Slimmer samen werken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Mail niet goed leesbaar?Bekijk 'm online
 
Het nut van pauzes
Veel kenniswerkers hebben last van beslissingsvermoeidheid. Te veel nadenken op een dag, te veel denken en beslissingen nemen door te lange vergaderingen, maar ook door te veel tijd online te zijn. Door aaneensluitend bezig te zijn met denken, raakt je beperkte voorraad denkkracht op. Dat leidt tot slechter werk en, bij de meesten, tot een slechter humeur.

Voortdurend denken

Nadeel voor veel kenniswerkers is dat deze denkkracht niet alleen opgaat aan beslissingen nemen en nadenken over het werk dat telt, maar ook over alledaagse zaken. Zoals waar ook alweer die ene e-mail was of waar de agenda voor die bijeenkomst is. Dat soort 'beslissingen' kosten helaas net zo veel denkkracht als inhoudelijke beslissingen.

Denkkracht op volle toeren. Stel je voor dat je je denkkracht zo slim over je dag verdeelt, dat je deze inzet op de momenten dat het de meeste waarde toevoegt. Waarde voor die brainstorm over nieuwe producten, voor dat lastige gesprek met een grote klant, voor een slimme verandering in je proces waarmee je een enorme versnelling realiseert. En dat je bij dat denken volledige toegang hebt tot meervoudig gekoppelde bestanddelen van je kennis.

24/7 bereikbaar en bezig

Wie veel beslissingen moet nemen en denkwerk moet doen, wordt daar moe van. Analyses maken, alternatieven bedenken, oplossingen zoeken: het zijn cognitieve inspanningen die zorgen dat je denkkracht uitgeput raakt. Je gedachten de vrije loop laten, meanderend denken, kost geen moeite. Als je buiten wandelt en kijkt en luistert, dan levert dat eerder energie op dan dat het kost. Maar zodra je, wandelend in het bos, te binnen schiet dat je iemand per se vandaag wil bellen, doe je aan de vermoeiende vorm van denken: executief denken.

Niet alleen het strategisch-tactische denkwerk leidt tot beslissingsvermoeidheid. Ook nadenken over alledaagse zaken, kost denkkracht. Ook dat zijn, hoe alledaags ook, beslissingen. Als je 's ochtends moet nadenken waar je autosleutels zijn, waar dat ene bestand ook alweer staat, of je agenda wel compleet is, want er was toch nog een afspraak vandaag, dan kost dat besliskracht. Vandaar dat ook de meest alledaagse gedachten die door je hoofd spoken ("Heb ik wel genoeg kattenvoer in huis?") je moe kunnen maken.

Voor veel kenniswerkers is voortdurend online zijn en bezig zijn, gewoon geworden. Pauzes of wachttijd worden gevuld met via de smartphone de ‘socials’ en e-mail checken en 's avonds op de bank e-mail wegwerken, is in veel huishoudens een gewoonte geworden. Waarbij opmerkelijk is hoe vaag het werkwoord ‘checken’ is. Daarnaast is het makkelijker dan ooit om nog even te werken als je in enkele seconden je laptop of tablet aan hebt en toegang hebt tot alle data die je nodig hebt. Bij hoeveel koffieautomaten in Nederland wordt de wachttijd van enkele seconden doorgebracht met een snelle blik op de smartphone?

Een groot nadeel van veel analytisch denken en veel online zijn, is dat je archiverende brein te weinig ruimte krijgt voor zijn werk. Je archiverende brein brengt al je gedachten, ideeën en opgedane kennis onder op de juiste plek in je hersenen. Daarnaast zorgt het archiverende brein voor verbindingen tussen informatie die verband houden met elkaar. Als je hersenen rust hebben, starten de archiverende processen. Vandaar dat je 's ochtends opeens een oplossing voor een kwestie hebt: je archiverende brein heeft 's nachts verbanden gelegd en allerlei associaties gemaakt.

Vertraag om te versnellen

Zorg voor gewoonten en gebruik je besliskracht voor zaken die ertoe doen. Zorg voor gewoonten als het om praktische zaken gaat, zoals waar je je sleutels laat en waar je bonnetjes of visitekaartjes opbergt. Een gewoonte zorgt ervoor dat je niet elke keer een unieke beslissing neemt waar je iets opbergt en moet zoeken als je die spullen nodig hebt. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor verzamelen van ideeën en archiveren van gegevens.

Plan na (of tijdens!) een gesprek of een bespreking een korte pauze. Als je intensief bezig bent geweest, is het voor je beslisenergie nodig te pauzeren, maar ook is het voor je archiverende brein nodig om de opgedane informatie en inzichten te verwerken.

Zorg dat een pauze ook echt een pauze is. E-mail checken terwijl je bij de koffieautomaat wacht op je koffie, zorgt ervoor dat je aandacht weer in beslag genomen wordt, terwijl je juist even de ruimte moet hebben.

Stop op tijd met je werkdag. Want als je moe bent en iets met moeite doet, kost het je vast meer moeite dan als je de volgende dag weer fris aan je taak begint.

Het is misschien wat on-Nederlands, maar eigenlijk is een powernap de ideale manier om snel op te laden. Met enkele minuten slaap ben je opnieuw opgeladen en krijgen je hersenen rust. Te lang slapen leidt tot een diepe slaap, waar je meestal niet lekker uitkomt, maar enkele minuten zijn een waardevolle investering.

Kijk tijdens je Wekelijkse reflectie eens een week of twee terug en vooruit. Vraag jezelf af of je voldoende pauzes op een dag hebt om echt energiek te blijven.

Bron: Ontketen je brein - Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen - van Theo Compernolle.

Reserveer het nieuwe boek over gewoontes

Binnenkort komt het nieuwe boek ‘De kleine Gewoontes’ uit, die is geschreven door onze collega’s Arjan en Lianne.

Je gedrag verbeteren én dat ook volhouden, bereik je niet door radicaal het roer om te gooien, maar door je bewust te worden van je gewoontes en die stapje voor stapje aan te passen.

In 'De kleine gewoontes' zijn de belangrijkste bevindingen uit het boek 'Atomic Habits' samengevat en aangevuld met voorbeelden en inzichten uit de praktijk.

Reserveer het boek nu!
De kleine gewoontes is vanaf september verkrijgbaar in de winkel. Wil je er zeker van zijn dat je het boek direct in huis hebt? Reserveer het boek nu alvast via deze link.


Agenda
 
Een zeer verfrissende gebrachte methode die mij rust in mijn hoofd geeft. Karin Hertgers, BV Cyclotron VU

Deel deze nieuwsbrief of stuur 'm door

Facebook
 
Twitter
 
Linkedin

Copyright © 2005 - 2024 Meereffect B.V., alle rechten voorbehouden.

Heb je deze nieuwsbrief 'via-via' ontvangen maar wil je 'm voortaan direct zelf in je mailbox? Meld je dan hier aan en ontvang extra tips over slimmer werken!

Deze e-mail ontvang je omdat je toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van artikelen en tips over slimmer werken en het aanbod van meereffect.


Afzender: meereffect, Postbus 350, 3940 AJ  Doorn. Telefoon +31 (0)88 0016 200

Meereffect is eigenaar van Slimmer Werken© en officiële licentiehouder van Getting Things Done®
en Streamline Certified®.