Bekijk dit bericht in je browser

Ne mobliez mie

Oefeningen in zelfbehoud - een filmische expo
FC Bergman I Toneelhuis I Kasteel van Gaasbeek

01.07.2023 - 05.11.2023

Op 3 mei 1923 overleed markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Precies honderd jaar later ontwaakt het kasteel uit zijn schoonheidsslaap en nodigen wij theatergezelschap FC Bergman uit om een tentoonstelling te maken voor deze plek. Zij dompelden zich onder in onze verhalen en raakten in het bijzonder gefascineerd door de vele foto’s waarop de markiezin prijkt in een middeleeuws pagepakje. Uit deze portretten spreekt een grote nostalgie, een intens verlangen naar andere levens en andere tijden. FC Bergman neemt deze beelden als vertrekpunt en creëert een audiovisuele expo die neerstrijkt in het kasteel.

De titel Ne mobliez mie omvat een spreuk die de markiezin in het kasteel liet aanbrengen, een smeekbede om haar niet te vergeten. Wees gerust, vergeten doen we niet, zelfs niet na honderd jaar...
 
Markiezin Arconati Visconti
Exact 100 jaar geleden overleed markiezin Arconati Visconti, zij liet het kasteel na aan de Belgische Staat. Laat je meeslepen door haar verhaal.

De restauratie
Net geen drie jaar duurde het om de erfenis van de markiezin in ere te herstellen. Wat speelde er zich precies af achter de werfhekken?

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
B-1750 Gaasbeek

Uitschrijven