‘Een wolk van vochtige hitte overweldigde ons.’

Lieve lezer,
 

Ik had een week vrij. Om het begin van de vakantie te markeren besloot ik naar een sauna te gaan. Hier in de buurt is er een waar je online een tijdsslot kunt boeken, waarna je een code krijgt toegestuurd om de deur te openen. Het leek me een goede manier om wat uit te zweten en met die houding kwam ik aan bij het houten hok. Een frequente saunabezoeker ben ik niet, maar ik had me voorgenomen om de temperatuur het werk te laten doen en me te concentreren op mijn ademhaling.
 

Ontdaan van alle kleren behalve een zwembroek, stapte ik de ruimte binnen waar me een warm welkom wachtte. Die middag bleek de sauna een populaire bestemming: ik trof twee Amerikanen en een Nederlander aan. Ze kenden elkaar, dat bleek toen ze me als groep joviaal welkom heten (in het Engels, zoals dat in die taal zo goed kan).

Het gesprek waar ik in belandde was naar omstandigheden perfect: het voerde niet te diep en was vrolijk, de deelnemers konden duidelijk al hun gevoelens van vriendschappelijkheid kwijt, en de verhalen over feestjes en over zwemmen in de gracht waren zo toegankelijk dat meepraten zelfs mogelijk werd.
 

Het idee dat ik daar puffend aan introspectie zou kunnen doen, had ik inmiddels laten varen. Dit was dus het leven in de grote stad: je denkt te gaan welnessen en je komt in een sociale situatie terecht.

Na een minuut of tien was het tijd om water over de gloeiende stenen te gieten om zo de temperatuur verder op te schroeven. Dat ging veel te scheutig. Een wolk van vochtige hitte overweldigde ons. Niet van zijn stuk gebracht vertelde een Amerikaan over zijn ervaring bij de vrijwillige brandweer, en dat hij leerde hoe belangrijk het was om de temperatuur van een ruimte naar beneden te krijgen. ‘Die hitte kan spontane ontbranding veroorzaken, you know.’

De inhoud van zijn verhaal en de sensatie van zinderende hitte vielen perfect samen. Het was een sublieme ervaring, waarin al mijn plannetjes, verwachtingen en – als ik niet snel in de naastgelegen gracht zou plonzen – ook ikzelf verdampte.
 

En jij, lezer? Ben jij recentelijk ook gestopt met overanalyseren?
 

Lieve groet,
Jorne Vriens
Chef Kunst

Verhaal: Grenslaag

‘Terwijl ik naderde, zag ik de oude man: naakt op zijn rug, ogen gesloten. Zijn neus herkende ik eerst.’ Een magisch realistisch verhaal van Lieven Stoefs, waarin de hoofdpersoon als in een droom een lichaam in een mortuarium vindt.

Hard//talk: Factdroppen
Strooien met feitjes is verleidelijk. Het maakt onze onzekere wereld grijpbaar en laat je een ogenschijnlijk intelligente indruk maken. Max Beijneveld vraagt zich af of hij zonder factdroppen kan.
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Poëzie: hands over face hands together
Puck Füsers liet zich inspireren door het werk van Keith Haring en schreef een gedichtenreeks vol springende hondjes en grommende koelkasten.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.