Zin in vakantie? Er valt genoeg te ontdekken in Nederland! Kom oog in oog te staan met robots op buitenplaats Doornburgh, stap in een 'groene bubbel' in Schiedam, bezoek het 'Achterhuis' van Rotterdam en wandel langs verdwenen dorpen.
In de zomer zullen we minder vaak verschijnen. De komende twee maanden ontvangt u onze nieuwsbrief om de week.
Weer is er in Wageningen een historisch gebouw naar beneden gehaald. Dit maal een pand dat een 19e-eeuwse voorgevel bezat, sporen van twee 17e-eeuwse trapgevels had en behoorde tot de middeleeuwse ‘gouden bocht’. Wageningen kwam al niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog, maar door de sloopcultuur van de gemeente blijft er nog maar weinig van de middeleeuwse vestingstad over.
Het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties is vernieuwd. Je vindt het Spoorboekje nu als interactief product op de website van het Landelijk Contact Museumconsulenten. De inhoud en verwijzingen zijn geüpdatet en nieuwe onderdelen over het zichtbaar maken en duurzaam bewaren van digitaal erfgoed zijn toegevoegd. Benieuwd naar het nieuwe Spoorboekje? Kom op 8 juli naar het NDE-Vragenuur.
Bij een verhuizing in Zwolle is een unieke vondst gedaan: een eeuwenoud interieur, afkomstig uit een pand in de Diezerstraat. De zogenoemde 'blauwe kamer' komt waarschijnlijk uit 1790.
Wie in Schiedam is kan een bijzondere installatie bezoeken: de Stadscocon van Florentijn Hofman. Deze groene opblaasbare bubbel van 26 meter lang staat middenin de kerk.
In het voormalig klooster op buitenplaats Doornburgh aan de Vecht is momenteel de tentoonstelling 'Robots in Captivity' te zien. Hierin onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie.
In de zolders achter het orgel van de Breepleinkerk in Rotterdam zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog drie joodse echtparen ondergedoken. Nu de kerk verkocht wordt, is het onzeker of de zolders openblijven voor het publiek.
In de loop der tijd zijn veel dorpen in Nederland verdwenen. Pieter en Coby Metz zijn op zoek gegaan naar de historische plekken waar ooit zo'n plaats was, en hebben zo 18 wandelingen samengesteld.
Het Fries Film en Audioarchief en het Fries Landbouwmuseum doen mee aan een congres van de internationale organisatie van agrarische musea. Het congres gaat over het gebruik van landbouwfilms.
In 1824 werd in Nederland een wet ingevoerd die stelde dat de klinkers van stoomketels iedere 40 jaar onderzocht moeten worden, omdat de nagels stevig genoeg moeten zijn om de hoge druk aan te kunnen. Dit jaar is stoomgemaalmuseum De Tuut in Appeltern aan de beurt voor zo'n onderzoek. De mannen die bezig zijn de klinknagels te verwijderen vertellen over het proces. 'Het blijkt toch wel een k-klus'.
Vandaag gaat een nieuwe website van Stadsarchief Almere online. Op stadsarchief.almere.nl worden alle luchtfoto’s van de succesvolle tentoonstelling Almere Boven online gepresenteerd. Daarnaast geeft de site eenvoudig toegang tot de verzamelingen van het Stadsarchief, met onder andere historische foto’s, tentoonstellingen, video’s, objecten, interviews en publicaties over Almere.