‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
20. SEPTEMBER 2024
 
Kristiane Dicte Wedel
Journalist
 
  Godmorgen.  
  I dag vil nyhedsbrevet starte med 14 råd fra en islamforsker til, hvordan man kan gøre op med de »parallelle retspraksisser i Danmark«. Bagefter skal vi til Mellemøsten og følge den nyeste udvikling i Libanon: I nat har Israel angrebet 52 mål i det sydlige Libanon. Flere pile peger på, at konflikten optrappes. Herefter skal vi forbi denamerikanske valgkamp, der slet ikke handler om klima. Imens EU får den ene klimakommissær efter den anden, er det et emne Harris og Trump helst ikke vil ind på. Til slut vil det handle om Venstre-manden Jan E. Jørgensens forslag om, at der bør komme et råd til at kigge influencerer efter i sømmene. Det viser sig, at sådan et råd allerede er på vej.  
nullTomas Østergren. Foto: Freepik
nullTomas Østergren. Foto: Freepik
  Islamforsker gik ind i det muslimske miljø for at dokumentere shariapraksisser. Nu står han frem med 14 forslag  
  I syv år har islamforskeren Jesper Petersen været på »etnografisk feltarbejde« for at dokumentere, hvordan det foregår, når kvinder ønsker at komme ud af islamiske ægteskaber. For at kunne kortlægge, hvordan muslimske skilsmisseråd arbejder, har han fået lov at færdes i moskeer og lejligheder, hvor de omstridte råd forsamler sig. Jesper Petersen har som forsker ingen holdning til, hvordan denne praksis foregår. Derfor er det lidt specielt, at han vælger at offentliggøre 14 anbefalinger, medgiver han selv.  
  Sammen med en kollega har Petersen offentliggjort rådene, som har til hensigt, at skulle rådgive regeringen i, hvordan man kan gøre op med de »parallelle retspraksisser i Danmark«, som de beskriver det. Selv om han ikke bryder sig om, at bryde med de grundlæggende principper for forskning, kalder han det en etisk problemstilling, da han sidder med en masse brugbar viden. Hans motivation er, at kvinderne får den hjælp, de har brug for.  
  Blandt andet anbefaler de, at regeringen undersøger, om det kan gøres ulovligt at indgå religiøse ægteskaber uden samtidig at blive gift efter dansk lov, eksempelvis på rådhuset. Samtidig foreslår forskerne, at Familieretshuset eventuelt får mulighed for at kunne udstede påbud om, at et religiøst ægteskab skal opløses. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad skriver til Politiken, »Jeg er meget begejstret for, at forskere kommer med konkrete bud på løsninger på de problemer, som de støder på i deres arbejde. De første fire råd udkom i påsken, og alle input er sendt afsted til relevante ministerier, der nu arbejder med dem.  
nullFoto: Rabih Daher/Ritzau Scanpix
nullFoto: Rabih Daher/Ritzau Scanpix
  Israels militær angriber hundredvis af Hizbollah-mål i Libanon  
  Israelske jagerfly har torsdag aften angrebet omkring 52 Hizbollah-mål i det sydlige Libanon, oplyser IDF (det israelske militær). I løbet af et par timer har Israel således sat angreb ind mod ’hundredvis’ af raketkastere, som befandt sig i Libanon. De tilhørte den militante bevægelse Hizbollah i Libanon. Raketkasterne udgjorde en trussel, fordi de stod klar til når som helst at blive brugt i et angreb mod Israel, lyder det.  
  »IDF vil fortsætte arbejdet med at nedbryde den terroristiske terrororganisation Hizbollahs infrastruktur og kapacitet for at forsvare staten Israel«, siger militæret. Angrebet sker efter ugens to angreb, hvor personsøgere og walkie-talkier tilhørende Hizbollah-militsen eksploderede. 37 er indtil videre døde af de to eksplosioner og omkring 3000 er såret. Også civile blev dræbt og skadet af angrebene.  
  Torsdag eftermiddag holdt Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah et pressemøde, hvor han sagde, at de dødbringende eksplosioner tidligere på ugen »overskred alle røde linjer«, og kaldte angrebene for en krigserklæring. Israel har ikke endnu taget ansvar for angrebet, men den israelske forsvarsminister Yoav Gallant har sagt, at Israel går ind i en »ny fase af krigen« og koncentrerer sig mere om den nordlige del af landet, der grænser op til Libanon.  
 
