headspace
Sådan bliver et headspace-center til

headspace er godt på vej til at blive et landsdækkende tilbud om gratis rådgivning til børn og unge med 28 centre fordelt på mere end en fjerdedel af landets kommuner.

Det betyder samtidigt, at headspace nu er tilgængeligt i kommuner, som repræsenterer mere end 50 procent af alle landets børn og unge i alderen 12-25 år – blandt andet fordi, der er headspace-centre i landets store studiebyer.

-----

Men hvordan bliver et lokalt headspace-center egentlig til? Det kan du blive klogere på herunder.

Vi tager dig med på en lynhurtig guidet tur fra den første kontakt mellem headspace Danmark og en kommune, og til der står et nyt, lokalt headspace-center klar til at tage imod børn og unge.

Hvis du vil læse en mere uddybende gennemgang af punkterne, kan du finde det her

Opstarten for samarbejdet om et nyt headspace-center er unikt for hver kommune.

Nogle centre er blevet til, fordi headspace Danmark har kontaktet en bestemt kommune, da det har givet god mening at starte et lokalt headspace op lige netop her.

Andre samarbejder er blevet skabt, fordi en kommune selv har kontaktet headspace Danmark med ønsket om at få et lokalt headspace i deres kommune.

Det første spadestik til et nyt, lokalt headspace-center er udarbejdelsen af en samarbejdsaftale.

Her bliver økonomien lagt fast, hvor kommunen dækker omkring 50 pct. af udgifterne til et center. Det er ofte driftsstøtte, drift af lokalerne mv., staten dækker omkring 30 pct. af udgifterne, og de sidste omkring 20 pct.  dækkes af tilskud fra private fonde og virksomheder, der ønsker at støtte arbejdet med forebyggelse af mistrivsel blandt børn og unge.

 

headspace er et civilsamfundstilbud. Det vil blandt andet sige, at langt hovedparten af rådgiverne i centrene er frivillige.

Kombinationen af både frivillige og lønnet personale giver en sikker og stabil drift af de enkelte headspace-centre - hvilket også er nødvendigt i arbejdet med sårbare børn og unge.

Hvert center ledes af en centerchef, et antal lønnede ungerådgivere og synlighedsmedarbejdere og en masse dedikerede frivillige.

Der er også kommunale medarbejdere tilknyttet hvert headspace, og i flere regioner er der også tilknyttet fremskudte regionale medarbejdere fra psykiatrien. 

De mange hundrede frivillige rådgivere i headspace-centrene rundt om i landet er hjørnestenen i rådgivningstilbuddet.

headspace fungerer som et supplement til de mange andre rådgivningstilbud, der findes rundt om i kommuner og regioner. Og det, der gør headspace specielt, er samarbejdet på tværs af civilsamfund, kommune og region.

Ingen andre civilsamfundstilbud har som headspace fremskudte kommunale og regionale medarbejdere integreret i den daglige drift over hele landet.

Når alt er faldet på plads med samarbejdsaftaler, lokaler, medarbejdere og frivillige, så kan dørene slås op til et nyt lokalt center. Det sker ofte med en åbningsreception med deltagelse af borgmesteren.

Medarbejdere og frivillige i headspace-centret sørger også for at skabe en masse synlighed omkring centret og dets tilbud ved at besøge skoler, uddannelsesinstitutioner, relevante virksomheder og andre i lokalsamfundet, der kan være med til at øge kendskabet til centret. 

Der findes medio januar 2021 28 headspace-centre i Danmark. Find dit lokale center her

Hvis du vil læse en mere uddybende gennemgang af punkterne, kan du finde det her

Ny centerchef: ”De lige linjer er ikke de sjoveste”

På trods af, at Kristian Hjorth for tiden mest af alt er spærret inde på sit fritidslandbrug på Falster på grund af covid-19, som alle andre i Danmark, arbejder han benhårdt på at gøre de to kommende headspace-centre på Lolland og Falster køreklare.

Han betegner sig selv som værende meget privilegeret, fordi han i en alder af 61 år får lov til at prøve noget helt nyt i sit arbejdsliv, nemlig at være centerchef for de to centre på sydhavsøerne.

Det er ellers ikke, fordi han ikke tidligere har prøvet noget nyt. Kristian har været et menneske i konstant bevægelse siden sin ungdom. Han har arbejdet som chauffør, på et slagteri, været tilmeldt læreruddannelsen, uddannet sig som hortonom og arbejdet i Baltikum som miljøkonsulent. Nå ja og så har han i øvrigt været med til at arrangere Roskilde Festival igennem 40 år.

Eventyrlyst og nye udfordringer

For tyve år siden solgte Kristian og hustruen så deres villa ved Utterslev Torv i det nordlige København, købte et folkevognsrugbrød og kørte Europa tyndt sammen med deres døtre. Siden landede de på begge ben i Stubbekøbing og købte et fritidslandbrug, og Kristian blev forstander på en produktionsskole.

”Altså jeg ved godt, at hvis man spørger en matematiklærer, hvad den korteste linje mellem to punkter er, er svaret, at det er en lige linje. Men i livet er det langtfra sikkert at en lige linje, er den sjoveste, bedste eller mest givende vej at gå, og jeg har i hvert fald aldrig selv valgt den lige linje,” siger Kristian Hjorth med et stort smil.

Og lige præcis den erkendelse er det, der altid har draget ham mod arbejdet med unge. Kristian misunder ikke unge i dag, der skal få perfekte karakterer, se godt ud, gå i takt og følge de lige linjer, der er udstukket.

”Jeg har altid haft et blødt punkt for at lære unge, at tro på egne evner og at tro på, at de kan gøre en forskel i eget liv. Og det kan være meget svært, hvis man ikke har meningsfyldte voksenrelationer eller er barn af en enlig fordrukken mor. Men jeg lever for at få unge til udvide horisonten på trods af alt,” slår han fast.

I spidsen for et nyt headspace-center

Nu skal Kristian så til at opbygge headspace på Lolland-Falster, og der skal tiltrækkes ungerådgivere og frivillige og de to centre skal indrettes, så de forhåbentlig er klar til at åbne engang i løbet af det tidlige forår. Men hvordan formår han egentlig at holde kontakten til unge, når han selv er, hvad han for sjov siger: ”en gammel nar”?

”Ja, det har jeg godt nok tænkt over i mange år. Heldigvis får jeg jo en masse unge frivillige i centrene, som kan hjælpe med det. Men altså det handler jo om, at hvis man lytter til unge og viser, at man tager dem alvorligt, så har de virkeligt mange gode ting at bidrage med og mange gode svar. Vi er nok ikke så gode til som samfund at tage de unge alvorligt, men hvis vi skal få løst de kommende klima- og miljøproblemer, så er det jo for søren de unge, der har løsningerne, ikke de gamle. Så der skal lyttes til de unge,” siger Kristian.

----

headspace Lolland  åbner i Nakskov: Tilegade 41, 4900 Nakskov.

headspace Guldborgsund (som kommunen hedder) åbner i Nykøbing F: Dronningsgade 10B, 4800 Nykøbing F.

På grund af COVID-19 er det endnu usikkert hvornår de to headspace-centre åbner fysisk for hjælp og rådgivning. 

Vil du være frivillig i headspace?

Hvis du er interesseret i at blive frivillig i et af de to nye centre - eller i et af vores andre headspace-centre - kan du læse mere og ansøge her

Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram
Tilpas dine indstillinger for nyhedsbrevet her    |    Læs nyhedsbrevet online
headspace
Østergade 5, 3 sal 1100 København K