Twee weken geleden schreven we over het bijzondere brutalistische stadhuis van Terneuzen waar de meningen nogal over uiteen lopen. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan hield de gemeente een enquête. Hieruit bleek dat een meerderheid van de bewoners wil dat het stadhuis een rijksmonument wordt. Hoera!
Op 14 november vierde de Nederlandse Unesco Commissie het 50-jarig bestaan van Unesco Werelderfgoed. Er werd teruggekeken op de afgelopen 50 jaar en wensen voor de toekomst werden uitgesproken. Wat zijn de toekomstige uitdagingen voor Unesco?
11 november 2022 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Welke betekenis heeft erfgoed voor relaties tussen mensen en in welke mate draagt erfgoed bij aan hun welzijn? Dat is een vraag die voortkomt uit het Verdrag van Faro. Mensen die zich actief inzetten voor het Nederlandse erfgoed geven hier zelf het antwoord op en lichten hun drijfveren toe. 'Iedereen mag meedoen.'
Het Palmhoutwrak dat bij Texel werd teruggevonden, blijkt nog een topstuk in zijn rijke lading te hebben gehad: een luxe kledingstuk van wel 400 jaar oud.
Veel mensen herkennen de weergave van de hunebedbouwers gemaakt door Johan Herman Isings in 1959. Het Hunebedcentrum en het Groninger Instituut voor Archeologie maken samen een nieuwe en modernere versie.
Altijd al binnen willen kijken bij de 18e-eeuwse Friese adel in Leeuwarden? Of ervaren hoe het was om te wonen in een grachtenpand in Amsterdam? Het kan in de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten.
De samenwerking tussen het NCE en het Nationaal Restauratie Centrum is weer een stapje inniger geworden. Ze delen huisvesting, staan samen op beurzen zoals de vakbeurs Monument en hebben hun programmabrochures samengevoegd. In het boekje vind je 16 opleidingsmogelijkheden bij het NCE en 26 bij-/nascholingsopties bij het NRC.
Een stadsmuur, een grote poort of een oud kanon, in Nederland zie je nog overblijfselen van de vestingen van vroeger. Andere Tijden kijkt achter de vestingmuren. Wat hebben de drie musketiers met Maastricht te maken? En hoe werd Den Bosch ingenomen? In deze YouTubeserie gaat presentator Merel met cameraman Jonathan de komende zeven weken op zoek naar de spannende verhalen van de vestingen Breda, Groningen, Maastricht, Den Bosch, Naarden, Haarlem en Ravenstein.
Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah van het Klokhuis volgt het spoor van de Limes en ontdekt dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.