Bijzonder nieuws uit gemeente De Ronde Venen. Daar mogen inwoners namelijk zelf hun monumenten kiezen! We zien dat de erfgoedsector steeds meer de kant op gaat van burgerparticipatie en -iniatief. Wilt u hier meer over weten? Klik dan even op het blog 'Op zoek naar Faro', waarin u wordt meegenomen op de zoektocht naar het Verdrag van Faro.
14 september 2020 - Samengesteld bericht AD en gemeente De Ronde Venen
De erfgoedwereld is al een tijdje aan het experimenteren met nieuwe manieren van het aanwijzen van monumenten. Gemeente De Ronde Venen speelt een voortrekkersrol. Deze gemeente roept haar inwoners op aan te geven welke gebouwen voor de toekomst bewaard moeten blijven.
11 september 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de NOVI geeft het kabinet richting aan de grote opgaven die het aanzien van ons land de komende dertig jaar ingrijpend zullen veranderen.
11 september presenteerde directeur Sonja van de Meer van het Drentse Landschap het onderzoek naar vijftien locaties waar Van Gogh verbleef. Wie weet kunnen we binnenkort, naast de Hunebed Highway, ook de 'Vincent Fifteen' bewandelen.
16 september 2020 - Samengesteld bericht PZC en AD
Een aantal partijen van de Provinciale Staten maakt zich zorgen om de staat van de Zeeuwse molens en pleiten voor een molenvisie. Mogelijke reden voor deze staat is het gebrek aan vrijwilligers. De molens komen stil te staan en worden verwaarloosd.
Het Verdrag van Faro komt eraan. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de Nederlandse erfgoedsector? Alma gaat de komende tijd op onderzoek uit en hoopt jullie mee te nemen in haar bevindingen.
15 september 2020 - Ingekomen bericht Open Monumentendag
Via de virtuele weg wordt je meegenomen naar plekken waar je normaal nooit kunt of mag komen. Ontdek het verborgen erfgoed van 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught.
VOC-replica de Amsterdam ligt in het droogdok van Damen Schip repair in Amsterdam-Noord. Ondanks het feit dat het schip niet zelfstandig kan zeilen, slijt het behoorlijk. Want: 'Rust roest'.
14 september 2020 - Persbericht Open Monumentendag
Veel bezoekers waren blij dat Open Monumentendag 'anders dan anders' doorging. Zo maakte men gretig gebruik van alle speciale fiets- en wandelroutes in de buitenlucht.
Stichting Vrienden van BOEi wil de kleinste rijksmonumenten van het voormalige ENKA-terrein in Ede restaureren en herplaatsen in het centrum van het ENKA-terrein, de nieuwe stadswijk van Ede. Voor de operatie is in totaal € 100.000,- nodig en middels een crowdfundingsactie hoopt de Stichting € 5.000,- bij het publiek op te halen.
Het boerderijenfonds, dat dit jaar in het leven is geroepen, helpt bij verduurzaming, herbestemming en restauratie van agrarisch erfgoed. Zo kwam het fonds akkerbouwer Nico Rodenburg uit het Zuid-Hollandse Zwartewaal te hulp. Zijn monumentale schuur uit 1887 was door het grote oppervlakte en dure onderhoud jarenlang een blok aan zijn been. In 2015 wilde hij de schuur een tweede leven geven. Rodenburg: "Met de financiële ondersteuning van het fonds wordt de schuur geïsoleerd en geschikt gemaakt voor de ontvangst van groepen."
Afgelopen week kwam Oene Gorter, eigenaar van het Gelderse landgoed Welna, in het nieuws. Het Hof van de Europese Unie stelde de mede door Gorter opgerichte Vereniging Gelijkberechting Grondbezitters in het gelijk in een zaak tegen de Nederlandse staat, Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen. De zaak draaide om een subsidieregeling voor de aankoop van gronden die tussen 1993 en 2012 van kracht was, en waarvan de natuurorganisaties wél gebruik konden maken, maar landgoedeigenaren als Gorter níet.
Het was vijf jaar geleden groot nieuws. Professor Nico Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam mocht zelfs aanschuiven in De Wereld Draait Door. Daar legde hij uit dat Julius Caesar een slachtpartij aanrichtte op twee Germaanse volkeren bij het Brabantse dorp Kessel-Lith. Maar wie het onderzoek van Nico Roymans goed bekijkt, ziet dat de veldslag moet hebben plaatsgevonden in Gelderland, op de plek waar Maas en Waal samenstromen.
De Achterhoek staat vol met ruwe diamanten. Dit zijn gebouwen uit de wederopbouwtijd. Afgelopen zomer stemden de inwoners van elf Achterhoeks gemeenten op hun meest favoriete diamant. Het project Ruwe Diamanten is een initatief van Een Nieuwe Tijd. Hun doel is om te laten zien dat gebouwen uit de Wederopbouw periode wel degelijk bijzonder zijn én een tof verhaal te vertellen hebben. Bekijk hier de nieuwe 'Ruwe Diamanten' per gemeente.