In deze nieuwsbrief aandacht voor onze nieuwe serie: Indonesia roept! Deze serie, gepresenteerd door Hans Goedkoop, gaat over de periode 1900-1950. In de serie gaat Hans op zoek naar de rol die zijn opa speelde in de laatste periode van koloniaal Indië. Daarnaast kijken we terug naar de tragische verhaal van Roger Williamson, die tijdens de Grand Prix van Nederland in 1973 overleed.
 
 
Indonesia roept!
Vanaf vrijdag 1 september wekelijks op NPO2 uitgezonden

Indonesia roept!


 
Indonesia roept! is een achtdelige documentaireserie over Nederland en Indonesië tussen 1900 en 1950 - een periode waarin de vanzelfsprekendheid van de koloniale overheersing van Nederland over ‘ons Indië’ begint te wankelen.
 
Meer informatie
 

Vakantie op wielen
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Vakantie op wielen

 

Artikelen

Dood op het circuit

Dood op het circuit

Vandaag racet Max Verstappen op het circuit in Zandvoort. Gaat hij winnen op zijn thuiscircuit? 50 jaar geleden ging het vreselijk mis op Zandvoort. De Britse coureur Roger Williamson verbrandde levend in zijn auto op het circuit tijdens de Grand Prix van Nederland in 1973. Hoe kon dat gebeuren? Deze Andere Tijden aflevering vertelt met interviews met wedstrijdleider Ben Huisman en beeldmateriaal van de race het verhaal van deze tragische dag.

Bekijk hier de uitzending
Tuan Papa

Tuan Papa

Tuan Papa, vrij vertaald 'mijnheer de vader', vertelt over de Nederlandse militairen en de kinderen die zij verwekten bij Indonesische vrouwen tijdens de koloniale oorlog van 1946-1949. Veteranen van boven de tachtig vertellen in alle openheid over hun oorlogsliefdes. De één beleefde twee genotvolle weken in ruil voor kleding en voedsel, een ander maakte na twee jaar romantiek zelfs al trouwplannen. Maar voor de meesten geldt: zij gingen terug naar Nederland en lieten hun meisjes en kinderen achter. In deze Andere Tijden het verhaal van de Nederlandse militairen en hun achtergelaten families.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 27 augustus - NPO Radio 1

De eerste persoon #7: Wilde Zwanen van Jung Chang

In 1968 is de Culturele Revolutie in China in volle gang. Facties van de Rode Garde zijn in hevige gevechten verwikkeld. Beide ouders van Jung Chang zitten op haar zestiende verjaardag in detentie. 'Terwijl ik die nacht in mijn bed lag te luisteren naar de pistoolschoten en bloedstollende tirades die uit de luidsprekers schalden, kwam ik op een keerpunt', zo schrijft Chang in Wilde Zwanen.

NRC’s Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren is te gast over Wilde Zwanen, het boek dat wereldwijd uitgroeide tot een bestseller. Hoe kijkt zij naar dit diep persoonlijke boek over de Culturele Revolutie, dat het propagandabeeld van socialistisch China als 'paradijs op aarde' voorgoed naar het rijk der fabelen verwees?


Verder in de uitzending:
• De Vakantieman (m/v/x): Christianne Alvarado gaat Isla de la Juventud op Cuba

Vorige week in de uitzending:
• De eerste persoon #6: Roxane van Ipereren over Het Achterhuis van Anne Frank
• De Vakantieman (m/v/x) Gabriella Adèr gaat naar Sicilië


 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe zag het basisonderwijs er vijftig jaar geleden uit?
Denk je aan het basisonderwijs, dan denk je aan stakingen, een hoge werkdruk, lage salarissen en het lerarentekort. Hoe was dat vroeger? Toen wás een schoolhoofd nog iemand in het dorp. Met hetzelfde aanzien als de notaris, de dokter en de dominee. Hoeveel vrijheid kregen leraren bij het lesgeven? En had elke leerling dezelfde kansen op vervolgonderwijs?
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

De zwembadclub | Podcast van NTR

De zwembadclub | Podcast van NTR

George groeit op in het naoorlogse Amsterdam, in een arm gezin. Hij zwerft veel op straat rond. Om wat bij te verdienen scharrelt hij met geïnteresseerde mannelijke voorbijgangers. Op een dag ontmoet hij een fotograaf die hem in ruil voor geld naakt laat poseren. Dan krijgt het verhaal een bizarre wending. Naakt zwemmen in een zwembad en de elite kijkt toe. Annegriet Wietsma vertelt het verhaal van George in deze 7-delige podcastserie. De eerste aflevering kwam afgelopen donderdag uit.

Luister het hier
 

Zeeland nazomerfestival | Theater en performance

Zeeland nazomerfestival | Theater en performance

Het Zeelands Nazomerfestival is begonnen: van 25 augustus tot en met 2 september in heel Zeeland. Daar zijn dans, theater, en muziek met nadruk op het geschiedenis en sprookjes te vinden. Voor sommige producties moeten er kaartjes gekocht worden, dus schaf deze snel aan!

Meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.