Radio Prague International

Zprávy: Pondělí, 2. leden 2023

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci znovu výrazně zhoršily

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci znovu výrazně zhoršily, i když pokles byl menší než v předchozích měsících. Index nákupních manažerů (PMI) dosáhl hodnoty 42,6, zatímco v listopadu byl 41,6. Informovala o tom dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Zhoršení podmínek je sice mírnější než v listopadu, svědčí ale o podstatném poklesu výroby i nových zakázek při slábnoucí zákaznické poptávce. Zhoršují se podmínky na domácím i zahraničním trhu kvůli dopadům vysokých cen energií, uvedla S&P Global.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín vloni vyrobily rekordní množství elektřiny

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín v loňském roce vyrobily dosud největší množství elektřiny. Celkově do přenosové soustavy dodaly 31,02 terrawatthodiny (TWh) elektřiny, což je meziročně o skoro 300.000 megawatthodin (MWh) více. ČTK o tom informoval hlavní mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Letos ČEZ očekává kvůli plánovaným investicím do provozu mírně nižší produkci. Jaderné elektrárny produkují více než třetinu tuzemské výroby elektřiny. V roce 2021 činil jejich podíl na výrobě elektřiny více než 36 procent. Rekordní výroba je podle ČEZ výsledkem modernizací a vylepšení, které zvýšily spolehlivost a výkon obou českých jaderných zdrojů. Ten se v uplynulých letech zvýšil o přibližně 500 MWh.

Automobilky v Česku loni vyrobily přes 120 tisíc elektromobilů, o desetinu víc než v roce 2021

Výroba elektromobilů a dalších dobíjecích aut byla loni v Česku rekordní. Ukazují to statistiky Sdružení automobilového průmyslu za období od ledna do listopadu. Podle nich tuzemské automobilky vyprodukovaly přes 120 tisíc elektrických nebo kombinovaných aut se spalovacím motorem i baterií - celkem jich bylo o 10 procent víc než v roce 2021. Podle odhadu ředitele Sdružení automobilového průmyslu Zdeňka Petzla bude výroba elektromobilů v budoucnu rychle růst. Podle Centrálního registru vozidel je v Česku dohromady přes 12 tisíc elektromobilů.

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v prosinci vzrostla skoro na 9,5 procenta - nejvíc za posledních pět let

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů byla na konci roku nejvyšší za víc než pět let. V prosinci vzrostla skoro na 9 a půl procenta. Vyplývá to z dat společnosti Broker Consulting. Ještě na začátku minulého roku byla průměrná sazba zhruba o 3,4 procentního bodu nižší než teď. Od té doby postupně rostla. Výjimkou byl jen listopad. Podle společnosti bude zdražování spotřebitelských úvěrů nejspíš dál pokračovat, i když mírnějším tempem. Důvodem jsou především rostoucí ceny energií.

Průzkum: V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál Pavel před Babišem

První kolo prezidentských voleb by teď vyhrál generál Petr Pavel. Těsně za ním by byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Oba by získali kolem 28 a půl procenta hlasů. Ekonomka Danuše Nerudová na ně ztrácí víc než 3 procentní body. Ve druhém kole voleb by Babiš prohrál s Pavlem i s Nerudovou. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu DNES, která je součástí koncernu Agrofert. Do průzkumu se na konci prosince zapojila tisícovka repondentů.

Epidemie chřipky v Česku přetrvává, varuje Státní zdravotní ústav

Epidemie chřipky a dalších respiračních onemocnění pokračuje. Informoval o tom Státní zdravotní ústav. Podle něj sice počet nakažených klesl zhruba o čtvrtinu, data ale výrazně ovlivnily vánoční svátky, kdy lidé nemoci míň řešili s lékaři. Nejvýrazněji - skoro o 42 procent - ubylo nakažených ve věku od 6 do 14 let. Nejvíc respiračních onemocnění teď hlásí hygienické stanice na jižní Moravě, Moravskoslezsku, na Vysočině, v Pardubickém, Libereckém a Jihočeském kraji.

