In al onze projecten werken we aan lokale en duurzame voedselsystemen. Dit is – ook volgens experts – de beste manier om de wereldwijde voedselcrisis het hoofd te bieden. In de dorpen waar we werken zien we dat nu in de praktijk. Maar er is nog zoveel meer te doen voor het einde van de honger in zicht is. Om het (stijgende) aantal mensen met honger van 811 miljoen naar beneden te brengen, zullen we ook anderen moeten overtuigen van de noodzaak van een lokaal en duurzaam voedselsysteem. We laten daarom de stem van de mensen met wie wij werken zoveel mogelijk horen, om hun oplossingen onder de aandacht te brengen. Zowel op internationale podia als in de landen waar we werken en in Nederland. Hieronder en in ons vandaag gepubliceerde jaarverslag een paar voorbeelden daarvan.
Zo laat dit paper zien waar humanitaire en ontwikkelingsorganisaties zich op moeten richten om de impact van de voedselcrisis te beperken en in de toekomst te voorkomen. Wij droegen bij aan het denkwerk hiervoor op basis van onze jarenlange ervaring met werken aan lokale voedselsystemen.
De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, kwam vorige week met een nieuwe beleidsnota. We hebben er voor gepleit dat honger en voedselzekerheid in die nota hoge prioriteit krijgen. Dat is gelukt: voedselzekerheid voor iedereen staat prominent in de nota. Inclusief extra budget en specifieke aandacht voor duurzame kleinschalige voedsellandbouw. Wij blijven de uitvoering van dit beleid kritisch volgen. Ook in de Tweede Kamer is aandacht voor mondiale voedselzekerheid: deze motie vraagt om een stappenplan op dit thema.
Het zijn kleine stapjes vooruit, maar er is nog zoveel meer te doen. En om die 811 miljoen naar 0 te krijgen is er naast beleid ook heel veel actie nodig. We blijven ons daarop richten, met jullie steun. Wil je hierover een keer doorpraten? Ons kantoor is weer open en je bent van harte welkom voor een kop koffie of thee.
Groet, ook namens Evelijne, Annelies
p.s. Helaas is Evelijne al een aantal maanden niet aan het werk. Ze heeft Long COVID. Contact wordt gewaardeerd, maar via de telefoon (ook WhatsApp) kost teveel energie. Wil je haar een bericht sturen? Stuur ons dan een kaart, dan sturen we die door: p/a The Hunger Project, Arthur van Schendelstraat 500, 3511 MH Utrecht.
In ons gloednieuwe jaarverslag zetten we op een rijtje wat er in 2021 is gebeurd en wat we hebben bereikt. We brengen de impact van ons werk in beeld met visuals, resultaten, achtergrondinformatie en driedubbel gecheckte cijfers. En we delen de broodnodige verhalen van hoop.
Want het jaar 2021 werd opnieuw getekend door de coronapandemie en toenemende honger. Het liet ons ook opnieuw zien dat de beste weg naar een hongervrije toekomst bestaat uit investeren in lokale gemeenschappen en mensen die zelf hun situatie verbeteren. We zijn bijzonder trots op de veranderingen die duizenden getrainde dorpsleiders in hun eigen dorpen voor elkaar krijgen. Daarover – en nog veel meer – lees je in ons jaarverslag.
Voor wie 100 bladzijden en alle detailinformatie net iets teveel van het goede vindt (wat wij ons goed kunnen voorstellen): in The Hunger Project in Vogelvlucht vind je naast een korte introductie op The Hunger Project ook enkele highlights uit het jaarverslag.
Een paar 2021 highlights uit de programmalanden.
En we trainden bijna 35.000 nieuwe lokale vrijwilligers, die in hun eigen dorpen voor verandering zorgen.
Er zijn nu 59 zelfredzame epicentra in Afrika, bestaande uit ruim 1.000 dorpen waar bijna 976.660 mensen wonen.
Zij zetten zich in voor een beter leven voor ruim 5,5 miljoen dorpsgenoten. En met een speciale spin-off voor 2.200 jonge meisjes betrekken we ook de volgende generatie.
Met onze Climate Resilience Index brengen dorpen hun klimaatrisico’s in kaart. En we hebben ruim 1.800 mensen opgeleid tot klimaatadaptatie vrijwilliger.
We maakten door Right2Grow een grote sprong: een verdubbeling van de middelen die we kunnen inzetten voor een wereld zonder honger. Onze inkomsten in Nederland stegen naar 8,4 miljoen euro. Daarvan hebben we 91% aan onze programma’s en programma’s van derden besteed.
Daarnaast besteedden we veel tijd aan het begeleiden van voorstellen van andere Hunger Project-landen, wat leidde tot nog eens 7,8 miljoen euro aan wereldwijde inkomsten die niet via onze boeken lopen, maar wel bijdragen aan onze missie.
We brainstormden met ruim 120 medewerkers wereldwijd in tal van online sessies over onze nieuwe, wereldwijde strategie, die we in 2022 lanceren.
We lanceerden ons nieuwe netwerk voor beleidsbeïnvloeding: Food4All. Samen met andere groene- en ontwikkelingsorganisaties maken we ons met Food4All sterk voor meer aandacht voor honger en ondervoeding.
“Mensen waren door COVID-19 bang om naar de markt te gaan. Marktvrouwen konden hun producten niet verkopen, producten bedierven en mensen kregen schulden. Wij werden door The Hunger Project getraind en kregen beschermingsmiddelen zoals zeep, mondkapjes en informatieposters. We gingen langs de deuren om met mensen te praten over hoe ze zichzelf veilig konden houden en tegelijkertijd zaken konden doen. En we moedigden hen aan om bij de epicentrumbank aan te kloppen voor steun voor hun bedrijven.” - Linda, vrijwilliger in Adomfe, Ghana.