De dikke oudere man is niet zeldzaam
NRCVandaag
Abonneer nu
Zaterdag 6 maart 2021
nrc.nl/vandaag
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Goedemorgen NRC-lezer. Dit is vandaag belangrijk:
Tweede Kamerverkiezingen
Jarenlang waren Nederlanders negatief over de staat van het land maar positief over hun eigen leven. Door de coronacrisis verandert dat, blijkt uit een groot onderzoek van NRC. Maar voor het kabinet is er begrip. En voor Rutte helemaal. De Toeslagenaffaire liet zien hoe de overheid de burger is gaan wantrouwen. Dat gebeurde niet zomaar. Guus Valk over hoe de kloof tussen overheid en burger ontstond in drie decennia.  
Kansenongelijkheid
Op het oog mogen gemeenten sterk op elkaar lijken, toch kunnen de kansen op een welvarend leven sterk verschillen. De Kansenatlas, die vandaag verschijnt, brengt die ongelijkheid in kaart. De gemeenten Alphen aan de Rijn en Emmen lijken op elkaar. Toch ligt het gemiddelde inkomen in Alphen aan de Rijn hoger. Beide plaatsen kennen taalproblemen. Wat maakt dan het verschil?
Overgewicht
Zelden kwam de dikke oudere man zo schril in het nieuws. De IC’s liggen er vol mee. Maar de dikke man is niet zeldzaam - hij is eerder de standaardman. Wat is er aan de hand?
Staatsgreep Myanmar
De staatsgreep in Myanmar verenigt talloze etnische groepen die jarenlang conflict hadden. Nu is het leger de gezamenlijke vijand. „Na meer dan zeventig jaar gewapend conflict is dit onze kans op vrede.” 
Podcast Haagse Zaken
Bovenaan de peilingen domineren rechtse partijen. Maar wanneer is een politieke partij rechts? Mark Lievisse Adriaanse en Rik Rutten beantwoorden die vraag en bespreken VVD, PVV, CDA en FvD.
Luister nu
Cybercrime
In twaalf minuten raakte Sven van der Maaten zijn digitale identiteit kwijt. Foutje van de helpdesk  van T-Mobile, die de accounts niet goed beveiligde. „Iemand kan zich volledig voordoen als mij.”
Column Auke Kok
Auke Kok fietste snel naar huis vanwege de avondklok. Iedereen om hem heen deed hetzelfde en had een soort coronakoorts, zonder ziek te zijn. „Het voelde als een nachtelijk spitsuur.” 
 
Column Rosanne Hertzberger
Bij de vorige verkiezingen boog iedereen naar rechts, schrijft Rosanne Hertzberger. Bijna alle partijen deden mee in gedoogconstructies. „Deze verkiezingen voelen als een keerpunt.”
Terwijl je sliep
•   Een Boeing 737 MAX onderweg naar New Jersey kreeg een nog onbekend probleem aan een van de motoren, maar wist veilig te landen, meldt persbureau Reuters.
•   Wired meldt dat een Chinese hackgroep genaamd Hafnium sinds begin januari wereldwijd bij honderdduizenden bedrijven heeft ingebroken.
•   Mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey heeft zijn eerste tweet via blockchain te koop gezet, meldt Reuters. Intussen is er tweehonderdduizend dollar voor geboden.
Veel succes vandaag. Heb je nieuws, commentaar of ben je wel een zeldzame man? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC