Terwijl we momenteel noodhulp verlenen aan wilde dieren die ontheemd en gewond zijn geraakt door de aanhoudende bosbranden in Zuid-Californië, denken we terug aan vergelijkbare inspanningen tijdens de Black Summer-bosbranden in Australië, januari 2020.
Vele mensenlevens gingen verloren, woningen werden door het vuur verwoest, 24 miljoen hectare land ging in vlammen op en de impact op wilde dieren was catastrofaal. Bijna drie miljard dieren stierven door de rook en de allesverwoestende vuurzee die Australië vijf jaar geleden overspoelde.
Dankzij de betrokkenheid van donateurs zoals jij, John, kon IFAW direct in actie komen. Ons rampenteam bood cruciale hulp ter plaatse door essentiële benodigdheden zoals verblijfplaatsen, waterstations en noodapparatuur voor dierenartsen te leveren. Bear, onze bijzondere speurhond, speelde een sleutelrol in de zoek- en reddingsacties door gewonde koala's op te sporen na de branden. Samen met dierenverzorgers hebben we onvermoeibaar gewerkt om de dieren van Australië – van kangoeroes tot stekelmiereneters – te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze de zorg kregen die ze nodig hadden om te overleven.
Josey Sharrad met enkele van de 3500 jonge boompjes die door het IFAW-team en de Koala Clancy Foundation zijn geplant bij de Moorabool River in Victoria
Vijf jaar geleden, toen de lucht boven Australië zwart werd, maakte de vrijgevigheid van IFAW-supporters het mogelijk om dieren te steunen en landschappen te herstellen. Het planten van bomen speelt een cruciale rol in het herstel van dit kostbare landschap en het opnieuw verbinden van belangrijke corridors voor wilde dieren, zodat inheemse soorten zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dankzij zorgzame mensen zoals jij is er hoop – niet alleen voor Australië, maar ook voor Californië.
Met onze decennialange ervaring in rampenrespons zijn we ervan overtuigd dat we een verschil kunnen maken in gebieden zoals Californië. Dit hebben we vijf jaar geleden al bewezen tijdens de Black Summer bosbranden en blijven we laten zien bij elke ramp. In Australië is er echter nog veel werk te doen, vooral omdat klimaatverandering de unieke wilde diersoorten en ecosystemen blijft bedreigen. Het risico op nieuwe bosbranden is nog steeds groot. Maar liefst 740 inheemse dier- en plantensoorten staan op de rand van uitsterven. We moeten ons blijven inzetten om de flora en fauna te beschermen die Australië zo uniek maken – voordat het te laat is.