Analýza: Firmy po stagnaci opět zvyšují benefity, důvodem nedostatek lidí

Firmy po stagnaci opět zvyšují benefity. Důvodem je nedostatek uchazečů na trhu práce. Rostou finanční bonusy i podpora zdraví a duševní rovnováhy. Vyplývá to z analýzy portálu Platy.cz. "Čechů, kteří nemají od svého zaměstnavatele k dispozici žádný benefit, je stále méně. Podle aktuálních dat je v takové situaci 11 procent zaměstnanců. Podíl lidí bez zaměstnaneckých výhod klesl proti roku 2021, kdy to bylo 13 procent,“ uvedla Radka Košíčková z portálu Platy.cz. Faktorem, který dnes výrazně ovlivňuje nabídku benefitů, je nedostatek uchazečů na trhu práce. V roce 2022 se výrazně zvýšilo rozšíření finančního bonusu pro zaměstnance, kteří do firmy doporučí nového člověka. Finanční částku obdrží od svého zaměstnavatele v takovém případě 18 procent lidí. Aktuální situace zároveň přináší větší tlak na růst loajality. Firmy, které zápasí s vysokou fluktuací, musí složitě hledat nové lidi, kteří by obsadili místa odcházejících zaměstnanců. I to může být důvod zvýšení podílu zaměstnanců, kteří při výročí ve firmě dostávají vyplacený bonus. Aktuálně jich je 18 procent, v roce 2018 jich bylo 14 procent. Zaměstnavatelé poskytují stále více benefitů, které souvisejí se zdravím. Lze zmínit například počty takzvaných sick days.

Průzkum: Češi by nejčastěji souhlasili se zrušením některých daňových slev

Stát by měl podle víc než třetiny Čechů zvýšit své příjmy zrušením daňové slevy na manžela nebo manželku. Zhruba 30 procent lidí by taky souhlasilo se zavedením školného na vysokých školách. Ukazují to výsledky prosincového průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Čtvrtina z tisícovky respondentů by byla pro zrušení placené nemocenské v prvních třech dnech nemoci a také pro zrušení daňové slevy na dítě v mateřské školce - takzvaného školkovného. Úpravy výše daní by podpořila jen menšina lidí. Na výdajích by stát měl podle Čechů šetřit hlavně na podpoře v nezaměstnanosti a taky na státní podpoře stavebního spoření.

Objem obchodů s kryptoměnami loni o čtvrtinu klesl. Češi za ně utratili 3 a půl miliardy korun

Češi loni za kryptoměny utratili přes 3 a půl miliardy korun. To je o čtvrtinu míň než v roce 2021. Vyplývá to z dat největšího tuzemského obchodníka Bit.plus. Za samotný prosinec ale objem obchodů s virtuálními platidly meziměsíčně vzrostl zhruba o desetinu. Za celoročním poklesem je podle společnosti třeba nízká cena kryptoměn, která způsobuje nejistotu na trhu. Například cena bitcoinu za poslední rok klesla o 65 procent. Ethereum ztratilo 68 procent své hodnoty.

Horská služba našla pohřešovanou ženu se synem mrtvé v Krkonoších

Pohřešovanou čtyřicetiletou ženu a jejího tříletého syna našla horská služba mrtvé. Informovala o tom policie. Těla byla v lese v oblasti Růžové hory v Krkonoších. Dvojici hledaly pátrací týmy tři dny. Naposledy pohyb ženy s dítětem kriminalisté zaznamenali ve středu 28. prosince odpoledne u přestupní stanice lanovky na Sněžku na Růžové hoře. Příčinu a okolnosti jejich smrti policie vyšetřuje. Bude nařízena pitva, řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová.

Policie po ženě a jejím synovi pátrala od pátku 30. prosince, kdy jejich pohřešování oznámil partner ženy a otec chlapce na policejním oddělení v Libčicích nad Vltavou u Prahy. Podle policie žena zřejmě odjela autem do Pece pod Sněžkou do penzionu U Sochorů. V Peci pod Sněžkou se ubytovala i se synkem v neděli 25. prosince a pobyt měla do 30. prosince. V pátek vpodvečer se majitelka penzionu obrátila na policii s tím, že ženu naposledy viděla v úterý 27. prosince dopoledne. Spojit se s ní nemohla, pokoj v penzionu byl zamčený a před penzionem zůstalo ženino auto. Po otevření v pokoji nikdo nebyl, ale žena v něm měla své věci.

