POETRY INTERNATIONAL NIEUWS 31 mei 2022
Dit gedicht heb ik dus niet geschreven - Kim Yideum, Zuid-Korea 
--Bekijk het festival online  
                                 
                                 
                                 
                                 
   
                                 
                                 
   
                                 
   
                                 
   
  Poetry International en LantarenVenster brengen tijdens festival een filmprogramma met zowel korte films als speelfilms die zich op verschillende manieren tot poëzie verhouden, zoals feelgood movie Paterson van Jim Jarmusch (vrijdag 10 juni), Paradzjanov’s klassieker De kleur van granaatappels, en Jodorowsky’s autobiografische Poesía sin fin (beide zondag 12 juni). In het programma Moving Poetry zie je vier korte films waarin poëzie (in taal of onderwerp) maar ook het lichaam bepalend is.
Met een dagticket heb je toegang tot de films, of je koopt een apart kaartje bij LantarenVenster.
Klik hier voor
filmprogramma.
 
                                 
   
  Poésia sin fin van Alejandro Jodorowski                  
   
                                 
   
   
  Still uit VR-vertaling 'My father sleeps on the floor' (Galna Rymboe)              
                                 
  Soms is een gedicht zo fascinerend dat je er wel ín zou willen stappen. Tweedejaars studenten animatie van de Willem de Kooning Academie maken dat nu voor je mogelijk Sinds januari hebben ze gewerkt aan animaties van gedichten in Virtual Reality. Deze festivalvrijdag die in het teken staat van experiment, stap je in vijf verschillende werelden; vrije beeldende interpretaties van gedichten van Alfred Schaffer, Ronelda Kamfer, Kim Hyesoon en Galina Rymboe, dichters die de afgelopen jaren hun gedichten op het festival hebben gelezen. Dus bril op en gaan! Klik hier voor meer info.  
                                 
   
                                 
   
                                 
   
                                 
  Het 52ste Poetry International Festival maakt op zaterdag 11 juni a.s. verschillende programma’s toegankelijk voor doven en slechthorenden. De programma’s zijn gegroepeerd rond optredens van de doof-geboren Amerikaans-Oekraiense dichter Ilya Kaminsky en de première van de film Imaginings van Anja Hiddinga i.s.m. dovencollectief Kitchen’s Light. De première van Imaginings is onderdeel van een programma met live optredens van gebarentalige dove dichters. Het festival geeft hiermee vervolg aan de vorig jaar gestarte inspanningen om programma’s toegankelijk te maken voor slechthorenden. Check poetry.nl voor alle getolkte of gebarentalige programma's.  
                                 
   
                                 
   
                                 
   
  BOYBAND: The Literairy Boyband                    
                                 
  Als de laatste gedichten van de dag gelezen zijn, gaat het festival tot in de vroege uurtjes door. Ontmoet, praat na, drink en dans tot je naar huis wordt gestuurd. Tijdens de Poetry Nights en de festivalafsluiter Nog één shot poëzie kun je rekenen op feestelijke optredens. Op vrijdag zie je Kay Slice & Band en DJ Doktoro, op zaterdag het DJ Team KTW en op zondag BOYBAND: The Literairy Boyband, met o.a. Buddingh-winnaar van vorig jaar Wout Waanders binnen de gelederen. Feestelijk!  
                                 
   
                                 
   
                                 
    Eva Gerlach is een van de grandes dames van de Nederlandse poëzie. Ze debuteerde in 1979 met Verder geen leed, kreeg o.a. de P.C. Hooftprijs en haar werk werd in vijftien talen vertaald. In haar gedichten weet ze op een fijnzinnige en haast klinische manier situaties tussen mensen te beschrijven, waardoor emoties die achter de tekst schuilen extra voelbaar zijn. Binnen het soms surrealistische universum van haar personages, speelt ze met de betrouwbaarheid van de waarneming en die van haar verteller. Haar gedichten staan bol van speelse neologismen en taalexperimenten. Ze schrijft over herinnering en verlies, maar er is ook licht. Haar kenmerkende humor, ook die blijft je bij.  
         
