Pak de agenda er maar alvast bij, want ook dit jaar maken we er weer een historische zomer van! Erfgoed Gelderland organiseert op 26 en 27 augustus opnieuw het Verhaal van Gelderland Festival. Dit jaar duiken we dieper in de geschiedenis van Land en Water in Gelderland. Diverse erfgoedorganisaties laten rond kasteel Cannenburch zien welke invloed dit thema had op de geschiedenis van de provincie. Noteer dus alvast: 26 en 27 augustus Verhaal van Gelderland Festival bij kasteel Cannenburch in Vaasen. En bekijk hieronder alvast de teaser! Ken jij Gelders talent dat bij het festival op het podium wil stappen? Samen met Cultuur Oost zijn we op zoek naar jongeren die een ode willen brengen aan de plaats waar ze wonen. Een idee pitchen kan bij Henriette Kosse (h.kosse@erfgoedgelderland.nl). Kijk voor meer info op: erfgoedgelderland.nl/project/meedoen-is-de-kunst
Doe mee met de Nationale Archeologiedagen 2023
Het is weer zover! De Nationale Archeologiedagen 2023 komen er weer aan. Dit jaar vinden de dagen plaats in het weekend van 16, 17 en 18 juni en wordt de Nederlandse archeologie in het zonnetje gezet met verschillende activiteiten, open dagen, workshops, lezingen, wandelingen en nog veel meer. Net als voorgaande jaren ondersteunt Erfgoed Gelderland ook dit jaar de Gelderse deelnemers. Welke activiteit gaat u organiseren?
Aanmeldingen geopend voor de Gelderse Archeologie Dag 2023
Dit jaar vindt de Gelderse Archeologie Dag plaats op 11 mei in het gemeentehuis van Arnhem. Het congres wordt georganiseerd door de Gelderse Archaeologische Stichting (GAS) in samenwerking met de gemeente Arnhem en Erfgoed Gelderland. Iedereen die geïnteresseerd is in de Gelderse archeologie is van harte welkom. Deelname aan de dag kost €22,50 per persoon (inclusief een lunch en netwerkborrel). Aanmelden kan via het aanmeldformulier van de Gelderse Archaeologische Stichting.
Een museumbezoek draait om meer dan alleen kennis verwerven. Bezoekers verwachten een totaalervaring, een fijn dagje uit. De manier waarop je wordt geholpen laat een indruk achter. En een eerste indruk, die maak je maar één keer. In het mini-symposium van 8 juni staat het onderwerp gastvrijheid centraal. Hoe maak je een ervaring voor de bezoeker waarbij je verhaal, communicatie en de ontvangst elkaar versterken? Tijdens het mini-symposium komen medewerkers van Paleis het Loo en De Warmoes - Historische Tuinderij Lent vertellen over hoe zij beleid maakten voor gastvrijheid. En uiteraard gaan we ook zelf aan de slag. Het mini-symposium vindt plaats op 8 juni van 09.30 tot 13.15 uur in het atrium van Erfgoed Gelderland.
Studenten van Saxion werken aan smart solution Sens(H)oor
Studenten van Hogeschool Saxion werken voor het Saxion Smart Solutions Semester aan een casus vanuit Erfgoed Gelderland. Dat doen zij onder begeleiding van Erik van Vliet (Erfgoed Gelderland) en Margot Appelman (CODA). Voor het Smart Solution Semester krijgen studenten van verschillende opleidingen de opdracht om samen aan een complex vraagstuk te werken. De oplossing voor deze vraagstukken is namelijk niet in één vakgebied te vinden. Vernieuwing, creativiteit en samenwerking staan dan ook centraal in deze interdisciplinaire aanpak. De casus waar de studenten mee aan de slag zijn gegaan is Sens(H)oor, een project dat in 2021 is gestart. Het project rond de publieksbeleving van objecten biedt kansen voor mensen met een visuele beperking, maar is voor iedere museumbezoeker een toevoeging op de beleving van het erfgoed.
Met jongeren in gesprek over Vrijheid tijdens het Vrijheidsfestival in CODA Apeldoorn
Op woensdagmiddag 19 april deden 150 Gelderse jongeren van het ROC Aventus mee aan het Vrijheidsfestival in CODA Apeldoorn. Hier debatteerden de studenten over het thema: Vrijheid. Het was een geslaagde middag en een mooie samenwerking tussen de Gelderse Vrijheidsdagen die Rijnbrink organiseert samen met de Gelderse bibliotheken en de mbo-leerlijn die Erfgoed Gelderland coördineert.
Hier speel je deze zomer de Schatkamers van Gelderland VR Game
De VR Game Schatkamers van Gelderland reist deze zomer verder langs verschillende Gelderse musea. Samen met je medespeler speur je in de game naar de verdwenen historische objecten en herstel je het verhaal van Gelderland. De game staat momenteel in het Nederlands Watermuseum. Benieuwd wanneer de VR Game in de buurt is? Bekijk hier de actuele agenda.
Nog één week de tijd! Speel mee met de quiz van Erfgoedvrijwilliger.
De quiz van Erfgoedvrijwilliger.nl is nog tot 7 mei online te spelen. Win je deze online quiz in jouw provincie? Dan word je uitgenodigd voor de landelijke finale op 30 juni in het Nederlands Openluchtmuseum en maak je kans op 2000 euro voor jouw erfgoedorganisatie, en de felbegeerde titel van 'Slimste Erfgoedvrijwilliger'. Kortom, wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? En wie kent de ins en outs van het collectiebeheer? Speel de quiz op erfgoedvrijwilliger.nl/erfgoedvrijwilliger-quiz en doe mee!