Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
Januari 2022
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 
Foto van een ouder persoon die aan het bellen is.

Amersfoortse jongeren krijgen kans op nieuwe start

Honderden jongeren met kleine of grote schulden of geldproblemen krijgen in Amersfoort de komende vijf jaar extra hulp. De gemeente Amersfoort, Stadsring51, Sociaal Fonds Amersfoort (SFA) en Jeugd Interventie Team (JIT) willen met een vernieuwende aanpak meer jongeren uit de schulden helpen en houden.

Zo komt er een saneringskrediet en een turbo-schuldregeling. Daarnaast gaan tien jongeren meedoen aan een pilot van het Bouwdepot. Dit is een nieuwe methode die (thuisloze) jongeren in financiële problemen of kwetsbare situaties bestaanszekerheid biedt om een zelfstandig leven op te bouwen.

Lees verder over de vernieuwende aanpak

Foto: Het Bouwdepot, Manon van Hoeckel.

 
Aanbieders en gemeenten in gesprek over ‘Inkoop 2023’
Handen op elkaar

De gemeenten in de regio Amersfoort bereiden zich voor op nieuwe contracten voor specialistische jeugdhulp, Wmo ambulante begeleiding & beschermd wonen en maatschappelijke opvang & vrouwenopvang. De fase van voorbereiding op de aanbesteding (start maart 2022) breekt nu aan.

Verruiming van de planning
In december 2021 hebben de gemeenten besloten om de planning voor de Inkoop 2023 te verruimen. Het besluit werd genomen op basis van verschillende gesprekken en bijeenkomsten, waaronder de 1e marktconsultatie met aanbieders in november 2021. De gemeenten vinden het belangrijk om met aanbieders en alle andere betrokkenen een zorgvuldig proces te doorlopen. De verruiming betekent dat de publicatie van de aanbesteding verschoven is naar maart 2022. De ingangsdatum van de nieuwe contracten en de start van het overgangsjaar schuiven waarschijnlijk ook op. Het overgangsjaar is bedoeld om huidige cliënten met hulp en ondersteuning continuïteit van zorg te bieden.

Dialoogweek voor verdieping
De komende periode staat de voorbereiding van de aanbestedingsstukken op het programma. Hierbij maken de gemeenten gebruik van de informatie die is opgehaald tijdens de marktconsultatie en de gesprekken en bijeenkomsten met cliënten, ervaringsdeskundigen, lokale teams en gemeenten. Om een aantal thema’s nader uit te diepen, volgt op 1 en 2 februari de 2e marktconsultatie met aanbieders. Ook gaan de gemeenten in gesprek met huisartsen, jeugdartsen en SAVE Veilig Thuis. Gemeenten organiseren deze gesprekken begin februari 2022 in een week van de dialoog. Met vertegenwoordigers van (passend) onderwijs is recent gesproken. Gemeenteraadsleden zijn op 18 januari 2022 tijdens een regionale bijeenkomst geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

Lees meer over Inkoop 2023

Gemeente en Indebuurt033 tekenen nieuwe overeenkomst

Het welzijnswerk in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren gecoördineerd en uitgevoerd door Indebuurt033. De gemeente en Indebuurt033 tekenden vlak voor de kerst een nieuwe overeenkomst. Dit is de uitkomst van een aanbesteding voor het welzijnswerk in de stad. Hiermee houdt Indebuurt033, net als de afgelopen vier jaar, een verbindende rol in de wijken in Amersfoort.

Lees verder over de nieuwe overeenkomst.

Laagdrempelig aanbod dagactiviteiten ouderen

Sinds 1 januari 2022 organiseert lndebuurt033 laagdrempelige dagactiviteiten voor inwoners van 67 jaar en ouder in Amersfoort. Om mensen die dat nodig hebben structuur te geven en vaardigheden aan te leren of te behouden, zodat zij zo lang mogelijk actief mee kunnen blijven doen. Ook kunnen mantelzorgers op deze manier worden ontlast.

