Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht
Ik wil weten wie je bent - Deel 1
Zaterdag 28 april 2018 - 21.20 uur - NPO 2

Ik wil weten wie je bent - Deel 1


 
Het kleinste onderdeel van de Koninklijke Landmacht, de Bergings- en Identificatiedienst, telt slechts vier medewerkers. Zij combineren archeologie, antropologie en militaire geschiedenis om tot een identificatie van vermiste militairen te komen. Met moderne forensische methoden zoals DNA- en isotopenonderzoek lukt het steeds vaker om de stoffelijke resten van vermiste militairen te identificeren. Majoor Geert Jonker: "Ik zie het als een erezaak. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is. Nog altijd geven wij kinderen hun vader terug".

Bekijk en lees meer op NPO Focus:
- Waarom willen de Duitsers en de geallieerden WO II winnen met een luchtoorlog?
- De eerste jaren van de oorlog: bombarderen en luchtgevechten
- Waarom een luchtoorlog WO II niet kan beëindigen
- Op zoek naar vermiste piloten in Nederland
 
Lees verder online
 

Spookstad Den Helder
 
Bekijk de laatste uitzending

Spookstad Den Helder

 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 25 april, 02.00 uur, NPO Radio 1

Romeinse Via Belgica in Limburg
Wie tegenwoordig in Zuid-Limburg van Maastricht naar Heerlen rijdt, zal over de A2 en A79 gaan. Zo’n 2000 jaar geleden, in het Romeinse tijdperk, ligt er tussen deze plaatsen ook al een snelweg: de Via Belgica. Deze 400 kilometer lange weg loopt van de Franse Noordzeekust tot aan Keulen. Zo’n 30 kilometer van deze Romeinse heerweg is in Limburg terug te vinden. Hans Teunissen, gedeputeerde van de provincie Limburg, is te gast om te praten over zijn project om de Via Belgica terug te brengen naar het heden.

Verder in Focus:
- Hoe kunnen we het beste sparen voor 'later'?
- Hommelhandel veroorzaakt ecologisch drama
- Hoe verandert de overgang de botten van een vrouw?
- Landmacht identificeert lichamen uit WO II
- Wat voor impact heeft een tuchtzaak op de zorgverlener?
- Van wolf tot hond: "Ook de teckel is een echte jachthond"
 
Lees verder online
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 29 april, 10.00 uur, NPO Radio 1

Luie donders
Werken is voor den dommen en arbeidsethos is een achterhaalde zaak, zo stellen actievoerders tegen de arbeidsplicht in de jaren tachtig. Vooral in de grote steden ontstaan allerhande alternatieve clubjes en actiegroepen die het recht op arbeidsloosheid als vorm van zelfontplooiing propageren. Deze week in OVT een documentaire van Gerard Leenders over dit onderwerp: ‘Luie donders in de jaren tachtig – Initiatieven tegen het geldende arbeidsethos’.

Verder in OVT:
- De partij van God en Kees
- Van Constantijntje tot Tonio
- Miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Jodengezinnen
- Kolonialisme en schuldgevoel
- Jonge Historicus van het Jaar
- De column is deze week van John Jansen van Galen
 
Lees verder online
 

80 jaar oorlog
 

80 jaar oorlog

 
 
Ontdek de Tachtigjarige Oorlog bij jou in de buurt op 80jaaroorlog.nl. Ga op deze website 450 jaar terug in de tijd. Beleef veldslagen, ga op zoek naar sporen in het landschap en bekijk bijzondere tentoonstellingen. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, een belangrijke gebeurtenis die tot het ontstaan van het huidige Nederland en België heeft geleid. De NTR en het Rijksmuseum hebben daarom alle activiteiten tijdens dit nationale herdenkingsjaar verzameld op een overzichtelijke landkaart.

Laat je rondleiden door historicus Hans Goedkoop. In een drietal audiotours – over Oranje, religie en de militaire strijd – neemt hij je mee naar bijzondere activiteiten en plekken in het land.
 
Lees verder online
 

Kasboekje van Nederland
 

Kasboekje van Nederland

 
 
Woensdag 25 april, 20.45 uur, NPO 2

Sparen voor later
Omdat iedereen steeds ouder wordt, wordt de AOW steeds duurder. Al sinds de jaren tachtig rijst de vraag of de AOW op de huidige manier betaalbaar blijft. Ons aanvullend pensioen wordt ondertussen al een tijd niet meer geïndexeerd en spaargeld levert ook al niet veel op. Dus hoe lossen we dat op? En hoeveel mensen weten hoeveel geld ze eigenlijk nodig hebben voor hun pensioen?

Het Kasboekje is een zesdelige televisieserie die de financiële geschiedenis van Nederlanders vertelt. Bekijk hier de vijfde aflevering.
 
Lees verder online
 

Artikelen

 
Escher: De magie van het oneindige

Escher: De magie van het oneindige

Hij laat vissen in vogels veranderen, kubussen in huizen en in zijn labyrinttekeningen kun je uren verdwalen. Het unieke werk van kunstenaar Maurits Cornelis Escher is wereldberoemd. Wie was Escher, wat dreef hem en waarom zijn wiskundigen zo door hem gefascineerd?
 
Lees dit artikel
 

Het Koninklijk Huis en de media

Het Koninklijk Huis en de media

Het is Koningsdag! Bekijk hier een aflevering van Andere Tijden over het mediabeleid van het Koninklijk Huis.

Lees verder online
Kaalgeknipt als vergelding: waar ligt de grens tussen goed en fout?

Kaalgeknipt als vergelding: waar ligt de grens tussen goed en fout?

Jonge vrouwen die na de bevrijding worden kaalgeschoren en besmeurd met hakenkruizen. Want, zo vindt de volksmenigte, wie heult met de vijand is fout. Kunnen we die grens wel trekken?

Lees verder online
 
De Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel

Recentelijk is bekendgemaakt dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel toch weer is vastgelopen. Lees meer over de bende die België tussen 1982 en 1986 in zijn greep hield.

Lees verder online
Liegen betekent vertrekken? Nederlandse politici in beeld

Liegen betekent vertrekken? Nederlandse politici in beeld

Deze week is de discussie rond het afschaffen van de dividendbelasting veelvuldig in het nieuws. Lees hier meer over politieke schandalen en de gevolgen daarvan voor de carrières van de betrokken politici.

Lees verder online
 

Andere Tijden tipt

De metamorfose van Escher

De metamorfose van Escher

Metamorfose II is een van de bekendste werken van Nederlands meest beroemde graficus M.C. Escher. Deze interactieve documentaire stelt de websitebezoeker in staat het werk en leven van Escher van heel dichtbij te ontdekken en beleven.

Bezoek de website
 
Nationale Romeinenweek

Nationale Romeinenweek

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Bezoek de website
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.