Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
maandag 25 maart 2024
NIEUWS    |    BLOG    |    PARTNERS    |    OPLEIDINGEN    |    VACATURES
Overnames en regelzucht: hierom zijn er te weinig onderwijsaccountants
Een aantal schoolbesturen lukt het waarschijnlijk niet voor 1 juli een goedgekeurde jaarrekening bij het ministerie aan te leveren. Zij vrezen gesanctioneerd te worden. Maar Johan Berkouwer van Van Ree Accountants denkt niet dat het voor ‘miljoenen’ aan boetes zal regenen, zoals het Financieele Dagblad donderdag schreef. ‘Hier is sprake van overmacht’.
Lees verder »
AFM: OKB deugt in veel gevallen niet
De opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) mist in veel gevallen diepgang en het OKB-beleid is bij reguliere vergunninghoudende accountantskantoren niet op orde. Die harde conclusies trekt de AFM uit onderzoek bij 21 accountantsorganisaties, waarbij 52 OKB’s zijn onderzocht.
Lees verder »
ADVERTORIAL
Voorspel succes in 9 stappen

Leer hoe prognoses jou en je klanten vooruit helpen met onze whitepaper: ‘9 Best Practices voor Succesvolle Prognose in Visionplanner’. Ontdek het belang van voorbereiding, samenwerking, en de kracht van scenario-analyse. Maak van prognoses een integraal onderdeel van je adviesrol.

Download de whitepaper »
Dit bedoelt de AFM met diepgang in de OKB
In veel opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (OKB’s) ontbreekt het aan diepgang, zo constateerde de AFM afgelopen week. Maar wat verstaat de toezichthouder daaronder en hoe moet het dan anders? Enkele best practices uit het rapport ‘De diepte in’. Serviceorganisaties hebben ondertussen hun bedenkingen geuit bij het onderzoek.
Lees verder »
Chinese overheid neemt PwC onder de loep wegens fraude bij Evergrande
De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de rol van PwC in de boekhoudfraude bij projectontwikkelaar Evergrande. PwC zou als controlerend accountant een slordige 78 miljard dollar aan verzonnen omzet over het hoofd hebben gezien.
Lees verder »
ADVERTORIAL
De do’s en don’ts bij samenwerken zonder btw

Zowel in de profit als non-profit gaan organisaties steeds meer samenwerken. Hierbij is btw een belangrijk aandachtspunt. Joep Swinkels bespreekt op 10 april in 2 uur tijdens een online cursus de btw-aspecten van verschillende vormen van samenwerking. Hij vertelt hoe het doorbelasten van kosten werkt, wat wordt verstaan onder een kostenverdelingsovereenkomst, btw-koepelvrijstelling etc.

Lees verder »
‘Geef kleine bedrijven in horeca en detailhandel meer tijd voor saneringsverzoek fiscus’
Kleine ondernemers in de horeca en de (detail)handel, die het meest last hadden van de coronamaatregelen, zitten nog altijd in zwaar weer, zo blijkt uit de Kleinbedrijf Index van onder meer Qredits en ondernemersvereniging ONL. Ze roepen op om de deadline voor het aanvragen van een schuldsanering bij de fiscus met een half jaar uit […]
Lees verder »
Hoe dien je een pro-formaverzoek voor sanering van (corona)schulden in?
Onlangs vond het webinar van Accountancy Vanmorgen over het saneren en invorderen van (corona)schulden na 1 april 2024 plaats. Tijdens dit webinar heeft de Belastingdienst aangegeven dat zij bij saneringsverzoeken die na 1 april 2024 worden ingediend, weer het zogenaamde ‘dubbele percentage’ wil hebben. Dit houdt dus in dat de Belastingdienst procentueel bezien, twee keer […]
Lees verder »
Contentpartner
Hoe borgt Visionplanner vaktechniek?

Steeds vaker krijgt Joris Joppe, managing director bij Visionplanner, de vraag van accountants welke rol vaktechniek speelt in de software van Visionplanner. Met het antwoord: ‘een zeer grote rol’, komt hij niet weg. Daarom heeft hij opgeschreven welke rol vaktechniek speelt in de applicaties en hoe die is georganiseerd.

Lees verder »
Contentpartner
De strijd tussen commercie en compliance

Afgelopen jaar heeft het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op beroepsgroepen zoals notarissen en accountants die onder de Wwft vallen, aanwijzingen, boetes en sancties opgelegd aan in totaal tien accountants- en administratiekantoren, evenals twee notarissen. De boetes variëren van enkele honderden euro’s tot € 29.000, met deze laatste som opgelegd aan een notariskantoor in Groningen.

Lees verder »
Nichespeler Nijssen sluit zich aan bij SRA
Accountantskantoor Nijssen & Partners uit Den Haag is lid geworden van SRA. Het kantoor is een zogeheten ‘boutique’ audit-onlykantoor, opgericht eind 2022 en exclusief gericht op internationale jaarrekeningcontroles.
Lees verder »
Blijft de expatregeling toch overeind?
Het lijkt er steeds meer op dat de afgesproken versobering van de 30-procentregeling voor buitenlandse werknemers weer wordt teruggedraaid: BBB en CDA willen ervan af.
Lees verder »
Stelende boekhoudster hoort tien maanden cel eisen
De boekhoudster van een bedrijf uit Geldrop die met dubbel geboekte facturen ruim drie ton van haar werkgever verduisterde, draait als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor tien maanden de gevangenis in. Dat is de eis die het OM neerlegde bij de rechtbank: ‘Ze heeft op een zeer geraffineerde wijze grote bedragen verduisterd en […]
Lees verder »
OOK INTERESSANT
AV on Air | “De rol van een mkb-accountant gaat verder dan alleen financiële rapportage”
Ex-topman Steinhoff krijgt megaboete om boekhoudfraude
JPA Van Noort Gassler & Co: AFM was onduidelijk over norm, boete moet van tafel
Wat houdt het toezicht BFT voor 2024 in voor het mkb?
OPLEIDINGEN
Webinar aangifte Inkomstenbelasting (IB) en Vennootschapsbelasting (Vpb) 2023
Extendum
28 maart 2024
Online Excel Expert-training voor de accountant: rapportages maken
Accountancy Vanmorgen
16 april 2024
Cursus Bedrijfsopvolgingsregeling (actualiteit, knelpunten en oplossingen in de praktijk)
Accountancy Vanmorgen
17 april 2024
VACATURES
Controleleider – Barendrecht
Lansigt
Barendrecht
Accountant AA
Flantúa
Nieuwegein, Hardinxveld-Giessendam, Geldermalsen
Gezocht: accountant met nét dat beetje extra
Fiscount
Zwolle
Verspreid het nieuws
Heeft u collega's of kennissen die ook dagelijks accountancynieuws willen ontvangen?
Attendeer een kennis op deze nieuwsbrief
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
GEGEVENS WIJZIGEN  |  AFMELDEN