Liste ikon   Hizbollah-leder: Der er en massakre. De ville dræbe 4.000 mennesker på ét minut
Liste ikon   Læs også:Folk frygter, at Israel kan få adgang til telefoner
 
nullFoto: Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix
nullFoto: Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix
  Klimaet er fraværende i den amerikanske valgkamp, fordi ingen af kandidaterne vil tale om det  
  Imens Ursula von der Leyen udpeger den ene klimakommissær efter den anden i EU, har klimaet ikke den helt store betydning i den amerikanske valgkamp på trods af, at USA er den nation i verden, der producerer mest olie. Samtidig er det nordamerikanske kontinent et sted, hvor klimakrisen kradser og – når det går galt – smadrer almindelige amerikanernes hjem. Tilsyneladende er det ikke noget, de to præsidentkandidater er særlig optaget af.  
  Kandidaternes bemærkninger kan sammenfattes til, at republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, gør grin med klimapolitik, mens demokraternes præsidentkandidat, Kamala Harris, taler mindre om emnet end den siddende præsident, Joe Biden, ifølge det internetbaserede videnskabelige tidsskrift Carbon Brief. Ingen af kandidaterne adresserer emnet offensivt og som noget, de mener kan overbevise vælgerne om, at de skal sætte kryds ved dem.  
  Sidste uges tv-debat mellem de to præsidentkandidater afspejlede, hvor lidt opmærksomhed de vælgere, der er optaget af klimaet, får. Den eneste gang at klimaet blev nævnt i tv-debatten var, da værterne brugte emnet som et eksempel på noget, hvor Harris har skiftet mening.  
 
Liste ikon   Analyse: Fornøjelsen viste sig hurtigt at være på Harris’ side
Liste ikon   Professor:Kina bliver vinderen, hvis Trump sejrer til november
 
nullFoto: Tommy Frost
nullFoto: Tommy Frost
  Influencer:»Jeg er meget overrasket over, at Jan E. Jørgensen ikke har rakt ud til os«  
  Torsdag udtalte Jan E. Jørgensen, Venstres ordfører, i Jyllands-Posten, at der bør indføres en uafhængig instans, der kan træffe afgørelser i klager over influenceres påstande på sociale medier. Folketingsmedlemmets ønske er, at en sådan instans skal fungere ligesom pressenævnet, som er den instans, der kigger medier efter i sømmene. Både Socialdemokratiet, Moderaterne og SF er positivt stemt over for Jan E. Jørgensens forslag.  
  Til gengæld vækker det stor undren hos influencer og jurist Lisbeth Kiel, der er forperson i gruppen af influencere og bloggere i Dansk Journalistforbund. For gruppen er allerede i gang med at lave sådan et nævn, siger hun. »Jeg er meget overrasket over, at Jan E. Jørgensen ikke har rakt ud til os eller henviser til det arbejde, vi er i gang med«, siger hun. Kiel fortæller, at planen er, at nævnet lanceres inden årsskiftet.  
  Både brancheorganisationen Kreakom og Unicef bakker op om initiativet og får hver til opgave at udpege et medlem af nævnet. Ifølge Lisbeth Kiel bliver der konkret tale om en frivillig ordning, som det også er tilfældet med Pressenævnet. Som reaktion på, at arbejdet allerede er i gang, kalder Jan E. Jørgensen det for »sød musik« i hans ører. »Det lyder da rigtig, rigtig godt«, siger han og understreger, at han vil følge det »med interesse«.  
 
