Educatie
07 November 2024

Beste John ,

Op 9 november 1938 vond de novemberpogrom plaats, ook bekend als de Kristallnacht. Nazi's organiseerden door heel Duitsland en Oostenrijk gewelddadige acties tegen Joden. Ieder jaar staat 9 november daarom in het teken van de internationale dag tegen antisemitisme en fascisme. Dit biedt ons de gelegenheid om stil te staan bij de consequenties van haatcampagnes tegen minderheden.

In deze nieuwsbrief lichten we lesmateriaal uit waarmee je antisemitisme en de Holocaust kan bespreken in de klas. Wil jij je hier samen met ons verder in verdiepen? Meld je dan aan voor het Anne Frank Huis Docententeam. Ook kan je je aanmelden voor een studiereis naar Berlijn in mei 2025, waar je op historische plekken inspiratie opdoet voor jouw lessen.

Digitale werkvorm over antisemitisme

Deze werkvorm laat leerlingen zien dat antisemitisme niet enkel iets is van het verleden, maar helaas ook vandaag de dag nog speelt. Aan de hand van een interactieve video onderzoeken ze de geschiedenis en actualiteit van antisemitisme. Ze verkennen een tijdlijn van het antisemitisme, leren over de Holocaust en ontdekken hoe je hedendaags antisemitisme kan herkennen.
Bekijk de werkvorm

Meld je aan voor het Anne Frank Huis Docententeam

In maart 2025 start het nieuwe Anne Frank Huis Docententeam. Wil jij je samen met collega docenten en de Anne Frank Stichting inzetten tegen vooroordelen en discriminatie en voor gelijke rechten en democratie? Tijdens vier bijeenkomsten in het Anne Frank Huis ga je aan de slag met deze burgerschapsthema's. Je wisselt ervaringen uit en zoekt samen naar oplossingen voor uitdagingen die je tegenkomt in je lessen. Ook verdiep je je in lesmethodes over de Jodenvervolging. Na een jaar van deelname ontvang je een certificaat.

Ben je geïnteresseerd? Meld je voor 1 januari 2025 aan via onderstaande knop. Wij nemen daarna contact met je op.

Meld je aan

Tip: Nieuw educatief programma Nationaal Monument Oranjehotel

Ben je op zoek naar inhoudelijke educatieve programma’s over de Tweede Wereldoorlog, gekoppeld aan vrijheid en het belang van democratie? Bezoek dan met je leerlingen het Oranjehotel. In deze cellengang in de voormalige Scheveningse gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog ontdekken ze in een interactief programma wat hier tijdens de nazibezetting afspeelde.

Het programma laat leerlingen zien hoe de vrijheid van burgers onder druk kwam te staan door het verdwijnen van de rechtsstaat. Het daagt hen uit om na te denken over burgerrechten, vrijheid en de impact van een totalitair regime op de maatschappij. Geschikt voor zowel vmbo als havo/vwo.
 
Meer informatie

Studiereis voor docenten naar Berlijn

5 t/m 9 mei 2025 

Tijdens deze vijfdaagse reis bezoek je diverse historische plekken en educatieve instellingen in Berlijn. Hier verdiep je je in de geschiedenis en herinnering aan de Holocaust in Europa, daderschap, antisemitisme en de geschiedenis en invloed van het nationaalsocialisme. Je leert hoe je de kracht van authentieke historische plekken kan benutten in je lessen over deze thema's.

In een afwisselend programma met workshops en lezingen doe je kennis op en wissel je ervaringen uit met andere docenten. Je gaat naar huis met werkvormen en tips die je direct kunt toepassen in de les. Voor de studiereis wordt een eigen bijdrage geschat van in totaal tussen de €250 - €350 voor enkele onderdelen.

De reis wordt georganiseerd door Het Nationaal Holocaustmuseum, het Nationaal Monument Kamp Vught, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Anne Frank Stichting.
Meer informatie en aanmelden

Lesmateriaal voor Holocausteducatiemaand

Ieder jaar op 27 januari herdenken we wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust. Daarom staat de hele maand januari in het teken van Holocausteducatie. In het lesmateriaal van de Anne Frank Stichting staan persoonlijke verhalen centraal. Dat brengt het verleden dichter bij de belevingswereld van jouw leerlingen. Zo vertelt het Anne Frank videodagboek het verhaal van de Jodenvervolging vanuit Anne's perspectief.
 
Bekijk het Videodagboek
In het leerpad ‘verhalen uit het verleden’ van Stories that Move onderzoeken leerlingen de levensverhalen van mensen die de Holocaust hebben meegemaakt of hierbij betrokken waren, zoals Simone Veil, Miep Gies, Agnes Bartha en Krystyna Gil. Ze leren werken met historische bronnen en maken een presentatie.
 
Ga naar Stories that Move

Tip voor leerlingen: Anne Frank Huis Jongerenteam

Ken jij jongeren (16-22 jaar) die zich willen inzetten voor een wereld waarin iedereen gelijk is? Vertel ze over het Anne Frank Huis Jongerenteam.

In dit programma verdiepen deelnemers zich tijdens meerdere bijeenkomsten in de Holocaust, discriminatie en het belang van de democratische rechtstaat. Ze leren hoe ze hun idealen omzetten in actie en starten een eigen project. Ze doen vaardigheden op zoals organiseren, plannen en presenteren, waarvan ze ook op school en in hun vervolgopleiding profijt hebben. Deelnemen aan het programma is gratis. Aanmelden is mogelijk tot 10 januari 2025.
Meer informatie
Agenda 2024-2025
12, 26 november en 17 december 2024 Reeks online webinars UNESCO over o.a. antisemitisme en moslimhaat. De webinars zijn Engels gesproken. Meer informatie en aanmelden.

22 november 2024 SLO-congres in Nieuwegein over de geactualiseerde kerndoelen en examenprogramma's voor po, vo en mbo. Tevens sessies gerelateerd aan burgerschapsonderwijs. Meer informatie en aanmelden.

1 januari 2025 Sluitingsdatum aanmelden Anne Frank Huis Docententeam. Meld je hier aan.

21 januari 2025 Webinar Stories that Move. Holocaust Memorial Day: lesgeven over de Holocaust aan de hand van levensverhalen. Engels gesproken. Van 16:00 tot 17:00 uur. Meld je hier aan.

27 januari 2025 Holocaust Memorial Day

6 februari 2025 Webinar Stories that Move. Let's talk about love: met leerlingen in gesprek over LGBTIQ+ discriminatie. Engels gesproken. Van 16:00 tot 17:00 uur. Meld je hier aan.

12 maart 2025 Conferentie Focus op Burgerschap door het Expertisepunt Burgerschap voor onderwijsprofessionals in het PO, GO en VO. Ontmoet ons tijdens de workshop ‘Reageren op vooroordelen en discriminatie‘ in de klas en op de informatiemarkt in de Jaarbeurs te Utrecht. Meer informatie.

11 april 2025 Docentendag maatschappijleer door ProDemos en de NVLM in de Grote Kerk te Den Haag. Ontmoet ons tijdens de workshop over de Democratische rechtsstaat. Meer informatie.

5 t/m 9 mei 2025 Studiereis voor docenten naar Berlijn. Meer informatie en aanmelden.
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst