12.30
ontvangst met koffie en thee
Â
13.00
welkom
Â
13.15Â
Publieksparticipatie bij een gemeentelijke molen
âMolen de Vier Winden, aan de Haagweg 2 in Monster, is sinds 1957 in gemeentelijk eigendom. Tegenwoordig is de gemeente Westland verantwoordelijk voor het onderhoud van de molen. Maar het voortbestaan van de molen kan niet zonder vrijwilligers. Vrijwillige molenaars en bestuursleden van de in 1993 opgerichte Stichting Vrienden van de Molen de Vier Winden zijn de drijvende kracht achter het reilen, zeilen en etaleren van de molen voor toeristen en dagjesmensen.
Goede onderlinge communicatie en de bereidheid om er samen de schouders onder te zetten zijn daarbij essentieel.
In de presentatie wordt duidelijk wat er nodig is om de molen draaiende te houden, want wind alleen is niet genoeg.âÂ
presentie:
Peter Bouwer, gemeente Westland
Dick Schalke, Vrienden van Molen de 4 Winden
Â
13.45
Het toeganklijker maken van ruimtelijk erfgoed
Het Hoogheemraadschap van Schieland is bezig met de uitvoeringsvoorbereiding voor de noodzakelijke versterking van de IJsseldijk in Capelle a/d IJssel. Om de uitstraling van de historische dorpskern te behouden en waar mogelijk te verbeteren is op een aantal locaties gekozen voor een "maatwerkoplossing".
De gemeente heeft deze dijkverzwaring aangegrepen om de verschillende historische elementen en locaties weer zichtbaar onder de aandacht te brengen van de inwoners en recreanten.In opdracht van de Gemeente en het Hoogheemraadschap heeft Tuin- en Landschapsarchitectenbureau Jos van de Lindeloof bv uit Delft een plan gemaakt voor de zone tussen het Dief- en Duifhuisje en de voormalige korenmolen aan de Meent. Er is een structuur ontworpen die de verschillende (historische) elementen op een logische wijze met elkaar verbindt. Verschillende onderdelen van het plan zijn gereed of in uitvoering.
presentatie:
Rien Engelaar van de  gemeente Capelle aan den IJssel
Jos van de Lindeloof, landschapsarchitect
Â
14.15
pauze
Â
14.45
Verhalen vertellen bij ruimtelijk erfgoed
Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren is duidelijk naar voren gekomen dat erfgoed een belangrijke rol speelt voor het toerisme. Zo hebben steden en dorpen met een historische binnenstad een duidelijk streepje voor. Om de toeristen te bereiken, moeten wel de verhalen worden verteld die bij dat erfgoed horen. Maar ook de burgers van de stad zelf moeten niet vergeten worden. Publiekbereik speelt namelijk een belangrijke rol voor begrip en draagvlak voor het erfgoed. René de Kam, sinds 2001 coördinator publieksbereik Erfgoed bij de gemeente Utrecht, zal in deze presentatie ingaan op de verschillende manieren waarop in de Domstad aan publieksbereik wordt gedaan: van het informatiebordje aan de muur tot aan het maken van 3D-modellen en grote museale tentoonstellingen.
presentatie: Rene de Kam, Coördinator publieksbereik Erfgoed, gemeente Utrecht.Â
Â
15.15
vragen & discussie
Â
16.00
drankje, moment om na te praten en te netwerken
Â
17.00
einde
(wijzigingen voorbehouden)