Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Euro noteert oplaagste niveau in 33 maanden - Alles is mogelijk! Griekenland leent tegen minder dan 1% - Paars-geel is dood: 'Ik wou dat er een camera aan tafel was'

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.489 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Euro noteert op laagste niveau in 33 maanden

De euro noteert op zijn laagste niveau sinds 2017 nu financiële markten rekening lijken te houden met een verdere verlaging van de belangrijkste rentevoet in de eurozone.

De euro is vrijdagochtend nog 1.08 dollar waard, zijn laagste notering in ruim 33 maanden.

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2020 de rente opnieuw met 10 basispunten zal verlagen tot -0,6%, wat de eenheidsmunt verder zou verzwakken. Dat zou in april of in juni gebeuren, op voorwaarde dat de economische indicatoren zwak blijven. De ECB zou op die manier de groeivertraging willen opvangen die de al zwak presterende economie van de eurozone dreigt te ondervinden door het coronavirus. Lees meer

2. Paars-geel is dood: 'Ik wou dat er een camera aan tafel was'

In het nieuws: Vanmorgen verschijnt in Le Soir en De Standaard een sleutelinterview. Magnette gooit er het doek over de opdracht van Koen Geens (CD&V). De PS-voorzitter wil en kan duidelijk zijn partij niet in een coalitie met de N-VA brengen. En eerder dan zich te ver te laten meesleuren in het uitgekiende proces van Geens, gooit hij nu de facto al z’n frustraties op tafel en slaat hij de onderhandelingen stuk.

Het opvallendste detail: Het leest haast als therapie, het gesprek met Le Soir. Na de uitspraken van Georges-Louis Bouchez (MR) dat ‘zelfs Jesus het niet had kunnen oplossen‘, spreekt Magnette nu tegen de bevriende journalisten over ‘een kruisweg’ en een ‘martelgang’: het evangelie is blijkbaar nooit ver weg. ‘Zodat diegenen die het moeten verstaan, het zeker verstaan’, zo is bij de PS te horen. Een boodschap aan ‘missionaris Geens’ dus. 

Hier komt het op neer: Een heel pak partijen zit met grote schrik voor verkiezingen. De PS zelf mag ook stevig vrezen. Maar Magnette wil en kan niet met zijn partij in een coalitie met N-VA. Zijn vlucht vooruit vandaag is een gok, met mogelijk grote gevolgen.  Lees meer

3. Alles is mogelijk! Griekenland leent tegen minder dan 1%, acht jaar geleden was dat nog 42 %

Griekenland is 8 jaar na de grootste financiële crisis uit zijn geschiedenis opnieuw een land als elk ander. Voor staatsobligaties met een looptermijn van 10 jaar moet het land amper 0,89 procent rente ophoesten. In 2012 was dat nog 42 procent.

Dat belet kredietbeoordelaars niet om Grieks staatspapier als ‘junkbonds’ (rommelobligaties) te blijven beschouwen. Maar in tijden waarin de belangrijkste rentevoet van de ECB al maandenlang negatief noteert, blijft minder dan 1 procent rente voor investeerders toch nog interessant. Het persagentschap Bloomberg berekende dat wie vorig jaar Griekse obligaties in portefeuille had daar meer dan 30 procent aan heeft verdiend. De jacht op Grieks staatspapier heeft de prijs ervan doen stijgen en de rente er op dus verlaagd. Lees meer

4. Defensie buigt zich over verlies van westerse invloed op het wereldtoneel

In het Duitse München vindt vandaag en morgen de Münchner Sicherheitskonferenz plaats. Het is de grootste veiligheidspolitieke bijeenkomst van het jaar. 

Door ruim 500 staatshoofden, regeringsleiders, ministers en vertegenwoordigers van NGO's, media en academici wordt op de conferentie gesproken over huidige en toekomstige uitdagingen op veiligheidsgebied. Deelnemers komen uit Europa, de VS, Rusland, China en het Midden-Oosten.

De organisatie wil dit jaar van de deelnemers horen ‘hoe ze denken het voortdurende verlies van westerse invloed op het wereldtoneel tegen te gaan’. Het gaat om een duidelijke zinspeling op de terugtrekking van de VS op het wereldtoneel, de brexit en de populistische en nationalistische bewegingen in Europa, die in de kaart spelen van spelers als China en Rusland, maar ook Turkije.

De Franse president Macron zal er zaterdag zijn plannen voor een Europese defensie bekendmaken. Verder wil hij toelichten op welke manier EU-landen zich kunnen aansluiten bij Franse nucleaire oefeningen.

Veel internationale bedrijfsleiders zullen aanwezig zijn om de cruciale rol van technologie en handel in internationale relaties te benadrukken, waaronder Facebook CEO Mark Zuckerberg.

