"Met angst voor mensen is het moeilijk functioneren in de wereld, dus deed ik mijn best om er vanaf te raken."

open deze pagina in je browser

Lieve lezer,

Vorige week heb ik voor het eerst iemand bewusteloos gewurgd.

Het gebeurde per ongeluk uiteraard, ik ben geen monster.

Terwijl ik op mijn rug lag, legde ik mijn linkerhand in zijn nek en greep ik onopvallend de kraag van zijn jasje vast. Als valstrik liet ik hem dichterbij komen, waarbij ik met mijn rechterhand in zijn kraag greep aan de andere kant van zijn nek. Met beide handen stevig in zijn kraag, draaide ik van hem weg, terwijl ik met de harde botten van mijn onderarmen zijn halsslagaders dichtkneep en zo de bloedtoevoer naar zijn hersenen onderbrak.

Na een korte worsteling leek hij stil te vallen. ‘N.?’ vroeg ik. ‘Moet je niet afkloppen?’ Maar er kwam geen antwoord. Toen ik zijn kraag losliet, maakte hij sputterende mondgeluiden, als een verzopen benzinemotor die niet wilde aanslaan. De coach kwam aangerend. We legden N. op zijn rug en hielden zijn benen in de lucht. Na een paar tellen kwam hij weer bij. 

Een paar jaar geleden vermeed ik op het nippertje een burn-out. In de nasleep daarvan voelde ik me als opgejaagd wild telkens ik de deur uit moest. Met angst voor mensen is het moeilijk functioneren in de wereld, dus deed ik mijn best om er vanaf te raken. Ik probeerde therapie, meditatie, vasten, een vitaminekuur, maar niets leek te helpen. Tot ik ver buiten mijn comfortzone trad en me aanmeldde voor een proefles in een vechtsportclub. Die eerste les eindigde voor mij op de grond van de toiletten, misselijk van uitputting en met een verstuikte duim. Genezen doet pijn, hield ik mezelf voor, en ik nam een jaarabonnement.

De maanden erna verschenen en verdwenen overal bloeduitstortingen op mijn huid. Daags na een training voelde ik pijn op plaatsen waarvan ik niet wist dat er lichaam zat. Maar: mijn angst voor mensen verdween. In plaats van me voor de wereld te verschansen in mijn werkkamer, trad ik toe tot een eigenaardig broederschap van zwetende mannen (en de occasionele vrouw) die zo efficiënt mogelijk elkaars ledematen proberen te breken.

De lessen die ik heb geleerd in de vechtsportclub laten zich gemakkelijk toepassen in het leven en op het werk. Een mens kan op ontelbare manieren worden gebroken, bijvoorbeeld. Geen manager, ploegbaas of afdelingshoofd heeft het recht om de kleur uit je ziel te wurgen. Iedereen zou de luxe moeten hebben om op tijd te kunnen afkloppen.

Hartelijke groet,
Nelson Morus
Redacteur Fictie

Column: Dit is Europa – een half-ontspoorde trein

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Beeld: Jasmijn ter Stege

Leestijd: 5 minuten

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein.

Fictie & Poëzie: Poetry International X Willem de Kooning Academy – Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Tekst: Nicola Della Maggiora

Beeld: Giulia Maccarone

Leestijd: minder dan een minuut

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam.

Nooit Verzonden: Afscheidsbrief aan een waardeloze dokter

Tekst: Luuk Schokker

Beeld: Hannes Schievink

Leestijd: 5 tot 7 minuten

Er zijn nog steeds dokters die de gezondheidsklachten van hun patiënten niet serieus nemen. Luuk Schokker schreef een openhartige brief aan één van hen.

Heb je iets gemaakt waar je trots op bent? Past het bij Hard//hoofd en kijk je in een (fictie) tekst op een liefdevolle manier naar jezelf of stel je in je tekst voor hoe iets voor een ander moet voelen? Doe je dat met een opvallende en interessante stijl? Onze kopij-mail staat open tot 19 juni, daarna begint de zomer. Stuur dus nu in waar je trots op bent!
Stuur in!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Hard//hoofd biedt ruimte aan nieuwe stemmen. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, vertrouwen en kwetsbaarheid. Een plek om elkaar te steunen en zich open te stellen binnen de veilige ruimte van ons medium. In deze tijd is zo'n vrije ruimte harder nodig dan ooit. 

Om deze ruimte te behouden is ook jouw steun essentieel. We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Zet je wanhoop om in daadkracht en sluit je aan! 
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier
Hard//hoofd is het literaire magazine met de meeste abonnees! Ontdek, net als 1.800 anderen, ook de stemmen die de toekomst van het literaire veld gaan bepalen.

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste magazine.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om losse of oude nummers na te bestellen.
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.