De vrouw die haar gezin verliet | De tien bestverkochte boeken van afgelopen week
NRCBoeken
Abonneer nu
Vrijdag 19 maart 2021
nrc.nl/boeken
door
Michel Krielaars
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Beste lezer,

De politieke ontwikkelingen van afgelopen week nopen extra tot lezen. Ik pakte daarom gisteren het dagboek over de wilde dagen van de Radenrepubliek in München in 1919 van Victor Klemperer weer eens uit de kast. Opnieuw verbaasde het me hoe de burgerij passief toekeek terwijl extreem-links en extreem-rechts elkaar te lijf gingen. Dat Hitler veertien jaar later zo makkelijk de macht kon grijpen is achteraf bezien dan ook niet zo vreemd. 

In haar heerlijke Ex Libris. 100+ boeken om te lezen en te herlezen behandelt de fameuze New York Times-recensent Michiko Kakutani een ander verhelderend boek van  Klemperer. Het heet De taal van het Derde Rijk. Hierin laat de Duits-Joodse romanist zien hoe op zich gewone woorden ineens misbruikt kunnen worden om tweedracht te zaaien. Als geen ander maakt hij daarmee duidelijk hoe belangrijk lezen is als je een helder oordeel wilt kunnen vellen. Ik sluit me daarom de komende dagen in huis op, met de verhalen van Paustovski en het interessante boek Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie van mijn collega Caroline de Gruyter. Ik weet nu al dat ik geen Netflix nodig heb.

Een goed weekeinde gewenst,

Michel Krielaars
Boek van de week
Ze was verlaten door haar grote liefde, kreeg elektroshocktherapie en kampte met met een afgunstige moeder: de verbluffende (●●●●●) biografie De rode komeet, door de Britse hoogleraar Heather Clark, gaat over het tragische leven van de briljante Sylvia Plath. Waarom legde ze op haar dertigste haar hoofd in de gasoven?
#MeToo
In Niet ik, de nieuwe roman van Yolanda Entius, beseft een actrice dat ervaringen uit haar jonge jaren haar liefdesleven veel meer bepaald hebben dan ze dacht. De ontwikkeling van haar seksualiteit bleek helemaal niet zo vrolijk en onbezonnen
 
Italië
In de nieuwe roman (●●●●) van de Italiaanse Roberto Camurri (1982) bepaalt een weggelopen moeder het leven van al haar familieleden. Bedachtzaam én meeslepend schetst Camurri het portret van een vrouw die haar gezin krassen gaf
Interview
Sholeh Rezazadeh (31) verliet de „giftige” grond van haar geboorteland Iran en heeft het in haar Nederlandse romandebuut over wat ze in haar eigen taal niet beschrijven kon: de opiumverslaving van haar vader. „Van binnen en van buiten blijft er niets van hem over.”
Uomo universale
In zijn nieuwe boek beschrijft Peter Burke het verschijnsel ‘de polymath’, de geleerde krachtpatser. De levens van honderden wetenschappers trekken voorbij. Zo ook dat van de geniale humanist Anna Maria van Schurman. In de 17e eeuw studeerde zij aan de Universiteit Utrecht, waar zij verstopt achter een scherm colleges volgde.
Interview
Dichter Mark Boog heeft de neiging het leven zinloos te vinden. Toch schrijft hij gedichten, over liefde nog wel, in Liefde in tijden van brand. Hoe doet hij dat? Hoe schrijft hij? Je leest het hier.
China
Chinese regeringen, elites en een groot deel van de bevolking zijn niet geneigd een leidende rol van het Westen klakkeloos te accepteren. Hoe moeten Europa en de VS dan omgaan met deze opkomende wereldmacht? Historicus Frans-Paul van der Putten heeft wel een idee.
Recent verschenen boeken
Journalist en schrijver Gijs van der Sanden verloor kort na elkaar zijn beide ouders aan een hartaanval. In zijn debuut De dingen die je vergeet beschrijft hij zijn zoektocht als 23-jarige naar rouwen en welzijn. Dit is wat hem het meeste troostte.
Vermissing
In Donkerdrif van Deon Meyer onderzoeken twee rechercheurs uit Kaapstad de vermissing van de steenrijke zakenman Jasper Boonstra. Deze thriller is topamusement.
Familiegeschiedenis
Hoe beïnvloedt het leven van anderen je eigen leven? In het geval van oud-diplomaat Erik Ader (1944) lijkt de invloed helder. Hij weigerde dienst. Hij zeilde de wereld rond. Hij liet in Israël een bos planten. En hij schreef over zijn vader, zijn broer en hemzelf het boek Oorlogen & oceanen. Een familiegeschiedenis
Boekentips
Verder in onze Boekenbijlage deze week: de midlifecrisis van een 50-jarige belastingadviseur, de agressieve geilheid die bij bittere rouw hoort, een knappe debuutroman over een vrouw die een eenkamerappartement vlakbij Gare du Nord betrekt én een nieuwe samengestelde bundel vol vermakelijke verhalen van Herman Pieter de Boer. 
De boekenwereld
•   Je zou het misschien niet verwachten, maar dit is de film die de meeste indruk maakte op Stephen King, de Amerikaanse koning van de pageturner.
•   Sinds het verschijnen van haar boek Ik ga leven worden Lale Gül en haar omgeving bedreigd. „Die persoonlijke risico’s zouden in een vrij land niet nodig moeten zijn”, schrijft NRC in een hoofdredactioneel commentaar.
•   Wie verkocht er de afgelopen week de meeste boeken? Wij zochten het voor je uit. Bekijk hier de top-10.
•   Het Nederlandse taalgebied krijgt er een grote jaarlijkse literaire prijs bij, à 50.000 euro. Lees hier alles over De Boon.
•   Was de in 2018 overleden Israëlische schrijver Amos Oz een sadistische vader, zoals zijn dochter Galia stelt in haar vorige maand verschenen autobiografie? In een verklaring beweert zijn andere dochter van niet.
•   Igor Cornelissen (1935 - 2021), vermaard journalist bij Vrij Nederland en Het Parool, was geen nieuwsjager, maar chroniqueur van zijn tijd en van voorbije jaren. Zo verliep zijn leven.
•   Van de mooiste landgoedwandelingen tot de beste wandelroutes over Nederlandse begraafplaatsen: NRC-redacteuren bespreken vier aan te raden wandelboeken.
„Mijn dochter zei op een gegeven moment tegen mij: hij is bang voor jou. Mijn onvermogen om met hem te communiceren, maakte mij onzeker, daardoor gedroeg ik mij hautain.”
Hoogleraar Paul van Tongeren, de nieuwe Denker des Vaderlands, besloot samen met zijn vrouw een vluchteling in huis te nemen. Dit is wat er toen gebeurde.
Heb je vragen of opmerkingen? Mail ons op boeken@nrc.nl. Fijn weekend gewenst!

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC