20 november is Internationale dag voor de rechten van het kind Bekijk hier de online versie
Feest! Het kinderrechtenverdrag staat 30 jaar.
Beste meneer/mevrouw ,

Vandaag - 20 november 2019 - is het precies dertig jaar geleden dat de Verenigde Naties in New York het kinderrechtenverdrag ondertekenden. In Nederland vieren we dat met het (Y)our Rights Festival en de Grootste Kinderrechtenles Ooit. 

In die dertig jaar is er ontzettend veel bereikt. Overal ter wereld zijn kinderlevens structureel verbeterd. Zo daalde het aantal ondervoede kinderen onder de vijf jaar met 42 miljoen! Ook daalde het aantal kinderen dat niet naar school kan van dertig naar achtien procent. Toch is UNICEF nog steeds hard nodig.


Bekijk alle activiteiten
(Y)our Rights Festival
Feestelijk (Y)our Rights Festival
Ter ere van dertig jaar kinderrechten staat vandaag de Hooglandse kerk in Leiden helemaal in het teken van het feestelijke (Y)our Rights Fesitval. Een feest voor jongeren én volwassenen, waarbij alles draait om écht luisteren en praten met elkaar. Eén specifiek kinderrecht staat extra in the spotlights, namelijk artikel 12: 'De mening van jongeren moet serieus genomen worden.' 

Natuurlijk mogen jongeren in Nederland hun mening geven. Dat hoor je vaak van politici, beleidsmakers, eigenlijk alle volwassenen. Hoe je dat doet, leer je hier samen! Het programma staat bomvol workshops. Leer bijvoorbeeld beter zingen, luisteren, doe een powerwalk of speel een potje blind voetbal. Of ga in gesprek over thema's als armoede, jeugdhulp, nieuwe generatie en social media. Samen van elkaar leren; daar draait het om!

Het festival is van 14.00 tot 20.00 uur. Vier jij dit feest met ons mee? Je bent van harte welkom!  
Bekijk het Festival   Kom ook
Wij staan voor kinderrechten
 
Luisteren naar de mening van kinderen
Artikel #12
De mening van kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren mogen hun mening geven. Zeker als het over henzelf gaat. Naar die mening moet worden gevraagd en ook echt worden geluisterd. De overheid moet hiervoor zorgen. Meer kinderrechten
 
Wereldwijd les over de 54 kinderrechten
Grootste Kinderrechtenles Ooit!

Weet u alle 54 afspraken uit het Kinderrechtenverdrag te benoemen? Best lastig toch? Voor kinderen geldt dat vast ook, terwijl al die 54 afspraken juist voor hen bedoeld zijn! Daarom organiseert UNICEF op de verjaardag van het Kinderrechtenverdrag de GROOTSTE Kinderrechtenles Ooit!

Over heel de wereld, van Spanje tot India, leren kinderen vandaag (20 november) op school over kinderrechten. UNICEF ambassadeur Nicolette van Dam geeft in het - speciaal voor deze dag - blauw gekleurde vredespaleis in Den Haag een leuke interactieve les aan maar liefst 150 kinderen.  

Kinderrechtenles bekijken
Guus meewis vertelt over het belang van kinderrechten
Terug in de tijd met Guus Meewis
Niet alleen UNICEF vindt het belangrijk om stil te staan bij het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag en de rechten van kinderen wereldwijd. Ook onze ambassadeurs laten van zich horen.

Zoals Guus, die dertig jaar geleden 17 jaar was. Hij ging naar school, voetbalde met vrienden en genoot van een onbezorgde jeugd...
De video van Guus
Marlene dertig jaar kinderrechtenles
Gastlessen Marlène al dertig jaar een hit!

In het jaar dat in New York het Kinderrechtenverdrag werd ondertekend (1989), begon ook het gastlesavontuur voor Marlène de Kruyf uit Gouda. Al dertig jaar vertelt ze kinderen op de basisschool over het belang van kinderrechten wereldwijd. ‘Het grote verschil met vroeger? Kinderen denken steeds meer mee!’

Op haar oude basisschool - Marlène was veertig jaar juf - kregen leerlingen van groep 6 en 7 in september de primeur. Marlène gaf als eerste de nieuwe kinderrechtengastles. Vandaag krijgen kinderen wereldwijd zo’n zelfde les: De Grootste Kinderrechtenles Ooit. 

Lees ook alvast dit artikel over het Kinderrechtenverdrag. Het staat in het nieuwste digitale UNICEF Magazine dat aanstaande zaterdag verschijnt! 

Sneak Preview
     
Legal Disclaimer   Contact opnemen
     
Gegevens wijzigen   Afmelden