Slimmer samen werken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Mail niet goed leesbaar?Bekijk 'm online
 
Hoe je productiever wordt van lanterfanten
Veel mensen die naar onze productiviteitstrainingen komen, zijn moe. En dat is niet gek natuurlijk, want ze zijn druk. Zelfs zo druk dat het lastig is om ook nog tijd te nemen om te ontspannen. En dat is 'tricky'. Als je druk en moe bent, maar je hebt niet de tijd om uit te rusten, loop je het risico dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Want het is lastig om je werk goed te doen als je moe bent.

Er glipt iets tussendoor of je neemt een verkeerde beslissing en voor je het weet, heb je jezelf nog een berg extra werk op de hals gehaald. En dat zorgt er dan weer voor dat je nog minder kunt ontspannen…

Afstand nemen is belangrijk. Als je je werk goed wil blijven doen, is het essentieel dat je regelmatig afstand neemt. Door afstand te nemen kun je opladen, de dingen laten bezinken en daarna weer met een frisse blik naar je werk kijken. De kans is groot dat je dan meer gedaan krijgt in minder tijd. Uitrusten levert dus wat op. Je voorkomt dat je geleefd wordt door je werk. En als je boven je werk kunt staan en de touwtjes in handen houdt, blijft het een stuk langer leuk.
Hoe lang kun je nog zo doorgaan? Veel mensen laten zich uitputten door alles wat er moet gebeuren. Ze maken geen keuzes in welke taken ze wel en niet doen. Alles is belangrijk, dus ze werken domweg hard achter elkaar door. Maar dat werkt juist averechts, want je wordt moe. En als je niet de energie hebt om creatief na te denken en proactief te zijn, is het de vraag of je wel de kwaliteit kunt blijven leveren die je leidinggevende of klanten van je verwachten.

Hoe je zorgt dat je een frisse blik houdt

Als je verder wil komen met je carrière is het dus belangrijk dat je regelmatig afstand neemt van je werk. Het voelt misschien alsof je daar geen tijd voor hebt, maar het is de vraag of je het je kunt veroorloven om er geen tijd voor te maken. Zorg dat je momenten inbouwt in je leven waarop je loskomt van je werk. Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Maak keuzes in welke taken je wel en niet gaat doen. Je gebruikt al iedere minuut die je hebt, dus er zit niets anders op dan taken niet te doen of afspraken af te zeggen. Neem tien minuten de tijd, pak je takenlijst en je agenda erbij en zet een punt voor de taken en afspraken die je niet gaat doen. Bedenk dan of je ze gaat uitstellen, heronderhandelen of uitbesteden. Is er niets wat je kunt afblazen, vraag dan of iemand kritisch met je meekijkt. Grote kans dat het dan wél lukt om iets te kiezen.

  2. Werk niet achter elkaar door, maar neem pauzes. Als er veel druk zit op je werk dat je moet doen, wil je geen minuut verliezen. Veel mensen eten hun broodje daarom achter de computer of slaan de lunch helemaal over. Maar in een pauze krijgen je hersenen de kans om informatie te verwerken. En daarna kan je 'onderbewuste' zomaar met een oplossing voor een probleem komen. Hoe vaak ben je niet op goede ideeën gekomen terwijl je op de fiets zat of in de rij stond voor de kassa? Lunch dus gezellig samen met je collega's en loop 's middags ook nog eens een rondje. Het klinkt gek, maar de kans is groot dat je dan meer gedaan krijgt.

  3. Laat je opnieuw inspireren. Zorg allereerst dat je genoeg rust krijgt. Maar bedenk ook manieren om nieuwe inspiratie op te doen. Maak eens een wandeling, ga langs bij iemand die je al lang niet gesproken hebt of bezoek een museum. Of nog iets anders natuurlijk: wat inspireert jou?

  4. Werk eens in een totaal andere omgeving. Afstand nemen van je werkplek kan ook helpen om fris tegen je werk aan te kijken. Bij meereffect doen we bijvoorbeeld regelmatig een 'creaweek'. We gaan dan een week weg van kantoor om nieuw materiaal te maken. Het is heerlijk om los te zijn van de dagelijkse routine en niet te worden gestoord door e-mail of telefoon. En een andere omgeving brengt je ook weer op andere ideeën. Bill Gates had beweerdelijk af en toe een week om alleen maar te lezen. Ook een manier om afstand te nemen, inspiratie op te doen en ruimte te hebben voor goede ideeën.

Wil jij efficiënter werken, maar ook ontspanning ervaren?

Mogelijk is de training Slimmer Werken dan echt iets voor jou. Hierin leer jij hoe je met meer overzicht en ontspanning kunt werken.

Tijdens de training achterhalen we jouw verbeterpunten en ga je meteen actief aan de slag om jouw werkgewoontes te verbeteren. Met als doel meer overzicht en ontspanning in je werk.

Lees hier meer over de training Slimmer werken en meld je aan!
https://www.meereffect.nl/slimmer-werken/

En wil jij efficiënter werken samen met jouw team of binnen jouw organisatie? Bekijk dan de mogelijkheden voor een training samen met je collega’s. 


Agenda
 
Een duidelijke, heldere training, die mijn productiviteit een positieve wending gaat geven.
Patrick Knegt, Bouwmaat Nederland BV

Deel deze nieuwsbrief of stuur 'm door

Facebook
 
Twitter
 
Linkedin

Copyright © 2005 - 2024 Meereffect B.V., alle rechten voorbehouden.

Heb je deze nieuwsbrief 'via-via' ontvangen maar wil je 'm voortaan direct zelf in je mailbox? Meld je dan hier aan en ontvang extra tips over slimmer werken!

Deze e-mail ontvang je omdat je toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van artikelen en tips over slimmer werken en het aanbod van meereffect.


Afzender: meereffect, Postbus 350, 3940 AJ  Doorn. Telefoon +31 (0)88 0016 200

Meereffect is eigenaar van Slimmer Werken© en officiële licentiehouder van Getting Things Done®
en Streamline Certified®.