Meer hier

5. Business AM | Meest gelezen
Albert Heijn gaat boodschappen aan huis leveren
E-gates in Zaventem moeten weg
Betaal eens 165 miljoen dollar voor een huis
6. Amerikaanse rechter kiest partij voor Amazon en blokkeert lucratief JEDI-contract Microsoft

De topman van Amazon, Jeff Bezos, spande een rechtszaak aan omdat volgens hem de openbare aanbesteding van het JEDI-contract niet eerlijk is verlopen. Hij beweerde dat president Trump zijn overheidsdiensten onder druk heeft gezet om Amazon, marktleider in cloud-infrastructuur, te benadelen vanwege de persoonlijke vete tussen Bezos en de Amerikaanse president

De overheidsopdracht betreft het ontwikkelen van cloud-infrastructuur voor het Pentagon, het Amerikaans ministerie van Defensie. Het gaat om een contract van 10 miljard dollar, een van de grootste technische contracten ooit uitgeschreven door Defensie. Lees meer

7. Telex

Mensen zijn bereid hun Facebookapp op hun smartphone voor 30 tot 60 dagen te desactiveren in ruil voor een vergoeding van gemiddeld 180 dollar, blijkt uit een recente studie. De onderzoekers vonden daarenboven dat al wie zijn Facebook desactiveert zich gelukkiger voelt en naast een hogere levenslust ook lagere niveaus van depressie en angstgevoelens rapporteert. De verandering is aanzienlijk: 25 tot 40% van de verbetering die men gemiddeld optekent wanneer men in psychotherapie gaat.

Op een eiland in het zuidpoolgebied is donderdag een temperatuur waargenomen van boven de 20 graden, de hoogste temperatuur ooit daar gemeten. In de regio West-Antarctica werd het sinds 1850 bijna 3 graden warmer, een van de snelste temperatuurstijgingen op aarde. Het zuidpoolgebied slaat zo’n 70 procent van de wereldvoorraad aan zoetwater op in de vorm van sneeuw en ijs. Volgens de Amerikaanse Nationale Academie der Wetenschappen (NAS) smelt Antarctica vandaag zes keer sneller dan veertig jaar geleden.

Volgens het Centre d’Etudes de la Neige (CNRS) wordt in de Franse skigebieden tegen 2050 rekening gehouden met het verlies van gemiddeld 25% sneeuw op lagere hoogte en dat in vergelijking met het begin van de 21ste eeuw.

De Europese Commissie heeft voor het eerst sinds de brexit haar verwachtingen voor de economische groei in de 27 landen van de EU gepubliceerd. België zit met een groeiprognose van 1,2% in het staartpeloton, maar doet daarmee beter dan Duitsland (1,1%), Frankrijk (1,1%) en Italië (0,3%). Het EU-gemiddelde komt uit op 1,4%. In 2021 moet België volgens de EC nog eens 0,2 procentpunt afgeven en stranden we op 1%. Enkel Griekenland en Italië doen dan slechter. Volgens het IMF zal de Britse economie in 2020 met 1,4% groeien, net als die van de EU, maar 0,3% meer dan Frankrijk en Duitsland. 

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
8. Mercedes roept bijna 300.000 wagens terug wegens brandgevaar

Autobouwer Daimler moet wereldwijd bijna 300.000 auto’s van het merk Mercedes-Benz terug naar de garage krijgen wegens een productiefout die tot brandgevaar kan leiden.

Het gaat om diesels van de modellen E-Klasse en CLS, gebouwd van 2015 tot 2019, zo meldt de Duitse transportautoriteit. Lees meer

9. Waarom Trump op weg is om opnieuw president te worden

'Trumps taal klinkt vaak primitief en beledigend, maar hij deinst er niet voor terug te zeggen wat hij denkt en noemt een koe meestal ook gewoon ‘een koe’. Het klinkt vaak verwerpelijk, maar is goed begrijpbaar voor die miljoenen gewone Amerikanen die in 2008 een kolossale prijs betaalden voor de buitensporige uitschuivers van Wall Street.

Dat taalgebruik moet niet verward worden met domheid.I’m going to build a big, beautiful wall and Mexico is going to pay for it’ mag dan al absurd klinken, het is makkelijk te verstaan en het menselijke brein houdt van makkelijke zaken.

Trump begrijpt het belang van eenvoudige, pretentieloze taal en herhaling. ‘Lying Ted’, ‘Crooked Hillary’, ‘Little Marco’ … het waren termen die hij tijdens de campagne oneindige keren uitsprak. En ze bleken dodelijk efficiënt. Toen hij in augustus 2015 zijn op dat moment belangrijkste concurrent Jeb Bush de mokerslag ‘Low Energy Jeb’ toebedeelde, was diens lot beklonken.

Zijn eenvoudigste, maar ook efficiëntste wapen is zijn overredingskracht. Zinsneden als ‘Vele mensen zeggen’, ‘Geloof me’ en ‘Echt waar’ kruiden zijn optredens. Die verkiezingsshows zijn zeker geen volmaakte choreografieën, maar Trump beheert wel alle danspassen. Hij geeft geen speeches en gebruikt zelden een teleprompter… hij praat gewoon, vertelt wat in hem opkomt en vermijdt zo een aaneenschakeling van flauwe clichés. Zijn optredens zijn vermakelijk, makkelijk te volgen en te begrijpen. Hij weet hoe een band te scheppen met zijn publiek en praat nooit als een politicus. Want politici die praten als politici schrikken kiezers af. Ze klinken hol, zelfvoldaan en uit de hoogte. Trump daarentegen praat zoals het gros van zijn kiezers praat. Efficiëntere overredingskracht bestaat niet.'

Meer bij Newsweek, (mits éénmalige gratis registratie)

10. Video du Jour: Volhouden op Valentijnsdag
Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België