘Oost’ groter dan in ‘West’. Komt dat zien!

Bekijk de tentoonstelling
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom houden Nederlanders van de Tour de France?


De Tour de France is vanaf 1903 uitgegroeid tot het grootste wielerspektakel ter wereld. Niet alleen voor sportliefhebbers, maar ook niet-wielerfans kijken uit naar de tour. Hoe is de liefde voor de Tour de France ontstaan?
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Verzonnen verleden #2: ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’


In de serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans, met onder andere Nelleke Noordervliet over Heren van de thee, Gustaaf Peek over Gejaagd door de wind en Vamba Sherif over Een wereld valt uiteen.

Deze week het tweede deel: ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ met Jan van Aken en Sanne Frequin. Klopt het dat Victor Hugo met dit boek de Notre-Dame van de vernieling wist te redden?

Verder in OVT:
- OVT op reis: Mariana Françozo neemt ons mee naar Brazilië
- Het Spoor Terug: ‘Alles voor de wetenschap - Antonia Korvezee’


Vorige keer in OVT:
- OVT op reis: bergdorpen in China met Fresco Sam-Sin
- Het Spoor Terug: 'De uitvinder van Twijfelachtig' #2
- Het vergeten volk van de Daciërs
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.