De Sint is in het land en op Twitter wordt weer druk gepraat over de waarde van cultureel erfgoed-piet. We zijn er duidelijk nog niet over uit of we piet willen behouden. Wat we wel unaniem willen bewaren, zijn de herinneringen aan coronatijd. Verschillende erfgoedinstellingen zijn op zoek naar filmpjes van het dagelijks leven in de lockdown. Deze video's zijn het erfgoed van de toekomst. Wat zullen erfgoedliefhebbers over 100 jaar nog meer bijzonder vinden aan deze tijd?
19 november 2020 - Verzamelbericht Eindhovens Dagblad en Hilbrand Edskes
Alarmerende berichten: In Eindhoven staan ruim 100 gemeentelijke monumenten op de lijst 'gedereguleerde monumenten', wat betekent dat eigenaren geen vergunning hoeven aan te vragen als ze binnen iets willen veranderen. In Groningen verdwijnen er momenteel veel historische interieurs doordat oude panden worden omgebouwd tot kleine zelfstandige appartementen.
18 november 2020 - Persbericht Het Restauratiefonds
Al jaren werken monumentenverzekeraar Donatus en monumentenfinancier Nationaal Restauratiefonds samen. Onlangs ondertekenden zij een manifest waarmee zij hun samenwerking gaan intensiveren.
Duurzamer wonen begint met goede isolatie. Voor monumenten met dunne kozijnen is dat vaak moeilijk. Er bestaan nu twee aardige oplossingen: raamfolie en vacuümglas. Wel zijn de kosten er hoog. Is dat het waard?
Hoe kijken we over 100 jaar terug op coronatijd? 'Verhalen uit het hart' verzamelt video’s over het dagelijkse leven in lockdown om toekomstige wetenschappers een goed beeld te geven van deze tijd. Een interview met de initatiefnemers.
Als ouderen in hun eigen dialect worden aangesproken, voelen ze zich sneller thuis in een nieuwe omgeving, blijkt uit onderzoek. De reizende klankkast vrolijkt ouderen op.
Alle seinen staan op groen voor het herstel van het 13e-eeuwse Kasteel van Wouw. Met de investering van de gemeente komen de slotgracht en verdedigingswerken terug.
Nederland is voornemens het Verdrag van Faro te ondertekenen. Maar wat betekent dit voor de gemeenteambtenaar? Wanneer Faro wordt ondertekend, krijgen jullie er volop mee te maken. Hoe denken jullie over het verdrag? Wat zijn jullie vragen?
Om hier achter te komen zijn wij op zoek naar gemeenteambtenaren die hierover vertellen. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar: redactie@erfgoedstem.nl
November 2020 - United Kingdom National Commission Unesco
Al 75 jaar heeft Unesco als doel om onderling begrip te kweken tussen mensen en daardoor de vrede te bevorderen. Neem een kijkje achter de schermen bij de oprichting van Unesco in het platgebombadeerde Londen in 1945. En scroll verder naar de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Unesco (de taal van dit bericht is Engels).
Erfgoedinstellingen hebben een enorme rijkdom aan gedigitaliseerde collecties. Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) speelt een belangrijke rol in het analyseren en toegankelijk maken van die collecties. Het Cultural AI Lab gaat de mogelijkheden van AI inzetten voor cultureel onderzoek en de techniek bewustmaken van de culturele context.
Tijdens de restauratiewerkzaamheden op Fort Honswijk is de originele gevel uit 1879 ontdekt. Het vermoeden dat deze originele gevel achter een voorzetgevel stond was er, maar werd bevestigd na het ontdekken van een historische foto. De voorzetgevel zal verwijderd worden en de orginele gevel hersteld. Bekijk de video van de historische vondst, het resultaat volgt later!
'In de Wetenschap' is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Maritiem archeoloog dr. Yftinus van Popta is te gast in de 22e aflevering. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van de Noordoostpolder. Wim, Arjen en Tina spreken met hem over o.a. de verdronken dorpen Marcnesse, Fenehuysen I en Fenehuysen II en het scheepwrak van de Queen Anne.