Deze week was ik op een heel mooie discussieavond over grondbezit. De bron van veel kwaad, denken sommigen. Er waren allerlei mooie ideeën over grond opnieuw als gemeenschap beheren – zoals de meenten en de markes van vroeger, of net als de epicentra met hun proeftuinen. Je kan ook in Nederland samen in grond investeren om de landbouw-transitie te helpen. Of zelfs grond ‘vrijkopen’ en weer aan zichzelf teruggeven.
En dat bracht me op een nieuw idee – want dat vrouwen in Nederland maar 6% van alle grond bezitten wordt al jaren gezien als ernstige uitsluiting en achterstelling. Er zijn zelfs maar tien landen in de hele wereld waar nóg minder grond in handen van vrouwen is dan hier. Maar misschien, zo denk ik nu, hebben vrouwen hier gewoon van meent af aan begrepen dat grondbezit geen weg naar geluk is?
Vruchtbare Internationale Vrouwendag gewenst – Evelijne (mede namens Annelies)
Investeren in gelijke kansen.
Bij The Hunger Project investeren we in vrouwen.
Waarom? Omdat genderongelijkheid een grote oorzaak van honger is. En omdat nog nergens ter wereld mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen. Wereldwijd moeten vrouwen het doen met slechts een fractie van de beschikbare middelen: ze hebben minder toegang tot onderwijs, land, technologieën, geld of invloedrijke posities. Terwijl we weten dat de hele gemeenschap de vruchten plukt wanneer vrouwen meer kansen en zeggenschap krijgen.
Wat wij doen? In al ons werk zetten we vrouwen centraal, zodat iedereen erop vooruitgaat. We versterken vrouwen op het platteland van Afrika, Azië en Latijns-Amerika door:
vrouwelijk leiderschap te stimuleren
vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen
te investeren in zelfredzaamheid
te investeren in gezonde voeding voor (aanstaande) moeders en kinderen
Kijk je mee? In 44 seconden laten we zien hoe honger en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen samenhangen.
“De trainingen van The Hunger Project gaven mij en andere gekozen vrouwen een voorsprong. Het gaf ons inzicht in de vooroordelen tegen vrouwen en hoe wij leiders kunnen zijn.”
Van wegen en watertanks tot crèches, toiletten, straatverlichting en betaald werk voor dorpsgenoten: Saroj (39) uit Bihar kreeg het als getrainde voorzitter van haar dorpsraad voor elkaar.
We vinden het leuk om van je te horen! Beantwoord deze e-mail en laat ons weten wat je van deze update vond, welke vragen je mogelijk nog hebt – of om gewoon even hallo! te zeggen 😊.