De details: Wat een soort hoogmis had moeten zijn, werd vooral een platform om de alarmbel te luiden, en met heel donkere voorspellingen te komen. Pessimisme troef. De essentie: Het nieuws over Sidmar, de laatste grote Belgische staalfabriek, is misschien nog veel donkerder. Net nu in het nieuws: De details van de mogelijke kosten van het openhouden van de kerncentrales lekken. Het dreigt een dure grap te worden. Opvallend: Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) moet dringend op zoek naar 700 bijkomende rechters, zegt een studie. Opvallend (2): Er zijn wél middelen om nog meer boetes te gaan uitschrijven. Om te volgen: Een onwaarschijnlijk koningsdrama bij DéFI, met oud-voorzitter Olivier Maingain in een pijnlijke hoofdrol. - “Ik ga me absoluut niet excuseren. Sta mij toe te zeggen dat ik 50 jaar ervaring heb in mijn partij, en die meneer, die kabinetschef werd van mijn opvolger François De Smet, heb ik toen plots ontdekt. Nooit lid geweest van onze partij, wel van andere partijen, met een zeer bedenkelijk verleden. En laat mij zeggen, hij zal nooit de prijs krijgen van ‘eerlijkste man van het jaar’. Maar het was een persoonlijke vriend van François, zijn keuze, zijn entourage. Goed, maar daar doe ik niet aan mee. Ik doe niet mee aan die omerta. Die manoeuvres die men uitvoert, die zijn zo laag, dat ik niet kan wegkijken. Als men niet de eer van de partij hoog houdt, en niet zich aan de democratische regels houdt, dan stopt het voor mij.”
- Het was een ontketende Olivier Maingain (DéFi), zelf jarenlang boegbeeld en voorzitter geweest van zijn Fransdolle Brusselse partij, vroeger het FDF, gisterenavond op LN24. Maingain, die altijd al bekend stond om zijn scherpe tong, haalde de sloophamer boven voor zijn opvolger De Smet.
- Hij beschuldigt immers diens kabinetschef ervan om interne kiesresultaten te hebben gemanipuleerd. En in één klap trekt hij ook De Smet zelf mee in bad: die is medeplichtig aan de bedriegerij. De Smet reageerde al dat het om “een materiële fout” gaat, bij het tellen van stemmen.
- Alles gaat daarbij terug tot een dramatisch congres van de partij zondag, aan de ULB, dat de lijsten moest vastleggen. En dat congres verliep bepaald woelig: want Maingain, die in 2019 het voorzitterschap overliet aan De Smet, gebruikte er zijn invloed om bepaalde van “zijn kandidaten”, waaronder ook zijn zoon, fors betere plaatsten op de lijsten te geven. De clan-Maingain leek gewonnen te hebben.
- Dat werd dan weer gecontesteerd in een andere stemming. En daarbij werden de stemmen op stapeltjes van 10 gelegd. Eén stapeltje werd door die kabinetschef van De Smet verkeerdelijk als “ja” aangeduid, terwijl het een “nee” was: 10 stemmen in de kering, die zorgden voor een gekwalificeerde meerderheid om Maingain zijn clan weg te zetten. Maar een meerderheid die er eigenlijk dus niet was.
- Een totaal drama nu dus, waarbij Maingain het ontslag blijft eisen van de medewerker van zijn opvolger. In La Libre is te lezen dat de relatie tussen beiden al langer rotslecht is: De Smet en Maingain bellen nooit meer, en hebben geen contact meer.
- DéFI stelt nationaal weinig voor: ze hebben nu twee zetels in de Kamer. Voor de Brusselse politiek blijft het tegelijk wel een factor van belang: de eeuwige rivaal van Maingain, Didier Gosuin (DéFI) is nog altijd minister in Brussel. En daar levert de stadspartij de nodige stemmen voor de coalitie van het gewest, plus zitten ze in een pak Brusselse gemeentebesturen.
- Maar als Maingain het op de spits drijft, dreigt een einde zoals bij de Volksunie: een communautaire partij die al in een krimpscenario zit en worstelt met de kernboodschap, en dan verteerd wordt door persoonlijke vetes.
Om te volgen: Tekent Vivaldi nu beroep aan tegen de klimaatzaak bij Cassatie? Ook dat nog: Russische hackers slaan weer toe, bij de Kamer en de premier.
Peil, peil, peil: Weinig nieuws in de jongste peilingen, de extremen winnen.
|