Wij: blijmoedige, positieve dwazen. Op zoek naar iets moois, ondanks alles.

open deze pagina in je browser
Lieve lezer,

Afgelopen week overkwam mij iets vreemds. Tijdens onze wekelijkse redactievergadering wezen de redactieleden naar mij om een eerste, blijmoedige mail naar onze abonnees te sturen en daarmee de komst van het nieuwe magazine aan te kondigen. Ik!? Ik, die vroeger door mijn familie Wednesday (naar het vileine meisje van The Addams Family) genoemd werd? Ik, ‘stille wateren, diepe gronden’-ik? Ik, zoekend naar een baan in de culturele sector onder het Kabinet-Schoof? Niet om dramatisch te doen, maar mijn financiële toekomstperspectief ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Ik, blijmoedig? Ha!

Als ik de fictie- en poëziebijdragen voor Lief Kutland lees, herken ik in eerste instantie mijn pessimisme. Zo dicht Angelika Geronymaki over de boosheid die ze bij een ontmoeting met een PVV-stemmer voelt:
In zijn oor wil ik fluisteren:

     alles wat je meemaakte, stapelde zich op. Je legde niks recht,
     dat maakt een stapel wankel.
     Vroeger was niet beter, jij romantiseert verkeerd,
     je bent bang voor verandering.

Als ik deze regels lees denk ik ten eerste, grr, ten tweede, zeg het ze! Vertel ze de waarheid! Maar deze regels blijven onuitgesproken. In plaats daarvan zoekt Angelika naar een manier om de ander vast te houden, in plaats van af te stoten. Boosheid en verdriet worden omgezet in iets productiefs. Dit geldt ook voor de poëzie van Emma Stomp, die een gewenste, alternatieve realiteit tot leven wekt. Ze schrijft over haar opa: ‘Dit is hoe we opa tot leven wekken / en dit keer zal er zo veel gelach zijn, / groeistreepjes op de muur van al je zoons, / de promotie die je altijd wilde.’

Dit is wat de teksten in Lief Kutland verbindt: ze zijn geschreven door mensen die maken, ondanks alles. Mensen die boos en verdrietig zijn én tegelijk zoeken naar mooie dingen en alternatieve werkelijkheden. Zo geeft Roos Sinnige in haar dromerige verhaal de mooiste zinnen aan een verloren geliefde: ‘Je danst op de kasseien alsof je zweeft. Alsof je voeten bloot en de stenen gras zijn. Er is geen straatmuzikant te zien, omstanders zouden zeggen dat niet ik, maar jij gek bent.’

Nogmaals vraag ik me af: ik, blijmoedig? Misschien moet ik het anders zien. Ik denk aan een tafereel van enkele weken geleden, een vriend en ik op Oerol: koortsig en in een provisorisch aan elkaar geknoopt kostuum van vuilniszakken, om ondanks de stromende regen toch naar de voorstelling te gaan. De vuilniszakken lekken en we komen verkleumd aan, maar de voorstelling is prachtig. Wij: blijmoedige, positieve dwazen. Op zoek naar iets moois, ondanks alles.

De makers van het magazine, de redactie en ik zijn op zoek gegaan naar mooie, kwetsbare en productieve teksten voor een Lief Kutland. Je leest ze aankomende september in het vijfde papieren magazine.

Blijmoedige groet,
Charlotte Duistermaat
Chef Literair
Oproep: Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Tekst: Redactie

Beeld: Hanneke Rozemuller

Leestijd: 7 tot 10 minuten

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine. Dien uiterlijk 24 augustus 2024 een pitch in.

Column: Levensweg

Tekst: Aisha Mansaray

Beeld: Elianne Koolstra

Leestijd: 3 minuten

Als Aisha een trouwerij op een Limburgse boerderij bezoekt, mijmert ze ineens over haar eigen bruiloft. Ach, trouwen is niks voor haar. Toch.

Kunst: Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Tekst: Martine Bontjes

Leestijd: 6 tot 9 minuten

Duurzame kunst maken in een vervuilende wereld, kan dat? De kunstenaars van kunstresidentie SOPRA SOTTO zochten het uit tijdens een drieweekse zoektocht naar duurzaamheid in de Toscaanse kunst- en textielwereld. Martine Bontjes was voor enkele dagen op bezoek en doet verslag van haar ervaringen.

Hard//hoofd zoekt vóór 28 juli
2.000 trouwe lezers!
Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In het ruim 120 pagina’s tellende ‘Lief kutland’ klinken de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Al 1.800 lezers sloten zich aan, maar om een nog groter podium te kunnen bieden aan onze makers zijn we op zoek naar 2.000 trouwe lezers! 

Hard//hoofd is het onafhankelijke literaire magazine met de meeste abonnees! Ontdek, net als 1.800 anderen, ook de stemmen die de toekomst van het literaire veld gaan bepalen.

Schrijf je vóór 28 juli in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ‘Lief kutland’ in september op de mat. Veel leesplezier!
We drukken alleen de magazines die besteld worden, daarom is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.