Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Vrijdag 7 april 2023
 
 

In de kijker

   
 
Jaarmagazine 2022

Na 2 coronajaren konden onze sectoren vorig jaar hun deuren weer opengooien en hun werking ongehinderd verderzetten. Ook voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media was 2022 een terugkeer naar de normale gang van zaken. Er lag heel wat werk op de plank. In ons jaarmagazine lees je meer over onze realisaties van het voorbije jaar.
Foto © Ans Brys

 
Ultimas22: stem op je culturele favoriet voor de publieksprijs

Met de uitreiking van de Ultimas zet de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks de cultuursector in de bloemetjes. Op 16 mei kun je de awardshow live volgen op Radio 1 of via VRT MAX. Naast 12 juryprijzen wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Van 3 tot en met 24 april mag je een eerste keer stemmen op jouw favoriet. De 20 kandidaten met de meeste stemmen gaan daarna door naar de volgende ronde. Die tweede stemronde start op 28 april en eindigt op 9 mei.

 
Onderzoek naar collectievorming hedendaagse kunst in de publieke ruimte brengt noden in kaart

Kunstcollecties in de openbare ruimte groeien meestal sporadisch en projectmatig. Steden hebben vaak geen duidelijke visie over hoe ze een coherente collectie kunnen aanleggen. Het Platform Kunst in Opdracht merkte dat gebrek op en liet onderzoek voeren naar de noden bij collectievorming van hedendaagse kunst in de publieke ruimte. Het rapport van dat onderzoek reikt onder meer handvaten aan om tot een kwaliteitsvolle visieontwikkeling en collectiewerking te komen.

 
Gratis vrijwilligersverzekering blijft bestaan

De Vlaamse Regering zet de gratis vrijwilligersverzekering verder met een nieuwe polis vanaf 1 april 2023. Die verzekering beschermt vrijwilligers bij ongevallen, tegen burgerlijke aansprakelijkheid en voorziet in rechtsbijstand. De verzekering richt zich vooral op kleine organisaties waarvan de vrijwilligers geen wettelijke immuniteit genieten en op vzw’s zonder personeel. Vrijwilligers verzekeren kan via vrijwilligersverzekering.vlaanderen.be.

 
Event gepland in 2024? Haal het EU-voorzitterschapslabel binnen!

Op 1 januari 2024 wordt België 6 maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie: een uitgelezen kans om Europa de rijkdom het Vlaamse culturele landschap en middenveld te tonen. Organiseer jij in die periode een evenement dat een internationaal publiek aanspreekt? Stel je ten laatste op 30 april kandidaat voor het voorzitterschapslabel, een Europees kwaliteitslabel dat wordt uitgereikt aan een select aantal events.

 

 

Subsidies

   
 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE KUNSTENSECTOR
 
 

Events

   
 
20 april: Webinar rond OSLO cultuurparticipatie

Toegankelijke en gedeelde data kunnen ook voor jouw organisatie het verschil maken. Maar welke data vinden we belangrijk? En hoe willen we die uitwisselen? Op donderdag 20 april houden we samen met Digitaal Vlaanderen een webinar om het OSLO-traject rond cultuurparticipatie af te ronden. Benieuwd naar de resultaten van de verschillende werkgroepen? Schrijf je dan in voor 20 april.

 
23 april: Pak een boek dat je pakt op Vlaanderenleestdag

Binnenkort is het de eerste Vlaanderenleestdag! Op vlaanderenleestdag.be ontdek je het groeiende aanbod aan activiteiten. Pak een boek dat je pakt en lees mee! Gebruik #vlaanderenleestdag en toon jezelf als ‘Vriend voor het lezen’. Organiseer je een activiteit? Registreer ze in de UiTdatabank met het label ‘Vlaanderenleestdag’. Dan communiceren wij ook over jouw evenement.

 
3 mei: Infosessie Meester-leerlingbeurzen voor het doorgegeven van vakmanschap

Wil je als meester je kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Ben je een enthousiaste leerling en wil je je vakkennis verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou. Schrijf je in voor onze online infosessie van 3 mei, waarin we meer uitleg geven over de nieuwe beursronde. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor een beurs.

 
Save-the-date: Leve Immaterieel Erfgoed op 3 juni

Leve immaterieel erfgoed is een dag vol ontmoetingen en inspiratie. Kom op zaterdag 3 juni naar het GUM in Gent en ontdek wat immaterieel erfgoed is en kan zijn. Je doet er nieuwe ideeën op en ontmoet  gelijkgestemden. Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed zetten we erfgoed- en borgingspraktijken in de kijker. We nodigen je uit op een dag vol immaterieel-erfgoedbeleving. Houd de datum alvast vrij!
Foto © Lucas Denuwelaere i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed

 
26 mei en 16 juni: masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht

Het platform Kunst in Opdracht speelt in op de nood aan vorming over bemiddeling bij kunstopdrachten in de publieke ruimte. Wil je je verdiepen in de rol van tussenpersoon die kunstenaar en opdrachtgever verbindt? Schrijf je dan in voor een masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht op 26 mei of op 16 juni.


 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium