Het mooie aan de insecten is dat, als je rustig kijkt, er zoveel om je heen bewegen.
Lieve lezer,

Wie had gedacht dat het bestuderen van dauwdruppels en identificeren van hommels op mijn 26e hét uitje van de week zou zijn? In het weekend loop ik het liefst, zodra de zon is opgekomen, naar de vlindertuin in park Zypendaal om insecten te determineren en fotograferen. Ik vind het gewoon fascinerend om in te zoomen op snuitjes van zuringwantsen en aandoenlijk om een hommel vol stuifmeel face first in een bloemkelk te zien duiken tot je alleen nog een brommend kontje er bovenuit ziet wiebelen. Het mooie aan de insecten is dat, als je rustig kijkt, er zoveel om je heen bewegen, dat er elke minuut iets nieuws te beleven is zonder dat je van plek hoeft te veranderen.

’s Ochtends begin ik met het zoeken van spinnen, wanneer de dauwdruppels hun webben makkelijker zichtbaar maken tussen de struiken, tot de zon de dauw langzaam heeft doen opdrogen en de eerste bijtjes tevoorschijn komen. Met de Seek-app kan je dieren, schimmels en planten determineren en is er elke maand een nieuwe challenge. Die van oktober is de achtpotigen-uitdaging, waarbij ik vier spinnensoorten moet proberen te scannen die ik nog niet eerder heb toegevoegd aan mijn waarnemingen.

Pas rond het middaguur, wanneer meer mensen aan hun rondje door het park beginnen, ga ik meestal weg. Tegelijkertijd is dit vaak het moment waarop er interessante dingen gebeuren. Wanneer ik op het punt sta een grote wespenspin vast te leggen terwijl ze haar brunch oprolt in haar web, lopen er twee vrouwen achter me langs.

Ze gaan een paar meter verderop op twee boomstammen zitten, wanneer ik ze hoor zeggen: “Ben je echt niet mooi? Is dat zo? Is dat de realiteit? Nee! Want jongens vallen op jou, want je bent mooi van binnen én van buiten.”

Shit, ik blijk midden in een coachingsessie beland te zijn en besluit iets verder door te lopen naar een van de laatste groep bloemen die nog bloeit in oktober, in de hoop ze iets meer privacy te geven, maar de coach praat zo hard dat dat ik niet anders kan dan hun gesprek opvangen.

“Het zou heel lelijk van jou zijn om te zeggen dat je bij de lelijke categorie mensen hoort, want dat zou niet heel leuk zijn voor de mensen die daadwerkelijk tot die categorie behoren.”

Ik heb oogcontact met een aardhommel. Ik kijk hem verward aan en hij staart naar mijn gele jas alsof ik een hele grote gele bloem ben en vliegt naar me toe. Het gesprek lijkt volledig te draaien om het afkraken van anderen om het zelfvertrouwen van de vrouw in behandeling op te bouwen. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen, maar hoop vooral dat dit hun eerste sessie is en ze nog gillend weg kan rennen van deze ongezonde methode.

En hoewel de uitingen van de coach het tegenovergestelde zijn van waarom ik naar de vlindertuin kom, denk ik dat de vrouw en ik wel iets gemeen hebben: we willen allebei leren om mooie dingen te zien. De aardhommel heeft geen idee wat een brat summer is, krijgt geen YouTube-cursus aangeraden over dopamine fasting, en heeft al helemaal geen behoefte andere vrouwen af te kraken om er zelf beter van te worden. Hij veegt behendig wat stuifmeel naar zijn pootje, waar het zich in een gele klont verzamelt, en stijgt dan op. Luid brommend vliegt hij richting de twee vrouwen en landt naast hen. Ze kijken naar de hommel en hun gesprek valt stil.

Liefs,
Elianne van Elderen
Chef Eindredactie & Chef Magazine
Kunst: Het koloniale verleden en roofkunst – wat ga je na een spijtbetuiging dóén?

Tekst: Jorne Vriens

Beeld: Marijn Slotboom

Leestijd: 9 tot 14 minuten

Hoe kan Nederland de schade herstellen van het koloniale verleden? Wanneer zijn excuses oprecht en zinvol? Waarom wordt niet alle roofkunst teruggegeven? In musea en cafés in Kaapstad mijmert Jorne Vriens over deze vragen en ziet hij zich geconfronteerd met zijn eigen geprivilegieerde positie.

Nooit Verzonden: Lieve buren

Tekst: Nienke Blanc

Beeld: Iris ter Horst

Leestijd: 4 minuten

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt.

Column: How can I make this about me?

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Beeld: Jasmijn ter Stege

Leestijd: 4 minuten

Marthe van Bronkhorst staat stil bij een jaar genocide en pleit ervoor om het meer over onszelf te laten gaan: 'Die dode Palestijnen hadden jouw kinderen kunnen zijn. '

Word trouwe lezer.
Hard//hoofd is het onafhankelijke literaire magazine met de meeste abonnees! Ontdek, net als 2.100 anderen, ook de stemmen die de toekomst van het literaire veld gaan bepalen.

Schrijf je nu in als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste magazine. Zie hierboven de cover van ons laatst uitgegeven magazine.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst.
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling

Doe ook mee en steun nieuwe stemmen. Zeker in deze tijd. 
Schrijf je graag over kunst (tentoonstellingen, theater en literatuurfestivals) en wil je op de hoogte blijven van komende evenementen? Meld je dan aan op de kunstnieuwsbrief van onze Chef Kunst, Jorne Vriens, en ontdek mogelijke onderwerpen om over te schrijven.
Instagram
LinkedIn
E-mail
Copyright © 2024 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie of magazineabonnement?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.