Wie had dat ooit gedacht: Drenthe en Overijssel waren in de middeleeuwen de Loirestreek van Nederland. Dat je er 800 jaar geleden struikelde over de kastelen blijkt nu uit een onderzoek van archeologe en landschapshistorica Diana Spiekhout. Over kastelen gesproken: Alma heeft vanuit haar koninklijke slaapkamer weer een nieuw blog voor jullie geschreven!
8 oktober 2020 - Verzamelbericht RTV Drenthe en Rijksuniveristeit Groningen
Wie in Drenthe en Overijssel is kan zich moeilijk voorstellen dat hier in de middeleeuwen veel kastelen hebben gestaan. Toch stonden er minstens 134 burchten, adellijke huizen en versterkingen, zo blijkt uit promotieonderzoek van archeologe en landschapshistorica Diana Spiekhout.
5 oktober 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het Nederlandse landschap verandert. Maar waar en hoe, en wat zijn de drijvende krachten? Fotograaf Michiel Pothoff en landschapsarchitect Henk van Blerck hebben hun beelden bij de Canon van het Nederlandse landschap uit 2008 opnieuw in foto’s vastgelegd.
Erkenning van onrecht en de bereidheid om dit onrecht zoveel mogelijk te herstellen. Dat staat in het adviesrapport van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties.
Volgens het Verdrag van Faro moet erfgoed aan de burger teruggegeven worden. Alma vraagt zich af hoe dat gedaan kan worden en belandt vanuit een konkinklijk hemelbed in gemeente De Ronde Venen.
Drie historische dijkmagazijnen staan te wachten op een nieuwe klus. Het waterschap roept ondernemers op om met een mooi plan te komen voor duurzaam behoud van de huisjes.
Terwijl er in het Markermeer verder wordt gezocht naar overblijfselen van de neergeschoten Short Stirling, is er in opdracht van gemeente Almere ook een kinderboek over verschenen.
Tien kunstenaars verbleven deze zomer op verschillende erfgoedlocaties in Gelderland. Ze lieten zich inspireren door de plek en het thema Oost/West. Elke zondag om 12.00 uur presenteren twee nieuwe artiesten hier hun eindresultaat!
In haar zoektocht naar Faro komt Alma terecht bij de gemeente De Ronde Venen. Terwijl in de meeste gemeenten nog volop wordt vergaderd over de vraag hoe burgers meer betrokken kunnen worden bij erfgoed, heeft beleidsmedewerker Gertjan de Boer een eerste stap gezet met een bijzonder experiment. Gertjan: "Mensen hebben veel meer gevoel bij historische gebouwen dan ze denken, ik wil ze daar bewust van maken. Koester wat je hebt voordat je het kwijt bent."
Mensen met een stukje oeroud neanderthaler-DNA kunnen zieker worden van het coronavirus dan anderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature. De neanderthaler is een uitgestorven soort, maar sommige mensen hebben nu nog stukjes van de oermens in hun DNA. Als je die oergenen hebt, zou je drie keer zoveel kans hebben om aan de beademing te moeten bij een coronabesmetting. Gerrit Dusseldorp refelecteert hierover in een video van Editie NL.
Archeologen, zitten die niet hele dagen met een klein borsteltje oude potscherven bloot te leggen? Sommigen misschien wel, maar de twee archeologen in de aflevering 'Littekens in het landschap' van Podcast Geheugenissen, maken vooral gebruik van laserscanning, 3D-modellen en satellietbeelden. Met die technieken brengen ze verhalen die verborgen zitten in de bodem naar de oppervlakte, zonder te hoeven graven.
Is het nou die blauw-witte vlag of het geel-rode exemplaar? Nu in Middelburg op een aantal plekken een ándere Zeeuwse vlag wappert, dringt de vraag zich op: welke van de twee is de echte historische Zeeuwse vlag? Historicus Peter Sijnke vertelt in de video van Omroep Zeeland: "Er is niet één historische Zeeuwse vlag, die bestaat niet. Er zijn meerdere historische Zeeuwse vlaggen."