Liverpool verdwijnt van de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat besloot het Werelderfgoedcomité van Unesco afgelopen woensdag op een bijeenkomst in China. Nieuw- en hoogbouw in de historische binnenstad en plannen voor een voetbalstadion hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de stad uit de lijst is gestemd. Maar Liverpool is niet de enige stad die het moeilijk heeft met de restricties van een Werelderfgoedstatus.
Op 14 juli was gedeputeerde Willy de Zoete aanwezig bij de start van het pilotproject groenblauwe monitor op buitenplaats Huygens’ Hofwijck in Voorburg. Met de groenblauwe monitor wordt de staat van de groene (planten en bomen) en blauwe (waterhuishouding) elementen bij een monumentale buitenplaats of landgoed zo goed mogelijk in kaart gebracht en over een aantal jaren gemonitord.
Maandag waren er nog 16 monumenten met schade bekend. Kenniscentrum Huis voor de Kunsten Limburg meldt dat er nog steeds meldingen binnenkomen en dit er inmiddels 25 zijn.
Het dieselgemaal aan de Cort van der Lindenkade in Alkmaar neemt na 108 jaar afscheid van dieselolie. Voortaan worden afvalvetten, restvetten en plantaardige vetten gebruikt om het gemaal te laten draaien.
Waar in slechtlopende winkelcentra lege winkelpanden nog worden gemaskeerd met vrolijk beschilderde rolluiken, is in de Markthal geen enkele moeite gedaan om de leegstand te verbergen. Er is geen tijd te verliezen, betoogt Rogier Hentenaar.
De bruine informatieborden van de ANWB zijn overal. Om ze in kaart te brengen en waar nodig een update te kunnen geven roept de ANWB iedereen op om mee te helpen de borden te lokaliseren. Dat kan met een speciale ANWB-app: 'Bord in Beeld'.
Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft een bunker in het Utrechtse Gagelbos beschilderd. Op het werk is te zien hoe Nederlandse soldaten in oude uniformen schuilen in de betonnen constructie.
Op basis van originele textielresten die dateren rond 800 voor Christus, hebben Nederlandse wetenschappers een jurk gereconstrueerd. De jurk was gemaakt van rood met blauw geblokte stof.
BOEi zet de van oorsprong 14e eeuwse Martinuskerk te Schellinkhout te koop en nodigt potentiële kopers met een goed plan en respect voor het erfgoed uit een bod uit te brengen.
In Nederland staan naar schatting zo’n duizend brugwachtershuisjes. Een groot deel daarvan is leeg of wordt nauwelijks gebruikt. Dit komt omdat bruggen tegenwoordig op afstand worden bediend. De Stichting Brugwachtershuisjes is opgericht om deze huisjes een tweede leven te geven. De stichting zoekt twee nieuwe bestuursleden!
Vier jaar geleden kocht projectontwikkelaar MeyerBergman Paleis Soestdijk. Het is het zoveelste schrijnende voorbeeld van falende marktwerking in de vanouds publieke sector, in dit geval de zorg voor erfgoed, betoogt hoogleraar Hanneke Ronnes. "[...] vanuit zowel de monumentenzorg als de 'bossenstrategie'; van de rijksoverheid is de bouw van flats ten koste van een paleisbos op zijn best eigenaardig te noemen", aldus Ronnes.
Hoe vermarkt je een Unesco Werelderfgoed? 'Het verhaal telt' Tempelcomplexen, bijzondere gebouwen of een rij molens. Veel Unesco Werelderfgoed is in een foto te vangen, toeristen zijn er dol op. Maar hoe lok je toeristen, als niet in een oogopslag duidelijk is wat het erfgoed is? "Wij willen dat bezoekers ons verhaal horen. We richten ons op mensen die daar speciaal voor komen", zegt Daniëlle Woudstra, voorzitter van Visit Beemster.
Door de woningnood is er veel aandacht voor het bouwen van nieuwe woningen. Maar kunnen we die energie niet veel beter steken in het renoveren van bestaande panden? Renovatie biedt beleidsmatige en maatschappelijke meerwaarde. Het zorgt daarbij voor herwaardering van onze bestaande wijken, en draagt bij aan de toekomstbestendigheid ervan, betoogt Joks Janssen.
Erfgoed is niet boerenkool eten en leuke pandjes in de binnenstad, in ieder geval is dat niet wat Hans Renes er zo boeiend aan vindt. Erfgoed is volgens Renes altijd omstreden; het schuurt en moet blijven schuren. Het moet een basis vormen voor discussie over wie we zijn en wie we willen zijn, betoogt hij in dit stuk. "De behoefte aan 'onschuldig', algemeen geaccepteerd erfgoed is nogal na."