NPÚ zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu

Národní památkový ústav zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace EU. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, řekla ČTK mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Sychrov Lucie Bidlasová. "Začínáme znovu. Budeme muset opět požádat o dotaci a vyhlásit soutěž. Měli jsme už příslib financování z programu Péče o národní kulturní dědictví, ale teď musíme vše přepracovat," uvedla Bidlasová. Další časový průběh si netroufá odhadovat. Prioritou památkářů je obnova střech na zámku a také restaurování sgrafit. Střechy, oprava vybraných vnitřních prostor zámku a expozice nazvaná Proč je zámek UNESCO se původně měly z větší části zaplatit z dotace z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která činila zhruba 260 milionů korun. Na obnovu sgrafitové výzdoby zámku, expozici Historické divadlo a divadelní kultura v prostředí aristokracie, opravu Panského domu a madlové zdi a altánu nad baštou u francouzské zahrady chtěl NPÚ využít státní dotaci z programu Péče o národní kulturní dědictví.

Vinaři z Česka získali loni na mezinárodních soutěžích rekordních 1292 medailí

Vinaři z České republiky v průběhu roku 2022 získali na zahraničních mezinárodních soutěžích 1292 medailí, což je nejvíc v historii. Bylo mezi nimi mimo jiné osm platinových medailí, 44 velkých zlatých, 501 zlatých, 562 stříbrných a 166 bronzových medailí. Mezi velké úspěchy patří 11 titulů šampiona, tedy ocenění pro vína mimo řádné kvality, která nenašla konkurenta buď ve své kategorii nebo v celé soutěži. O souhrnných výsledcích informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích finančně podporuje. "Magickou hranici tisíce medailí překonali naši vinaři poprvé v roce 2020. V loňském roce pak ve světě zazářili ještě výrazněji. Úroveň našeho vinařství se neustále zvedá, a tak zcela jistě nejde jen o souhru náhod, ale o objektivní posouzení čím dál vyšší kvality moravských a českých vín a doufejme i nový standard," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Loňská návštěvnost liberecké zoo byla třetí nejvyšší za posledních deset let

Loňská návštěvnost liberecké zoo byla třetí nejvyšší za posledních deset let. Zavítalo do ní 369.308 lidí, což je o 35.323 více než o rok dříve. Tehdy ale mohla být zahrada kvůli proticovidovým opatřením otevřená až od 12. dubna. Ve srovnání s rokem 2019, posledním před epidemií covidu-19, bylo loni návštěvníků skoro o 33.000 méně. I tak jsou ale podle mluvčí zoo Barbary Tesařové s loňskou návštěvností spokojení. "Byla to taková průměrně lepší sezona," dodala. Za posledních deset let do liberecké zoo přišlo více lidí vedle roku 2019 už jen v roce 2016, kdy měla bezmála 390.000 návštěvníků. Zoologická zahrada v Liberci je nejstarší v zemi, vznikla v roce 1904 a nyní na ploše 14 hektarů chová přes 170 druhů zvířat. Letos už má první mládě, na Nový rok se vylíhl pelikán bílý. S chovem těchto velkých vodních ptáků začala liberecká zoo sice už v roce 1975, první úspěšný odchov se jí ale podařil až v roce 1999. Zatím to vypadá, že aktuální sezona by u nich mohla patřit mezi úspěšné. Podle Tesařové se pět dalších mláďat pelikánů vylíhlo na sklonku loňského roku.

Počasí na úterý

Zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle mlhy, ojediněle přeháňky nebo slabý déšť, na hřebenech hor na severu a severovýchodě i srážky sněhové. Od severozápadu polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C.

Dělení státu odstartovaly volby v roce 1992. Češi a Slováci si jsou blízcí i po třiceti letech

Když ne federace, tak tedy dva státy, řekli v roce 1992 Češi, vzpomíná na dělení Československa historik Jan Rychlík z Univerzity Karlovy. Byl tak říkajíc při tom, protože v té době pracoval jako konzultant pro Pithartovu vládu.

Veletržní palác - klenot funkcionalistické architektury, který nestárne

Byl postaven v letech 1925 až 1928 podle návrhu architektů Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla,⁠ v té době jako největší stavba svého druhu na světě. Veletržní palác je dnes sídlem Národní galerie Praha a ukrývá sbírky moderního umění, dříve se tu ale čile obchodovalo. Bývaly tu kromě kanceláří restaurace, kavárny, bufety i na svou dobu největší kino.  

Silvestrovské oslavy

V centru Prahy, na Václavském náměstí, přivítali lidé nový rok 2023.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2023, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se