ELF Voetbal nieuwsbrief van 01-03-2023
Hier wordt de kampioensschaal gemaakt: "Al 38 jaar lang!"

Bij een kampioenschap hoort natuurlijk een schaal. Als de aanvoerder van de ploeg de glimmende ronde prijs in ontvangst neemt, kan het feest pas echt losbarsten. De Eredivisie-kampioensschaal wordt gemaakt in een dorpje in Gelderland. Bij De Tingieterij in Alphen aan de Maas om precies te zijn. “We maken de schaal al 38 jaar. De schaal voor dit seizoen hebben we al in augustus gemaakt. Die staat in een vitrine bij de KNVB in Zeist."


lees verder
Deze wedstrijden wil je niet missen vanavond

Lukt het Arsenal het gat met Manchester City te vergroten? Kunnen we opnieuw op een bekerstunt rekenen na het sprookje van Spakenburg? Dit en meer is vanavond te zien. Bij gebrek aan Champions League voetbal staat er gelukkig genoeg op het programma!

lees verder
Onverslaanbaar Borussia Dortmund uitgedrukt in cijfers

Als er één ploeg goed is begonnen is aan 2023 is dat Borussia Dortmund. In de eerste twee maanden van het nieuwe jaar werd alles gewonnen. Negen op rij. In de competitie is de achterstand op Bayern München weggevaagd en in de Champions League en DFB-Pokal zijn de Duitsers ook nog actief. Wij doken wat dieper in de indrukwekkende reeks die Borussia Dortmund heeft neergezet tot dusver.

lees verder
Eén goal in vijfhonderd minuten: de spitsenvloek van Chelsea

Ondanks de enorme bedragen die Chelsea’s nieuwe eigenaar Todd Boehly uitgaf aan nieuwe aanvallers, heeft de ploeg uit Londen moeite met scoren. Sinds 2 november lukte het The Blues slechts eenmaal om de bal meer dan één keer in het net te krijgen. Steekt de vloek die volgens sommigen op het nummer negen rust opnieuw de kop op?

lees verder
Interview Fatih Sonkaya: "Louis van Gaal zag het in me zitten en wilde me overtuigen"

Fatih Sonkaya speelde in menig heksenketel met Besiktas, in de Champions League met FC Porto, in het shirt van Turkije in de Confederations Cup en beleefde bijzondere avonturen in Azerbeidzjan en Noord-Cyprus. Het meest trots blijft de nu 41-jarige Limburger op zijn doorbraak bij Roda JC. Dit seizoen is de voormalige rechtsback teruggekeerd bij zijn oude liefde. "Gelukkig is mijn onterechte, levenslange schorsing van tafel."

lees verder
Simeone breekt stokoud record: Dit zijn de langstzittende coaches van Europa

Real Madrid - Atletico Madrid was voor Diego Simeone niet alleen een speciale wedstrijd omdat het de Madrileense derby was. Het was ook zijn 425e wedstrijd achtereenvolgend langs de zijlijn bij Atletico Madrid in LaLiga. Daarmee heeft hij een stokoud record verbroken, dat al 49 jaar stond. Diego Simeone is nu de coach met de meeste gecoachte duels voor één club in de hoogste competitie van Spanje. Daarmee verbreekt hij het record van Miguel Munoz. De clubicoon van Real Madrid stond bij de stadsgenoot van Atletico maar liefst vijftien jaar lang aan het roer.

lees verder
Interview Bruno Martins Indi: "Ik geef aspecten van de opvoeding van mijn ouders mee aan mijn kinderen"

"Ik zocht een held in de buurt. Ik kwam erachter dat ik het zelf altijd al was!" De woorden van Bruno Martins Indi. De centrale verdediger van AZ erkent het belang van voorbeelden en had in zijn jeugd ook mensen tegen wie hij opkeek. Vaak stond hij er voor zijn gevoel echter alleen voor. "Dat hoeft niet te betekenen dat je het niet kunt redden als profvoetballer. Dat heb ik laten zien."

lees verder
Na Manchester United, City en RB Leipzig breekt Noah Ohio nu door in Luik

Thijs Dallinga, Vincent Janssen en Arnaut Danjuma. Allen waren ze in de eerste seizoenshelft al namens Nederland op schot in het buitenland en die lijn is in 2023 doorgetrokken. Toch is er een nieuwe naam tussen de trefzekere Nederlanders in het buitenland bij gekomen. In de Belgische competitie heeft de twintigjarige Noah Ohio een basisplaats veroverd.

lees verder
Interview Michel van de Korput: "Een paar seconden later trapte Rinus Israel me bijna doormidden"

De dubbel met Feyenoord, drie enervarende jaren met Torino in de Serie A en een mooi avontuur met 1. FC Köln in de Bundesliga. Michel van de Korput kan terugkijken op een prachtige voetbalcarrière. "Al had ik ook pech", zegt hij, doelend op een afgescheurde achillespees en het onterecht afgekeurde doelpunt op het EK van 1980 waardoor Oranje strandde in de groepsfase. Elf jaar geleden ontsnapte hij aan de dood. "Het had afgelopen kunnen zijn."

lees verder