Hoe kom je tot een geschikt thema van je verhaal? | Stop met die stopwoorden

Als de nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven kun je hier klikken om de webversie te bekijken

Wil je je afmelden voor deze mailing? Een link staat onderaan deze mail.

Nieuwsbrief 19 maart 2024Ga naar de TwitterpaginaGa naar de Facebookpagina

Het geheim van een cover die verkoopt

De omslag van je boek moet er mooi uitzien. En de aandacht trekken. En onderscheidend zijn van andere boeken in dat genre. En je doelgroep aanspreken. En passen bij je verhaal. Hoe zorg je voor een cover die dat allemaal doet en ook nog goed verkoopt?

Lees verder


Meld je aan voor Schrijven Magazine

Dit nummer ook ontvangen? Neem vóór 22 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer omstreeks 5 april in de brievenbus.

Meld je aan!


Wat is een thema in een kort verhaal, en hoe kom je tot een geschikt thema?

Een thema in een (kort) verhaal is de basis van waaruit je gaat schrijven. Het thema, ook wel thematiek, het grondmotief of de kerngedachte genoemd, is een algemeen erkende grondgedachte van een verhaal, die in een tekst aanwezig kan zijn zonder expliciete vermelding. De verschillende concrete en abstracte motieven in een verhaal leiden tot het thema. Hoe pak je dat aan?

Lees verder


Ingezonden mededeling

Korting tijdens de Boekenweek!

Een verhaal zonder gebeurtenissen is saai. Een verhaal zonder setting is sfeerloos. Maar zonder personages heb je geen verhaal. Personages zijn dus belangrijk, en een levensecht personage is een must. Maar hoe geef je ze iets unieks? Of diepgang? Met de online cursus ‘Levensechte personages’ en de bijbehorende set karakterkaarten, heb je een stappenplan om boeiende personages te bedenken die ook een ontwikkeling doormaken. En… voor elk volgend personage gebruik je de kaarten gewoon opnieuw. Tijdens de Boekenweek met korting!

Meer weten?


Stop met die stopwoorden

Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat sommige mensen wel heel vaak hetzelfde woord gebruiken. Een woord dat eigenlijk geen of bijna geen zin heeft. ‘Eigenlijk’? Dat was meteen al een voorbeeld van dit fenomeen, namelijk stopwoorden: betekenisloze woorden of zinswendingen die iemand opvallend vaak gebruikt. Welke andere woorden wil je nog meer vermijden?

Lees verder


Ingezonden mededeling

Word jij ook auteur van De Verhalenfabriek?

Brigit Boelckens, Janneke Stemerdink, Marisa Kuijk, Janneke Spijkerboer en Rianne Meijburg stonden op de shortlist van de Lentekriebelswedstrijd die ebook-only Uitgeverij De Verhalenfabriek organiseerde. Inmiddels zijn hun boeken gepubliceerd. Wil jij ook auteur worden bij De Verhalenfabriek? Doe dan mee aan Een Magische Zomer Feelgood schrijfwedstrijd. Je hebt nog tot 1 mei. 

Meer weten?


Een goede haiku schrijven in 7 stappen

Een haiku schrijven lijkt zo simpel. Je schrijft een gedicht van drie regels met 5, 7 en 5 lettergrepen en je bent klaar. Het hoeft niet eens te rijmen. Echter een goede haiku schrijven, eentje waarmee je ook de lezer een plezier doet, dat is een stuk minder eenvoudig. Het volgen van de volgende stappen kan helpen om een goede, moderne haiku te schrijven.

Lees verder


De observerende schrijver: Ik zie… geloof

Observeren is een belangrijke vaardigheid van schrijvers. Maar met alleen iets opmerken ben je er nog niet. Je moet ook weet hebben van associaties die bij je waarnemingen opkomen en hoe je daar een mooie verhaalopzet mee kan maken of clichés kan voorkomen. Deze week in de serie: ‘De observerende schrijver’: Ik zie... geloof.

Lees verder


Lees nu ook Boekenkrant

Kies nu een combi-deal Schrijven Magazine en Boekenkrant! Met Boekenkrant ontvang je 11x per jaar de nieuwste boekentips in je brievenbus in de vorm van interviews, recensies en leesfragmenten. Zo blijf je altijd voorzien van leesvoer!

Ben je al abonnee van Schrijven Magazine? Dan krijg je bij het volgende nummer een speciale aanbieding om de extra Boekenkrant voordelig te ontvangen. 

Lees verder


Op Schrijvenonline.org vind je onder andere:

Schrijfcursussen Schrijfactiviteiten Schrijfwedstrijden Forum
Tips Schrijfoefeningen Abonnement nemen Nieuws

 

Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief

Virtùmedia, 2024. Alle rechten voorbehouden.