    Threa Almontaser is een in de VS geboren dichter van Jemenitische afkomst. Haar poëzie is een indringende verkenning van een leven tussen die twee culturen. Gedichten zijn doorspekt met Arabische woorden, die de Engelssprekende lezer van zijn eigen taal vervreemden. Ze refereert in haar poëzie aan haar eigen vervreemding door de vijandige houding van landgenoten na de aanslagen van 9/11, zoals in het gedicht Hunting Girliness waarin ze schrijft: ‘(I) wore the city’s hatred as hijab’. In veel gedichten bekritiseert ze conventionele ideeën over vrouwelijkheid in het licht van geweld dat zich wereldwijd in allerlei situaties openbaart.  
             
    Het werk van dichter, toneelschrijver en vertaler Athena Farrokhzad kookt van woede, maar getuigt ook van zorg, waarbij het ene steeds het andere inleidt. In haar ogen zijn verhalen de enige nalatenschap die er werkelijk toe doet. Familie speelt dan ook een belangrijke rol in haar werk, zoals in de bundel Een witte suite waarin een gezin de confrontatie met het verleden aangaat via gesprekken over herinneringen, over wrok en over taal. In het gedicht Brief aan een krijger, geschreven aan haar nog ongeboren dochter, verkent ze wat het betekent om nieuw leven te creëren, in je te voelen en te beseffen welke levens deze nieuwe mens vooraf zijn gegaan.  
                                 
   
                                 
   
                                 
   
                                 
   
                                 
  Op het schiereiland Katendrecht komen poëtische verhalen tot leven. De straten spreken, het water omarmt, bewoners nemen je mee door de haarvaten van de buurt. Wandel mee met de speciale poëzieroute 'Huis, tuin en keuken. Hier woont de poëzie' op zaterdag 11 en zondag 12 juni. Je avontuur begint met een heerlijke lunch in Verhalenhuis Belvédère waar je wordt ontvangen met gedichten en muziek. De route voert je langs onvermoede parels. Bewoners heten je welkom in hun huis, tuin of zaak, bijzondere locaties waar je geniet van optredens van (internationale) dichters, Rotterdamse spoken word artiesten en muzikanten uit de festival-line-up. Bestel hier alvast je tickets!  
                                 
   
                                 
   
                                 
   
                                 
  Het festival biedt ook dit jaar weer inspirerende workshops. Op 7 juni kun je je schrijfskills al testen tijdens een workshop met festivaldichter Safia Elhillo. The Writer’s Guide (to the Galaxy) nodigt je uit voor een schrijfworkshop op vrijdag 10 juni: ‘Every Body Loves Some Body’, met Yael van der Wouden. Vertaalliefhebbers kunnen gedichten vertalen uit het Spaans, Duits, Turks en Japans of een Nederlandstalig gedicht naar het Engels. Lees meer en schrijf je in via de links.   
                                 
   
                                 
                     
  - Tell 'em Spoken Word Festival Rotterdam, diverse locaties 3, 4, 5 juni
-
Woorden Worden Zinnen x Paginagroots x Poetry International / Tell 'em Dak Nederlands
- Fotomuseum Rotterdam 4 juni
-
Schrijfworkshop Safia Elhillo Bibliotheek Rotterdam 7 juni
-
52ste Poetry International Festival Rotterdam LantarenVenster en Belvédère 10 -12 juni
-
Rotterdams Boekenbal Arminius 17 juni
-
Writers Unlimited Winternachtenfestival Den Haag 16 -19 juni
-
Dichters in de Prinsentuin / Noordwoord Groningen Hortus 9, 10, 11 juni
 
                                 
                                 
   
                                 
                                 
    Tips voor deze nieuwsbrief?
Stuur ze naar
Jan Coerwinkel
  Interessant voor familie of vrienden?
Stuur door of tip deze
nieuwsbrief.
   
                                 
                                 
                     
                                 
  Stichting Poetry International - Westersingel 16 - 3014 GN Rotterdam  
                                 
                       
                                 
 
U ontvangt deze e-mail via Poetry International. Stelt u hierop geen prijs, meldt u zich dan via deze link af.