Liste ikon   Læs også: Det ene øjeblik er hun vært. Det næste øjeblik sælger hun rabatkoder til kaffe. DR anerkender »svær problematik«
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Jacob Ehrbahn
nullFoto: Jacob Ehrbahn
  Udenpå var Louise Møller fræk og forstyrrende. Indeni var hun ulykkelig.  
  Hele livet har Louise Møller med mellemrum måttet undvære sin far, når han var udsendt som soldat. Hun oplevede, at ingen voksne forstod, hvor meget hun savnede ham, og hvor bange hun var. Politiken har startet serien Krigens Børn, der undersøger, hvordan danske udsendte soldaters børn er mærket af mor eller fars tjeneste i militæret. »Læreren sagde, at det forstod hun godt. Men at min far jo ville komme hjem igen, og det var vigtigt, at jeg nu kom ud til de andre og var med i legen. Jeg oplevede, at hun ikke forstod noget. Så jeg lukkede ned igen«, husker Louise Møller, som er en af de personer, Politiken har snakket med.  
nullFoto: Claus Bjørn Larsen
nullFoto: Claus Bjørn Larsen
  To drenge blev kvalt under sandet. Nu viser det sig, at hovedårsagen kan være menneskeskabt  
  25 august døde to tyske drenge, da et jordskred skete på en klit i Vorupør, der begravede de to drenge i sandet. Nu viser det sig, at årsagen til at klitten skred ned i hovederne på drengene kan være menneskeskabt. Ulykken kaldes den værste ulykke af lokale, og vækker gamle minder op fra barndommen fra andre skred, der har kostet menneskeliv. Selv om ulykker som denne kan ske på disse egne, er der en følelse blandt lokale af, at det er blevet farligere at være på klitterne, end det var engang. Og det skyldes et menneskeskabt anlæg: den 400 meter lange mole syd for stranden, der har skabt en voldsom erosion på kysten. Politiken har talt med flere eksperter, der bekræfter, at stranden er forsvundet på grund af molen på havnen.  
nullFoto: Ian Langsdon/Ritzau Scanpix
nullFoto: Ian Langsdon/Ritzau Scanpix
  Du lytter til Politiken  
  Først ville hun bare dø. Nu er hun ikon og vidner Frankrigs største voldtægtssag  
  I en retssal i Sydfrankrig kan man i de her dage opleve et helt usædvanligt skue. På anklagebænken sidder nemlig ikke bare en mand ved navn Dominique Pélicot, som er tiltalt for i næsten 10 år systematisk at have bedøvet sin kone og udsat hende for voldtægt, uden at hun opdagede noget. Der sidder også 50 andre mænd, som er tiltalt for at have deltaget i voldtægterne.  
  Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er journalist Tine Kirkensgaard, som selv har oplevet dramaet i retssalen, der fortæller hvordan de årelange overgreb overhovedet kunne finde sted, hvordan mændene forsvarer sig, og hvorfor offeret– Giséle Pélicot – selv har insisteret på, at dørene blev åbnet for offentligheden og medierne.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Genåbling af Designskolen Kolding: I dag er der officiel genåbning af Designskolen Kolding efter halvandet års byggearbejde. Der er åbent hus 4. oktober.
Liste ikon   Stor sclerosekongres i Bella Center: Patienter og pårørende er inviteret med til en gratis Patient Community Day for multipel sclerose-ramte (MS). Læs mere om arrangementet.
Liste ikon   Verdens største oprydning i naturen: World Cleanup Day er verdens største civile begivenhed, hvor millioner af mennesker på tværs af landegrænser rydder op og samler affald i naturen. Også i Danmark er der planlagt en lang række lokale oprydninger med fokus på at bekæmpe plastikforurening.
Liste ikon   Tegneseriefestivalen Art Bubble starter: Tegneseriefestivalen Art Bubble løber af stablen 20.-22. september i Dokk1 i Aarhus. Festivalen kalder sig selv for ’Danmarks hyggeligste tegneseriefestival’, og der er gratis adgang
Liste ikon   LTF’ere tiltalt i sag om drab og drabsforsøg: Københavns Byret indleder en nævningesag mod tre mænd, der af politiet alle er knyttet til banden Loyal To Familia. Anklagen bygger på materiale fra krypteret kommunikation og drejer sig om flere planlagte drab i 2020.
Liste ikon   Benamputeret pirat kræver erstatning: Københavns Byret afgør en sag, hvor en mand forlanger erstatning. Manden blev pågrebet i forbindelse med et angreb på fregatten Esbern Snare ud for Afrikas kyst. Han blev såret og efterfølgende benamputeret, bragt til Danmark og retsforfulgt.
Liste ikon   Premiere på ny sæson af Vild med dans : I dag er der premiere på den 21. sæson af underholdningskonkurrencen Vild med dans
 
   
  Dagens tegning  
nullFoto: Philip Ytournel/POLITIKEN
nullFoto: Philip Ytournel/POLITIKEN
  Mere gift  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Henrik Palle: Fy for satan for en dokumentar. Særligt én bemærkning får det til at løbe isnende ned ad ryggen på mig
 
 
 
2 Russerne troede, at det enorme lager med ammunition var sikkert. De tog grueligt fejl
 
 
 
3 Som barn troede Kevin Bjørnsson, at hans far bare var strengere end andres. Men under en ferie i Kroatien begyndte han at forstå hvorfor
 
 
 
4 »Man bliver bange«: Hjernesagen slår alarm efter nyt opsigtsvækkende fund om mikroplast
 
 
 
5 Nu finder vi aldrig ud af, hvem der gemmer sig inde i manden, der efter fire navneskift kalder sig Nicolas Mateo Soham Rockland
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Sekretariatschef, Forhandlingsfællesskabet
 
Frist:­ 09/10/2024   Forhandlingsfællesskabet Læs mere
 
  Rektor
 
Frist:­ 15/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Chef til udvikling af Kulturhavnen - Helsingør Havne
 
Frist:­ 02/10/2024   Helsingør Kommune Læs mere