Loading...
Ser indholdet ikke korrekt ud? Åbn mailen i din browser I DAG FEJRER VI BÆLGFRUGTERNES DAG 10. februar markerer den internationale bælgfrugtsdag. Dagen er en hyldest til bælgfrugterne og markeres over hele verden. Vi vil også gerne slå et slag for de proteinrige råvarer, som både giver anledning til dejlige måltider i køkkenet, men som også er en sund og klimavenlig gæst i køkkenet.
Bælgfrugterne er både billige, sunde, mættende og klimavenlige, og de kan bruges i utallige velsmagende måltider, så det er bare med at komme i gang. Ifølge kostrådene, der sidste år blev lanceret af Fødevarestyrelsen, anbefales det, at vi skal spise minimum 100 gram bælgfrugter om dagen; en del mere end de gennemsnitlige 3 gram, som hver dansker i gennemsnit får indenbords om dagen.
Vi vil gerne være bannerfører for, at vi i højere grad kan opdage og genopdage både nordiske og internationale sorter af bælgfrugter, og at flere af os får et tættere forhold til de grønne proteiner.
Læs med nedenfor og bliv klogere på bønner, linser og ærter og se med i eftermiddag på vores facebookkanal, når vi sender live fra Meyers Madhus, hvor faglig chef, Bo Frederiksen, tager bælgfrugterne under kærlig behandling. Læs mere om bælgfrugter
Bælgfrugternes mangfoldighed Når vi taler om bælgfrugter, taler vi om frugterne af planterne i ærteblomstfamilien. De vilde arter breder sig ud over hele kloden og har en svimlende diversitet i udseende, størrelse og tilpasning til deres omgivelser, fra små klatrende stauder og ørkenbuske til lianer med halvanden meter lange bælge. Bælgfrugterne indeholder de bekendte underkategorier bønner, kikærter, linser, ærter og jordnødder.
Fra de mange typer tørrede bønner og linser til f.eks. friske ærter og hestebønner, og fra små delikate, lyse cannellini-bønner til kraftige, mørkerøde kidneybønner.
Sojabønnen er den mest proteinrige og er basis for utallige produkter fra sojamælk og tofu til miso og sojasauce. Af både kulinariske og ernæringsmæssige grunde kan du med fordel variere dit indtag af bælgfrugter og eksperimentere med forskellige typer linser, bønner, kikærter m.m.
Nedenfor viser vi dig nogle af vores favoritopskrifter , som forhåbentlig kan udvide din grønne værktøjskasse og styrke dit repertoire af retter med bælgfrugter.
KIG UD MOD VERDENEN Med det større og større fokus på bælgfrugter er det oplagt at lade sig inspirere af forskellige køkkener rundt om i verden, hvor bælgfrugterne i årevis har haft langt større indpas i madkulturer- og traditioner end de har i Danmark.
Se på brugen af kikærter i Mellemøsten, bønnernes status i Mexico og Sydamerika, indiske linseretter og kærligheden til sojabønnen – efterfulgt af mung- og adzukibønner i Asien. Et bredt udsyn gør tilgangen til måltider med bælgfrugter langt lettere og mere alsidig, og det viser særligt den store spændvidde og de mange muligheder vi har, når vi går i køkkenet.
Livestream: tæt på bælgfrugterne Torsdag d. 10. februar kan du følge med fra klokken 16 på Facebook, hvor vores faglige chef fra Madhuset, Bo Frederiksen, går live og gennemgår ’bælgfrugtberedskabet’, og viser de bedste tips og tricks til at få bælgene flot ind på tallerkenen og samtidig give et indblik i den spændende udvikling i bælgfrugternes genkomst i dansk landbrug. Følg med her
Bønnernes historie Dyrkning af bønner kan spores mange tusind år tilbage med nogle af de tidligste fund i det område, vi i dag kender som Mexico, i Himalayabjergene og det gamle Egypten. Nu om dage dyrkes og bruges bønner overalt i verden, og er mange steder en vigtig basisingrediens, ofte sammen med ris, majs eller korn, alt efter hvor i verden man befinder sig. Bælgfrugter er generelt meget proteinrige med undtagelse af f.eks. friske grønne bønner, hvor det primært er den ikke specielt proteinholdige bælg, vi spiser. Bælgfrugter er også rige på jern og magnesium, og de fleste bælgfrugter har også et godt indhold af fibre, der i kombination med proteinet giver en god mæthedsfornemmelse.
CHILI SIN CARNE Den velsmagende grøntsagschili med masser af grøntsager, varme krydderier, chokolade og brune bønner. Retten er velegnet til vegetarer, veganere og alle andre, der kan lide en drøngod chili. Opskrift PASTA MED RØDE LINSEBOLLER Der er lidt arbejde i linse-svampebollerne, men de får en virkelig god konsistens og en skøn smag. Hvis du laver en stor omgang og fryser dem i mindre portioner, så kan dette blive en skøn hverdagspasta. Opskrift
NÅ DE 100 G BÆLGFRUGTER MED VORES SPREADS Hvis man oplever, at det kan være svært at komme op på de anbefalede 100 gram bælgfrugter om dagen, kan det i blendet og pureret form måske virke mere overskueligt at nå indtaget.
Hvis man dog ikke selv har tid til det, kan vores spreads være løsningen for dig, der gerne vil prioritere en velsmagende dosis bælgfrugter. Prøv for eksempel vores klassiske hummus på kikærter, hummus på flækærter eller vores rødbedehummus, der også laves på flækærter. Find dem hos Coop
GRØNNE PROTEINER I oktober 2020 udgav vi bogen 'Grønne proteiner', der tager udfordringen op og præsenterer mere end 150 opskrifter på fuldendte, grønne måltider, hvor de proteinrige ingredienser fra planteriget som bælgfrugter, korn, nødder, frø, kål og bladgrøntsager spiller hovedrollen. Bogen tegner et billede af et klimavenligt hverdagskøkken, der også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. Læs mere
KORNOTTO MED SVAMPE OG EDAMAMEBØNNER
Edamamebønnerne får her cremet selskab af de traditionelle komponenter fra en risotto, men retten er i modsætning til en klassisk risotto både billigere og sundere på grund af kornene. SVAMPEFRIKADELLER MED FLÆKÆRTEHUMMUS
En skøn grøn ret, hvor farsen til svampedellerne er baseret på byg, flækærter og champignon. Flækærtehummussen er en skøn allround dyppelse, og salaten fuldender måltidet med crunch og syre.
Dampfærgevej 10, 2100 København Ø
Du modtager denne email, fordi du er tilmeldt Meyers nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig via link i bunden af vores nyhedsbrev.
|
Loading...
Loading...