Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Vrijdag 3 februari 2023
 
 

In de kijker

   
 
Immaterieel erfgoed in de kijker

De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. De heilige Antonius wordt jaarlijks nog op verschillende plaatsen in Vlaanderen gevierd. Die eeuwenoude traditie behoort vanaf nu officieel tot ons immaterieel erfgoed. De minister voegt ook 6 nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat register bundelt goede voorbeelden, die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed.

 
Isabel Lowyck nieuwe directeur van Kasteel van Gaasbeek

Op 1 februari startte Isabel Lowyck als nieuwe directeur van het Kasteel van Gaasbeek. Daarvoor werkte ze voor musea als M Leuven en Museum Kunst & Geschiedenis, maar ook voor diverse organisaties als Belgian National Orchestra en Guide-ID. Ze wil het tentoonstellingsbeleid van het kasteel verderzetten en thema’s als duurzaamheid en inclusie in de toekomst een belangrijkere rol geven.

 
Voorstelling eerste testversie Verenigingsloket

Het Verenigingsloket is een digitaal platform dat de dienstverlening aan verenigingen moet vereenvoudigen. Vorige week werd een eerste testversie voorgesteld aan de betrokken partners. Zo kunnen verenigingen, koepelorganisaties en lokale besturen de werking van het Verenigingsloket in een vroeg stadium testen. Op basis van hun feedback wordt het loket verder ontwikkeld.

 
Event gepland in 2024? Haal het EU-voorzitterschapslabel binnen!

Op 1 januari 2024 wordt België voor 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om aan Europa te tonen welke rijkdom het culturele landschap en het middenveld in Vlaanderen te bieden hebben. Organiseer jij in de eerste helft van 2024 een evenement dat ook een internationaal publiek kan aanspreken? Stel je dan kandidaat voor het voorzitterschapslabel, een Europees kwaliteitslabel dat we zullen uitreiken aan een select aantal events.

 

 

Subsidies

   
 
Projectoproep rond nalatenschappen van kunstenaars

Een eerste generatie hedendaagse kunstenaars sluiten hun oeuvre af. Hoe gaan we om met wat ze nalaten? Hoe borgen we hun archieven en collecties? Om daarover meer expertise te vergaren, wil de Vlaamse minister van Cultuur projecten ondersteunen die met die nalatenschappen aan de slag gaan. Kunstenaars, organisaties en erfgenamen die een pilootproject rond de nalatenschap van hedendaagse kunstenaars opzetten, kunnen daarvoor eenmalig subsidies krijgen. 
Foto: Collectie Steve Wante © CEMPER

 
Meer dan 1,6 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur kent projectsubsidies toe aan 15 cultureel-erfgoedprojecten. Samen ontvangen de aanvragers 1.619.000 euro. Voor het eerst kwamen ook bovenlokale en meerjarige projecten in aanmerking voor subsidies. De goedgekeurde projecten zijn heel divers en starten allemaal in de eerste helft van 2023. Wil je zelf ook een subsidie aanvragen voor een cultureel-erfgoedproject? Dien dan ten laatste op 15 maart jouw projectvoorstel in.
Foto: Openbare Bibliotheek Brugge © Femke den Hollander

 
Nieuwe projectoproep samenwerking met de Franse Gemeenschap

Werk je in de culturele sector en wil je graag een cultureel project realiseren met een partner uit de Franse Gemeenschap? Dan is de nieuwe projectoproep misschien iets voor jou. Een project kan verschillende vormen aannemen en je kunt maximaal 20.000 euro subsidies aanvragen. Dien je projectvoorstel in ten laatste op 7 april.

 
Culturele projectoproep voor samenwerking met Baskenland

Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en het Etxepare Instituut uit Baskenland lanceren een oproep voor samenwerkingsprojecten tussen professionele kunstenorganisaties en kunstenaars uit Vlaanderen en Baskenland. Projecten rond beeldende kunsten, videokunst, podiumkunsten, muziek en literatuur komen in aanmerking voor een subsidie, net als multidisciplinaire projecten. De uiterste indiendatum voor je projectvoorstel is 6 maart 2023. Meer info vind je op de website van DKBUZA.

 
Ruim 7 miljoen euro investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur

Eind vorig jaar kende de Vlaamse Regering bijna 1,9 miljoen euro investeringssubsidies toe aan 2 culturele organisaties voor een renovatie- en een bouwproject. Daarnaast ging nog ruim 5,1 miljoen euro naar 16 organisaties voor infrastructuurwerken rond duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid. Met daarbij nog de relancemiddelen van ruim 11,2 miljoen euro voor kwaliteitsvolle lokale jeugdinfrastructuur (voor- en najaar samen) was 2022 een vruchtbaar investeringsjaar. Ontdek alle gesubsidieerde infrastructuurprojecten op onze website.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
17 februari: infosessie over de projectoproep rond nalatenschappen van kunstenaars

Hoe gaan we om met de nalatenschap van hedendaagse kunstenaars? Artiesten, organisaties of erfgenamen die een pilootproject opzetten rond het borgen van artistiek nalatenschap komen in aanmerking voor een subsidie. Op 17 februari organiseren we een online infosessie om de projectoproep toe te lichten. Inschrijven kan tot en met 15 februari.

 
3 maart: info- en schrijfsessie over de Brexit Adjustment Reserve

Wil je samenwerken, touren of exposeren in het Verenigd Koninkrijk? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor de Brexit Adjustment Reserve. Dat is een tijdelijke Europese subsidielijn die de nadelige gevolgen van de Brexit wil beperken. Tijdens een infosessie op vrijdag 3 maart geven we meer uitleg over deze subsidiemaatregel. In de aansluitende schrijfsessie helpen we jou met je dossier. Inschrijven kan tot en met 27 februari.

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium