Direct uw juridische documenten op orde
Bekijk deze mail in uw browser

Checklist: de mantelovereenkomst


Wanneer een organisatie groeit, ontstaat vaak de behoefte juridische documenten beter te regelen. Zeker wanneer men vaker zaken doet met dezelfde klanten, kan de introductie van een mantelovereenkomst zeer wenselijk zijn. De mantelovereenkomst of raamovereenkomst is een overeenkomst die het mogelijk maakt meerdere overeenkomsten aan te gaan zonder steeds op de juridische randvoorwaarden in te hoeven gaan.


> WAT ZIJN DE AANDACHTSPUNTEN VAN EEN MANTELOVEREENKOMST?

Vanaf september een nieuwe reeks cursussen ICT-contracten

U leert welke uitdagingen ze bieden en wat aandachtspunten zijn bij o.a. softwarelicenties, apps, hostingcontracten, NDA, mantelovereenkomsten, algemene voorwaarden en privacyaspecten van overeenkomsten. U leert goede ICT-contracten op te bouwen. Aan de hand van vele voorbeelden leert u de kennis in de praktijk te brengen.

Programma:

Neemt u beide cursussen af dan krijgt u gratis het handboek ICT-contracten t.w.v. €79,-.

> MELD U NU AAN

28 juni 2017

ICT-dienstverleners in de zorg en zorgaanbieders opgelet: per 1 juli 2017 geldt de nieuwe Wet Cliëntenrechten!


Dinsdag 27 juni is officieel bekendgemaakt dat de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens ingaat per 1 juli 2017. Bepaalde onderdelen van de wet gaan pas over drie jaar in. Waar moet u vanaf nu rekening mee houden?

LEES MEER
 
28 juni 2017

Wat kan ik deponeren als merk?


In de afgelopen twee jaren is het Europese merkenrecht flink veranderd. De Merkenrichtlijn is op 13 januari 2016 in werking getreden en de Merkenverordening op 23 maart 2016. Een belangrijke verandering die de Richtlijn en Verordening met zich meebrengen, is dat een merk niet meer hoeft te bestaan uit ‘tekens die voor grafische voorstelling vatbaar’ zijn.


LEES MEER
 
26 juni 2017

Procedures voor het verkrijgen van .nl domeinnamen met jouw merknaam


De situatie is als volgt: de domeinnaam waar jouw merknaam in verwerkt zit, is geregistreerd door een andere partij. Welke juridische wegen kan je bewandelen om (uiteindelijk) houder te worden van de deze domeinnaam? In dit artikel de twee verschillende procedures voor het verkrijgen van de domeinnaam. Namelijk de gang naar de civiele rechter en de geschillenregeling voor .nl domeinnamen.

LEES MEER
20 juni 2017

Voor- en nadelen van een interne of externe functionaris gegevensbescherming


Door de toenemende aandacht voor privacy, stellen steeds meer organisaties een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ook GDPR genoemd) wordt dit voor bepaalde organisaties ook verplicht. Maar stel je die functionaris intern of extern aan?

LEES MEER
 
14 juni 2017

Nieuwe wet tegen onredelijke betalingstermijnen


Op dit moment gelden er voor bedrijven onderling (B2B) nog geen strenge regels over betalingstermijnen. Als gevolg daarvan dwingen grote ondernemingen vaak lange betalingstermijnen af bij kleinere toeleveranciers. Vanaf 1 juli 2017 wordt een nieuwe wet tegen onredelijk lange betalingstermijnen van kracht die het MKB moet beschermen.

LEES MEER
10 mei 2017

Valkuilen van freelance. Waar moet ik op letten bij een inhuurovereenkomst?


Iedere groeiende ICT-onderneming krijgt vroeg of laat behoefte aan extra mankracht. Meestal is het dan tijd om nieuwe werknemers in dienst te nemen, maar soms zal het aantrekkelijker zijn om een ICT-professional op freelancebasis bij te schakelen.  Bij de inzet van een freelancer moeten wel een aantal juridische hordes genomen worden. Welke aandachtspunten zijn er als u een freelancer inschakelt en hoe dekt u de juridische risico’s af?

LEES MEER

CURSUSPROGRAMMA

LEZERSVRAAG

In diverse media lees ik dat het verbod op verwerken van het burgerservicenummer (BSN) gaat verdwijnen. Dit verbod staat in de Wet bescherming persoonsgegevens, maar die komt te vervallen zodra de AVG is aangenomen. Klopt dat, en mag ik dan gewoon het bsn gaan gebruiken als bijvoorbeeld klantnummer?
Nee, dit klopt niet. Ook onder de Privacyverordening blijft het gewoon verboden om iemands BSN te gebruiken, tenzij in een wet expliciet staat dat je hem móet gebruiken. (Een BSN mág je dus nooit gebruiken, soms móet je het gebruiken.)
 
De verwarring komt door het feit dat de Privacyverordening vermeldt dat de Richtlijn waar de Wbp op is gebaseerd, wordt ingetrokken. De Wbp wordt dan ook ingetrokken per 25 mei volgend jaar. Artikel 24 Wbp gaat dan gezellig mee, en in dat artikel staat het verbod op verwerken van iemands burgerservicenummer.
 
Echter, de regering heeft al een Uitvoeringswet AVG aangekondigd waarin ze eigen aanvullingen bovenop de AVG gaat doen. Dat mag, de AVG vermeldt op diverse plekken dat een land zelf keuzes mag maken. Zo staat er in dat je vanaf zestien jaar je eigen beslissingen over persoonsgegevens mag nemen, maar dat een land die grens omlaag mag halen (tot minimaal 13).
 
Artikel 44 van de huidige tekst daarvan is letterlijk artikel 24 Wbp:
 
Een nummer dat ter identificatie van een persoon bij wet is voorgeschreven, wordt bij de verwerking van persoonsgegevens slechts gebruikt ter uitvoering van de betreffende wet dan wel voor doeleinden bij de wet bepaald.
 
Deze tekst komt net uit de internetconsultatie is en er kan nog van alles gebeuren. Maar de kans is echt núl komma nul dat dit artikel gaat veranderen of verdwijnen. Die uitvoeringswet is grotendeels een formaliteit, en het is dus buitengewoon onverstandig om te denken dat er straks een gaatje komt om met bsn’s te gaan werken.
U ontvangt deze nieuwsbrief van juridisch adviesbureau ICTRecht B.V. omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven. Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? 
Schrijf u dan hier uit of update uw inschrijfvoorkeuren.

ICTRecht B.V. Jollemanhof 12 1019 GW, Amsterdam, Nederland
ICTRecht Noord-Nederland B.V., Helperpark 288E, 9723 ZA, Groningen, Nederland
KvK-inschrijving 34216164 - Btw-nummer NL8223.30.040.B01