Er zit veel poëzie in het alledaagse en het helpt om goed te kijken, het niet onopgemerkt te laten blijven.
Lieve lezer,

Het duurde even, maar ik ben eruit. De oplossing op al uw problemen is: opsommingen van willekeurige dingen. Waarom? Dat vertel ik graag aan de hand van een opsomming.

De eerste opsomming die mijn leven een stuk beter maakte, was de zogenaamde ‘Latourlitanie’. Dit zijn opsommingen van Bruno Latour, die hij gebruikt om duidelijk te maken wat hij bedoelt als hij zegt dat niets te reduceren is tot iets anders. Dingen gaan zich dan op gedeeld ontologisch vlak bevinden: mijn herinnering aan mijn eerste schoolreisje is even echt als een actueel watermolecuul, het kapitalisme en het woord construct. Alles is een actor: moleculen, kinderen, regendruppels, treinen, politici, getallen – zo’n rijtje heet een Latourlitanie. Dat niet ‘uiteindelijk alles politiek’ is, of natuurwetten, of signaaltjes in je hersenen, maar dat alle dingen (fysieke objecten, ideeën) samen even waar zijn en niet te reduceren tot iets anders. Die manier van denken helpt mij altijd weer om mijn blik open en nieuwsgierig te blijven.

Toen realiseerde ik me dat ik dit al eens eerder had gevoeld, maar dan eerder poëtisch omschreven: in De Aleph van Jorge Luis Borges. Als de hoofdpersoon van dit kortverhaal uiteindelijk in een donkere kelder deze Aleph vindt, ziet hij een object van maar een paar centimeter in doorsnee, dat tegelijkertijd alles bevat. Hij ziet zonsondergang en zonsopkomst, eindeloze ogen, een spinnenweb in het midden van een pyramide, alle spiegels op aarde, een studeerkamer in Alkmaar, de Aleph zelf, alle mieren van de wereld, en zo nog een hele pagina door. Het gevoel van nietigheid dat dit teweegbrengt werkt op mij zowel therapeutisch, als bewustmakend over hoe klein deze aardkloot nou eigenlijk is.

Laatst zag ik een voorstelling van De Poezieboys, over George Perec (die van Het leven een gebruiksaanwijzing). Deze voorstelling viert het ‘ondergewone’. De inhoud van een tas van iemand uit het publiek wordt secuur bekeken, net als hoe tanden worden gepoetst of hoe je eigenlijk een boterham met pindakaas smeert. Er zit veel poëzie in het alledaagse en het helpt om goed te kijken, het niet onopgemerkt te laten blijven. Het is gemakkelijk om laatdunkend te doen over waarom mensen bepaalde dingen doen, totdat je weet wat voor ontbijt ze precies hebben gehad, dat ze er ook wel eens te laat achter komen dat het wc-papier op is, en op welke manier ze vandaag hun tanden hebben gepoetst.
Dus: leve de opsomming! Plotselinge regenbuien, D-mineur septiem, stiekeme woordgrapjes, een bolletje stracciatella en een bolletje yoghurt-kers, wolken, knorrende varkens, nog even blijven liggen, hoofd, schouders, knie en teen!

Liefs, groetjes én een knuffel,

Werner de Valk
redacteur
 
Column: Mooi weer spelen

Tekst: Aisha Mansaray

Beeld: Elianne Koolstra

Leestijd: 4 minuten

Als Aisha’ s eerste therapiesessie niet voelt als de warme deken waar ze op hoopt. mist ze groepsgenoot S., die haar een spiegel voorhield.

Essay: Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver – deel 2

Tekst: Ida Hondelink

Beeld: Eef Stalman

Leestijd: 6 tot 10 minuten

In het tweede deel van dit essay onderzoekt Ida de complexe verhouding tussen de ‘nuchtere’ Nederlandse cultuur en fantasy. Druist fantasie eigenlijk wel zo tegen onze natuur in als we denken? Hoe is dat eigenlijk mogelijk, als we tegelijkertijd zo van fantasy houden?

Essay & Commentaar: Het actieve verdraaien van de feiten over Israëlisch geweld

Tekst: David Meijers

Leestijd: 5 minuten

Gaza kan halverwege mei de meest extreme vorm van hongersnood verwachten. Volgens de VN bestaat deze door de mens gecreëerde catastrofe nu al in delen van Gaza. David Meijers ontleedt hoe Nederlandse politici en media actief het Israëlisch beleid vertekenen en wegkijken van de genocide.

Kunst: Bericht vanaf de Biënnale van Venetië

Tekst: Jorne Vriens

Beeld: CATPC (Blaise Mandefu), Mvuyu Liberator, 2023.

Leestijd: 5 tot 7 minuten

Afgelopen woensdag opende het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Onze chef kunst Jorne Vriens zag hoe kunstenaar Renzo Martens in huilen uitbarstte toen hij sprak over zijn samenwerking met zijn Congolese medekunstenaars.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd is het literaire magazine met de meeste abonnees! Ontdek, net als 1.800 anderen, ook de stemmen die de toekomst van het literaire veld gaan bepalen.

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.