ICTRecht nieuwsbrief april 2016

3 years ago


Text only:

Direct uw juridische documenten op orde
Bekijk deze email in uw browser


Brein gaat IP-adressen van uploaders verzamelen… reden voor paniek?


Auteursrechtorganisatie Brein liet vorige week weten dat het IP-adressen gaat verzamelen van personen die zich schuldig maken aan piraterij via torrentwebsites. Brein wilt zo de grootste overtreders opsporen en deze personen fikse ‘boetes’ (schikkingen) opleggen. Zijn torrentgebruikers door dit nieuwe systeem vogelvrij verklaard?
“Uploaders niet meer veilig”, zo kopte Metro afgelopen maandag. Als we de krantenkoppen mogen geloven heeft Brein nu écht de jacht geopend op uploaders op torrent websites en Popcorn Time. Een opvallend bericht, want eerder liet Brein nog weten haar pijlen vooral te willen richten op de websites die fungeren als tussenpersoon. Maandag werd echter bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het plan van Brein heeft goedgekeurd om IP-adressen en gebruikersnamen te verzamelen van torrentgebruikers die beschermde content uploaden. 


Lees verder


Dinsdag 21 april
De Europese privacyverordening in de praktijk - 6 PO
Dinsdag 3 mei
ICT-contracten: verdieping - 6 PO
Donderdag 19 mei
Masterclass ICT-contracten - 6 PO

De voorintekening voor het Handboek ICT-contracten editie 2016 is geopend!


ICT-contracten opstellen of onderhandelen? Het Handboek ICT-contracten helpt u. Relevante clausules en contracten worden in detail behandeld. Juridisch gedegen maar praktisch genoeg om direct mee aan de slag te kunnen.
Eind april 2016 wordt deze nieuwe druk verwacht.
 
Nu voorintekenen

Het sociaal domein, waar blijft de grondslag voor gegevensverwerking?


Precies een jaar geleden schreef de Autoriteit Persoonsgegevens een brief naar de Staatssecretaris van VWS en de Ministerie van V&J, omdat er meerdere gebreken waren in de Jeugdwet. De vraag is of de situatie, een jaar later, nu wel is verbeterd. Is uw privacy wel voldoende gewaarborgd als u in aanraking komt met de Jeugdwet?
Al eerder schreven wij over het sociaal domein en de privacy die in het geding kan zijn. De vraag is nu echter of er al wel überhaupt een rechtmatige manier is om gegevens te verwerken in het kader van de Jeugdwet.
Een jeugdhulpverlener heeft een beroepsgeheim. De jeugdhulpverlener mag daarom niet zomaar uw gegevens verstrekken aan bijvoorbeeld een gemeente. De gemeente heeft echter juist wel gegevens nodig van de jeugdhulpverlener voor de afwikkeling van de financiën en de controle op declaraties.


Lees verder

Training De Europese privacyverordening in de praktijk (6 PO)


Op 21 april organiseert ICTRecht de training 'De Europese Privacyverordening in de praktijk'. De nieuwe Europese Privacyverordening bevat strenge regels over privacy en persoonsgegevens. Hoe verhoudt dit zich tot de huidige wetgeving en wat betekent dit voor de praktijk?
U ontvangt 6 PO. € 549,- excl. btw.
 
Schrijf u nu in

De blockchain en slimme contracten: een nieuw paradigma.


Juristen kunnen hun borst nat maken. Nadat ze de afgelopen 10 jaren overspoeld zijn door vragen met betrekking tot het internetrecht, een rechtsgebied dat zo nieuw en specialistisch is dat veel klassiek geschoolde juristen er de vingers niet aan willen branden, zullen ze in de komende 10 jaren overspoeld gaan worden door vragen die betrekking hebben op de blockchain en slimme contracten. Het gaat hier namelijk niet alleen om een revolutionaire technologie die volgens sommigen regulering behoeft, maar het gaat hier tevens om een regulerende technologie.
De blockchain is simpel gezegd een decentraal bijgehouden fraudebestendig kasboek waarin kan worden bijgehouden of en wanneer bepaalde transacties hebben plaatsgevonden. Een slim contract is zo opgesteld dat er op basis van die in de blockchain vastgelegde transacties, een bepaalde handeling zal plaatsvinden. 


Lees verder

Overig nieuws


Hof Amsterdam: ‘’poker is een kansspel’’
Blockchain en energielevering
Dwangsom Wet Hergebruik Overheidsinformatie
Cliëntenrechten bij elektronische verwerking
Zo, nu eerst een pakkende slogan verzinnen
De bewerkersovereenkomst voor een webwinkel

LezersvraagIs sprake van een datalek wanneer data wordt gewist? Een ander kan die dan toch helemaal niet misbruiken?
Volgens de wet is sprake van een datalek bij "iedere inbreuk op de beveiliging die leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens.” 
Misbruik van gegevens zal al snel zulke gevolgen hebben. Maar ook kwijtraken kan dat hebben: men weet niet meer dat een klant betaald heeft, of is de toezegging over een korting kwijtgeraakt. 
Uiteraard wordt dit anders als er een backup is. Dan is er niets verloren en is er ook geen kans op nadelige gevolgen. Kwijtraken is dus alleen een datalek zonder backup.


ICTRecht.nl
Email
Twitter
LinkedIn
Weblog
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht BV omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven.
Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit of update uw inschrijfvoorkeuren.
Ons contactadres is: ICTRecht B.V.
Sarphatistraat 610-612
1018 AV, Amsterdam
Netherlands
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01

Ictrecht.nl

Categories: Lawyers
Age: 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019