Hoe de nieuwe wereld in de steigers staat
NRCFuture Affairs
Abonneer nu
Zaterdag 11 juli 2020
nrc.nl/futureaffairs
door
Wouter van Noort
We leven in onzekere tijden. Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie.
Lees meer NRC vanaf €2,- per week.
Nieuws heeft er een handje van nogal negatief en uitputtend te zijn. Nou is er ook best wat aan de hand in de wereld, maar het gaat vaak erg weinig over de oplossingen en al helemaal weinig over al die dingen die gewoon dagelijks goed gaan. Terwijl er, zeker in deze crisis, ook heel veel moois gebeurt. De nieuwe wereld staat al een heel eind in de steigers.

Vandaar dat ik deze editie helemaal heb gereserveerd voor de gaafste initiatieven die bouwen aan een digitale, menselijke en duurzame toekomst na corona. Wat opvalt: de mooiste plannen komen van onderaf in de samenleving in plaats van dat ze van bovenaf worden bedacht en opgelegd. De lijst is zeker incompleet dus laat het me vooral weten als ik iets belangrijks mis.

1. Break Out Team. „We leven niet in een tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk”, volgens transitiehoogleraar Jan Rotmans. „We zijn bezig een nieuwe samenleving te krijgen en een nieuwe economie.” De huidige opschudding hoort daarbij, denkt hij. Om die nieuwe samenleving sneller vorm te geven richtte hij het Break Out Team op, met allerlei denkers en doeners uit verschillende hoeken van de samenleving om Nederland uit de crisis te helpen. 1Vandaag maakte er dit mooie item over.

2. Humanity Rising. Future Affairs-lezer Yolanda Eijgenstein tipte me de geweldige site Humanity Rising, waar al sinds mei een gratis doorlopende internationale conferentie bezig is over de oplossingen voor de crisis.  Ze vertelde me dat er hard wordt gewerkt aan een Nederlandse variant: Holland Rising. Ik ben benieuwd.
3. Racisme. Het raakt weleens ondergesneeuwd door andere hashtags maar tussen alle kwaadheid is er ook optimisme te melden over racisme. Google maar eens op 'dialoog racisme', en je ziet tientallen buurthuizen, gemeentes en kunstinstellingen waar mensen de komende dagen en weken met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp en proberen tot oplossingen en meer wederzijds begrip te komen. Ook hier geldt vaak: kijk eens uit het raam in plaats van op het scherm en je ziet een heel andere werkelijkheid. 
4. Coöperaties. Wat de laatste tijd ook opvalt is hoe de coöperatie bezig is aan een opmars: geen logge centraal georganiseerde bedrijven maar clubs van ondernemende burgers die zich verenigen om problemen op te lossen en zelf aandeelhouder zijn. „Mede door corona zien mensen nut en noodzaak van samen een probleem oplossen. Zonder bazen, hebberige aandeelhouders of ingewikkelde governance”, schrijft het FD
5. Tijd. Ik had dit mooie gesprek met psycho-analyticus Paul Verhaeghe over zijn nieuwe essay Houd afstand, raak me aan. Leefbaarder steden, saamhorigheid; de coronacrisis brengt ook veel goede dingen, signaleert hij. Nu nog vasthouden. Het geheim zit hem volgens Verhaeghe in een radicaal andere omgang met tijd.
🔥 Mijn favoriete NRC-artikelen

Groen herstel moet burgers direct ten goede komen

Brussel omarmt waterstof als energiedrager van de toekomst

Twitter zet serieuze stappen richting ander verdienmodel

Nederland telt 17 tot 22 miljoen inwoners in 2050.

Lessen van de online burgerrechtenrevolte.

🚀 Uit het Future Affairs-netwerk

Tips? Mail me of laat het weten via m'n LinkedIn.

Mede-oprichter Aman Jindal van de Delftse start-up DeNoize ontwikkelt 'noise cancelling ramen' tegen vliegtuigoverlast en sloot een samenwerking met Schiphol. 

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond startte een enorme groepsrechtszaak tegen Facebook om vergoeding te krijgen voor het oneigenlijke gebruik van data, met nu al 70.000 claims

Oprichter Diane Janknegt haalde 4 miljoen euro financiering op met haar e-learning-start-up Wizenoze. 

Oprichter Koen van Loon en zijn collega's van het Eindhovense Kragt ontwikkelden een nieuwe 'shared workspace' om werk en vrije tijd beter te combineren. 

Mede-voorzitter Sven Smit van het McKinsey Global Institute rapport publiceerde met zijn collega's dit rapport over de toekomst van zorg

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro publiceerde met collega's een rapport over de vier economische scenario's voor Nederland na corona

Journalist Tracy Metz begeleidde deze gave denksessie van FreedomLab Thinktank over de toekomst na corona bij Felix Meritis. 

AI-onderzoeker Catelijne Muller presenteerde haar rapport over ethische AI aan de Raad van Europa. 

AI-onderzoeker Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek publiceerde dit onderzoek naar de toekomst van AI

Met kunstmatige intelligentie bouwen imaging-hoogleraren Serge Rombouts en Wiro Niessen een zelflerende adviseur voor de radioloog.  

Als je vragen hebt, let me know. Mail me dan op w.vannoort@nrc.nl. Goed weekend.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC