Het toerisme in Amsterdam komt weer op gang, maar veel bewoners zitten niet te wachten op 19 miljoen bezoekers per jaar. Festival De G10 komt met een cultuurvriendelijke oplossing. Verder deze week twee opvallende ontdekkingen: in Weert is een grafkelder gevonden na een zoektocht van 30 jaar en op een zolder in Den Bosch verscheen plotseling een middeleeuwse muurschildering.
Festival De G10 heeft een plan ontwikkeld om de Amsterdamse culturele sector te ondersteunen en tegelijkertijd overtoerisme onder controle te krijgen. De kerngedachte is dat toeristen die overnachten verplicht het Amsterdam Paspoort moeten aanschaffen voor € 50. Het paspoort bevat vijf waardebonnen die kunnen worden ingeleverd bij culturele instellingen.
Op 22 juni presenteerde de Nederlandse Unesco Commissie het adviesrapport 'Een wapen in vredestijd' over de uitvoering van het Haagsverdrag en het gebruik van het blauw-witte schildje.
In deze video geeft CDA-kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet een korte impressie van het advies. Het gehele adviesrapport vindt u hier.
Vijf groepen van omwonenden en lokale belangengroeperingen pakken de strijdbijl op tegen de plannen. "De inwoners en ondernemers krijgen wel de lasten maar niet de lusten van de ontwikkeling", schrijven ze.
Ruim 5.000 Nederlanders hebben tijdens de coronacrisis meegedaan aan het project Erfgoed Gezocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de Utrechtse Heuvelrug in de IJzertijd bezaaid was met akkercomplexen.
Gemeente Hof van Twente wil, met aandacht voor het verleden, de Twentsche Stoomblekerij herbestemmen. Bekijk de video van VPRO om meer te weten te komen over de textielindustrie van Twente.
In de herijkte Canon van Nederland zijn tien vensters vervangen en vier hebben een nieuwe naam gekregen. Bekijk nieuwe vensters als 'Trijntje', de 'Gastarbeiders' en 'Het Oranjegevoel'.
Al 30 jaar lang is Bart Maes op zoek naar de ingang van de grafkelder. Nu is hij eindelijk gevonden. Maes verwacht dat er nog veel meer verborgen schatten te vinden zijn.
Tijdens de verbouwing van een monumentaal pand in Den Bosch is een 500 jaar oude muurschildering ontdekt. De schildering moest een rood gordijn voorstellen.
In september starten de cursussen Groen Erfgoed, Erfgoed & Ruimte en Monumentenzorg. Als opmaat is er op dinsdag 30 juni een Online Openbaar College. Cursusdocent André Hoek houdt een inleiding over 'bouwkundig erfgoed binnen ons groene erfgoed: over tuingebouwen en ornamenten'. Ook geeft cursusleider Caroline Stegewerns informatie over de erfgoedcursussen van Hogeschool Utrecht.
De treinwachter bij de grens bij Oldenzaal – daar hoor je nooit iemand over bij lessen over de Tweede Wereldoorlog. Een gemiste kans, vindt projectleider Willemijn Zwart. Met het lespakket 'Expeditie Vrijheid' ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 hoe de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde in hun regio: Overijssel. Het lespakket speelt in op behoeftes van leraren, is digitaal beschikbaar en methodevervangend. Willemijn Zwart vertelt over het nieuwe lespakket en geeft tips.
Gemeentelijk archeoloog Piet Kleij: "In zijn stuk van 16 juni 2020 zegt Gertjan de Boer dat hij inmiddels voorstander is van het neerhalen van het standbeeld van Coen. Het verwijderen van beelden van historische figuren is daarentegn een heilloze weg die geen enkel probleem oplost maar juist veel nieuwe problemen veroorzaakt. De belangrijkste vraag, die vaak niet wordt gesteld door voorstanders van het verwijderen en hernoemen, is dan natuurlijk: wie bepaalt eigenlijk welk beeld moet sneuvelen?"
Familienamen als Kooyker, Kooistra en Kooijman zijn overblijfselen uit de tijd dat er in Nederland nog duizend of meer eendenkooien waren. Inmiddels zijn de kooien bedreigd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ze onlangs geïnventariseerd en er tweehonderd op de digitale Kaart Groen Erfgoed gezet. Daarvan zijn er nog maar een stuk of zestig in gebruik om eenden te vangen, oorspronkelijk om ze op te eten.
Na de innundatie van Walcheren moest het Zeeuwse eiland in 1945 weer snel droog worden gelegd. Er waren nauwelijks bouwmaterialen beschikbaar en hebben de inwoners zelf heel functionele en originele bouwwerken gemaakt. In opdracht van gemeente Veere is in 2017 een documentaire gemaakt om de bewoners van Walcheren op het hart te drukken zorgvuldig met dit erfgoed om te gaan.