In Amersfoort willen we dat iedereen mee kan doen en eventuele ondersteuning dicht bij huis kan krijgen. Ook als iemand wat ouder wordt en bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft bij het onderhouden van sociale contacten, of moeite met bewegen en verplaatsen, dingen onthouden, maar ook het dagelijkse leven te begrijpen en besef te hebben van plaats, tijd en het ritme van de dag.

Groepsgerichte activiteiten
Voor deze mensen zijn er groepsgerichte activiteiten op verschillende locaties in de gemeente. Zij kunnen gebruik maken van het aanbod in hun wijk of de directe omgeving. Deelname aan de activiteiten is gratis. Inwoners voor wie ondersteuning in deze vorm passend kan zijn, kunnen contact opnemen met Indebuurt033. Indebuurt033 organiseert de activiteiten in samenwerking met een aantal (zorg)organisaties die al ervaring hebben op dit gebied.

Deze dagactiviteiten vervangen het product ‘dagactiviteiten basis’ dat tot 1 januari 2022 bestond. Deelname hieraan was alleen mogelijk met een indicatie van het Wijkteam. In de nieuwe vorm is geen indicatie nodig en verloop aanmelding via Indebuurt033 en niet langer via het Wijkteam.

Lees meer over dagactiviteiten voor ouderen.

Woonwaaier; antwoorden op vragen over wonen en zorg

Inwoners kunnen allerlei vragen hebben over het vinden en houden van een woonplek in onze stad. Over bijvoorbeeld het zoeken naar een nieuwe woonplek, het aanvragen van woonurgentie, huurtoeslag of het melden van woonoverlast. Antwoorden op de meest gestelde vragen van inwoners zijn nu overzichtelijk gebundeld in de Woonwaaier.

In de Woonwaaier staat ook informatie over regelingen en de juiste doorverwijzingen. Dit handzame naslagwerk is bedoeld voor medewerkers van woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en de gemeente. Zo kunnen alle professionals in onze stad inwoners met vragen over wonen en zorg snel en goed verder helpen.

Lees meer over de Woonwaaier of bekijk de Woonwaaier online

Gezondheidsakkoord voor gezonde toekomst regio Eemland

Op 15 december tekenden Huisartsen Eemland, Meander Medisch Centrum, tien instellingen voor Verzorging, Verpleging en Thuiszorg, GGz Centraal, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Zilveren Kruis Zorgkantoor en acht gemeenten in de regio waaronder Amersfoort, gezamenlijk het gezondheidsakkoord Samen Sterker. Hiermee spreken zij de intentie uit om intensiever samen te werken aan goede en toegankelijke zorg en ondersteuning voor de inwoners van Eemland.

Lees verder over het gezondheidsakkoord

Dubbele kinderbijslag intensieve zorg

Wist u dat ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte mogelijk recht hebben op dubbele kinderbijslag? Veel mensen weten dit niet en daardoor wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van deze regeling.

De ‘gewone’ kinderbijslag is algemeen bekend. De SVB betaalt deze elk kwartaal uit. Er is echter ook de dubbele kinderbijslag intensieve zorg (DKIZ). Deze is er voor ouders van thuiswonende kinderen met een ziekte of aandoening die hierdoor extra veel zorg nodig hebben. DKIZ is er voor kinderen van 3 tot 18 jaar. Uit recent onderzoek blijkt dat ca. 10% van de rechthebbenden hier geen gebruik van maakt.
Werkt u met kinderen met een intensieve zorgbehoefte? Wijs hun ouders dan op de mogelijkheid van de DKIZ.

Lees meer over de dubbele kinderbijslag intensieve zorg.

Leesvoer

De afgelopen maand zijn er verschillende interessante artikelen online verschijnen die het lezen waard zijn en we graag delen:

Digitale nieuwsbrieven

De gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Wonen en Zorg ook interessant voor u.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I